Saltar al contenido

Topp 5 Massivt multiplayer online-rollspel

20 de julio de 2021
World of Warcraft 56aba2233df78cf772b55aca

Massivt multiplayer online-rollspel (MMORPG eller MMO) är just det: uppslukande spelmonster som underhåller miljontals människor och tar in enorma summor pengar medan de gör det. Dessa spel är enorma, komplexa och beroendeframkallande, så att du kan leva en kort stund i en virtuell värld där du spelar som vilken hjälte eller skurk du vill. Alla dessa MMO startade som en prenumerationstjänst, men de flesta är nu gratis att spela. Frågan är bara, var ska du börja?

World of Warcraft

World of Warcraft är det fjärde spelet i WarCraft franchise. Spelet släpptes 2004 och har fått sju stora utvidgningar, varav den senaste kom ut 2019. Spelet äger rum i Azeroths värld bara några år efter händelserna i WarCraft III: The Frozen Throne. Sedan lanseringen har spelet blivit det mest populära och tecknade MMORPG någonsin med mer än 12 miljoner prenumeranter när det är som mest. Spelare kontrollerar en karaktär från antingen första- eller tredjepersonsperspektivet och börjar utforska världen, slutföra uppdrag, interagera med andra karaktärer och slåss mot alla möjliga monster från WarCraft universum. Spelet har flera olika områden eller servrar som är oberoende av varandra. Rikerna inkluderar ett spelare-mot-miljö-läge (PvE), där spelare slutför uppdrag och slåss mot AI-kontrollerade karaktärer; ett spelare-mot-spelare-läge (PvP) där spelare inte bara måste kämpa med monster utan också andra spelarkaraktärer; plus två variationer på PvE och PvP där spelare rollspelar olika scenarier.

World of Warcraft’s frekventa uppdateringar och utvidgningar har hjälpt till att bibehålla dess popularitet, vilket gör den till den mest kända MMORPG i historien. Det har gjorts sju utvidgningar som uppdaterar nästan alla aspekter av spelet, från spel till grafik. Utvidgningarna inkluderar Det brinnande korståget, Vred av Lich King, Kataklysm, Dimmor av Pandaria, Warlords of Draenor, Legionoch Slaget om Azeroth.

Första utgåvan: 23 november 2004
Utvecklaren: Blizzard Entertainment
Utgivare: Blizzard Entertainment
Tema: Fantasi

Guild Wars 2

Guild Wars 2 Skärmdump

Guild Wars 2 är ett fantasy-baserat massivt multiplayer online rollspel som spelas i Tyrias värld. Spelare skapar en karaktär baserad på en av fem raser och åtta karaktärsklasser eller yrken. I berättelseläget har spelarna i uppdrag att återmontera Destiny’s Edge, en grupp äventyrare som hjälpte till att besegra en odöd äldre drake. Guild Wars 2 är något unikt eftersom historien förändras baserat på spelarens handlingar och beslut. Spelet får frekventa uppdateringar och introducerar nya historielement, belöningar, föremål, vapen och mer. Guild Wars 2 har inte traditionella utvidgningar som World of Warcraft, men lägger snarare till «säsonger» av Levande berättelser, som kan jämföras med Wow utvidgningar. Spelet är gratis att ladda ner, men den gratis versionen innehåller inte lika mycket funktionalitet som hela versionen.

Första utgåvan: 28 augusti 2012
Utvecklaren: ArenaNet
Utgivare: NC Soft
Tema: Fantasi

Stjärnornas krig den gamla republiken

Star Wars The Old Republic Skärmdump

Set i Star Wars-universum (uppenbarligen), Stjärnornas krig den gamla republiken låter spelare skapa en karaktär och gå med i en av två fraktioner, Galactic Republic eller Sith Empire. Spelet släpptes 2011 och fick en enorm prenumerationsbas på bara några veckor. När abonnentbasen gick av gick utvecklarna från en prenumerationsmodell till en gratis-att-spela-modell. Liksom de flesta MMORPG: er, berättelsen om Stjärnornas krig den gamla republiken förändras ständigt, men det spelar in 300 år efter händelserna i spelet Star Wars: Knights of the Old Republic, som i sig spelas tusentals år före filmerna. Det finns åtta olika klasser som spelare kan basera sina karaktärer på och mer än 10 spelbara arter och raser. Spelet har PvE- och PvP-miljöer och servrar inkluderar funktioner som närstrid och rymdstrid, följeslagare, interaktioner med karaktärer från spelare och icke-spelare och mer.

Stjärnornas krig den gamla republiken har sett sju expansionspaket sedan den första lanseringen, inklusive Rise of the Hutt Cartel, Galactic Starfighter, Galaktiska fästen, Shadow of Revan, Knights of the Fallen Empire, Knights of the Eternal Throneoch Onslaught. Var och en av utvidgningarna erbjuder ytterligare innehåll, nya kapitel, nya objekt, speluppdateringar och mer.

Första utgåvan: 20 december 2011
Utvecklaren: BioWare
Utgivare: LucasArts
Tema: Sci-Fi, Star Wars Universe

The Elder Scrolls Online

En skärmdump från Elder Scrolls Online.

En annan fantasi MMORPG, The Elder Scrolls Online ligger i Tamriel, den kontinent där den ständigt populära The Elder Scrolls: Skyrim sker. Ställ in mer än tusen år före händelserna i Skyrim, The Elder Scrolls Online flyttar spelet till ett multiplayerfokus. Spelare kan bygga sina egna karaktärer och välja mellan tio olika raser. De kan också välja mellan en av sex klasser, vars val påverkar olika attacker, magi och passiva färdigheter. När de går igenom spelet kommer de att höja sina färdigheter och förmågor för att bli mer kraftfulla. Sedan det släpptes 2014, The Elder Scrolls Online har exploderat i popularitet, med mer än 13 miljoner abonnenter från och med 2019. Hjälp till dess popularitet är tre utvidgningar: Morrowind, Summersetoch Elsweyr, plus ett stort utbud av nedladdningsbart innehåll (DLC).

Första utgåvan: 4 april 2014
Utvecklaren: ZeniMax Online Studios
Utgivare: Bethesda Softworks
Tema: Fantasi

RuneScape

Rift skärmdump

RuneScape är en av de äldsta (och mest populära) MMO som finns. Efter att ha lanserats 2001 har spelet fått ett antal uppföljare och uppdateringar. En modern version av spelet, ofta kallad RuneScape 3 existerar separat från en omstart av 2007-utgåvan, helt enkelt kallad Old School RuneScape. Mellan de två finns cirka 250 000 abonnenter och mer än 2,4 miljoner spelare av den gratis versionen. Medan dessa siffror är nere från dess rekordbrytande popularitet 2008, är spelet / spelen fortfarande mycket aktiva och mycket populära. I den enorma fantasivärlden Gielinor måste spelarna bygga sina karaktärer och navigera i en mängd olika raser, gudar och guilder som alla tävlar om strid och kontroll. Ett något annorlunda utseende och känsla än de flesta fantastiska MMORPG: er, RuneScape erbjuder en enklare, lättare gameplay än andra MMO på den här listan. Mellan dess enkelhet och nostalgiska utseende, RuneScape verkar sannolikt hålla fast i flera år.

Första utgåvan: 4 januari 2011

Utvecklaren: Jagex

Utgivare: Jagex

Tema: Fantasi