Saltar al contenido

Twitch vs YouTube Streaming: Vad är skillnaden?

29 de junio de 2021
Twitch vs YouTube 330187cb8edf49789af4ff75344b2c86

Om du vill gå in i strömmande spel eller personliga projekt live för en internetpublik, är två av de viktigaste alternativen du har Twitch och YouTube. Båda erbjuder samma grundläggande funktionalitet, men de har några viktiga skillnader som kan påverka vilken du väljer. Vi har tittat på några av de viktigaste funktionerna i båda för att hjälpa dig att bestämma.

Övergripande resultat

Rycka till

 • Fokusera på spel, men andra kategorier är tillgängliga.
 • Det enda innehållet på din kanal gäller streaming.
 • Tjäna pengar genom bitar, prenumerationer, direkta donationer och annonser.
 • Gratis att använda, men vissa funktioner är låsta bakom «Affiliate» eller «Partner» status.

Youtube

 • Du kan liveströmma (nästan) vad du vill.
 • Finns tillsammans med producerat innehåll på din kanal.
 • Tjäna pengar på «Superchattar», medlemskap och annonser.
 • Gratis att använda; påverkar intäktsgenerering.

Plattformen du väljer beror på vad dina mål är för streaming. Om du är helt ny för att skapa onlinevideor handlar de om lika val. Men människor som redan har skapat en YouTube-kanal kan vara bättre att hålla fast vid den plattformen för att bygga på sin befintliga publik istället för att börja om helt. Både Twitch och YouTube ger dig möjligheter att tjäna pengar på din ström. I de flesta fall innebär dessa funktioner att dela en klippning med plattformsleverantören. Twitch har en liten fördel genom att inkludera direkta donationer, som låter användare behålla mer av de pengar som deras tittare kastar sig för.

Innehållsskapande: YouTube har mer variation

Rycka till

 • Din kanal innehåller strömmar, klipp och arkiverade videor.

Youtube

 • Din kanal kan innehålla strömmar och mer producerat innehåll.

Om du inte bara är intresserad av streaming kan YouTube vara ett bättre val. Tillsammans med att placera inspelningar av dina strömmar på din kanal kan du också inkludera tidigare gjorda och mer polerade videor för att få ännu fler människor till din kanal. På Twitch baseras din publik på hur intresserade människor är i din ström. Men på YouTube kan du bygga upp en publik från icke-liveinnehåll och eventuellt ta fler människor till din ström när du gör det.

Upptäckt: YouTube är mer strömmande och Twitch är mer användarvänligt

Rycka till

 • Bläddra baserat på speltitlar eller ämnen.
 • Plattform är mestadels speltema.
 • Möjlighet att följa dina favoritkanaler.
 • Vissa funktioner är låsta bakom statusen «Partner» och «Affiliate».

Youtube

 • Sökresultat täcker alla typer av innehåll, live eller på annat sätt.
 • Kanalprenumeranter kan enkelt hitta din ström.
 • Vissa funktioner låst bakom partnerprogrammet.

Om du är en tittare som letar efter något att titta på är Twitch något lättare att använda. Besökare kan bläddra efter specifika speltitlar och få aviseringar när deras favoritstreamers går live. YouTube erbjuder ett alternativ för dig att få ett meddelande när en liveström startar, men det kräver att du går till strömens specifika webbadress och klickar på en knapp för att få varningen. På streamer-sidan kan YouTube dock ha en kant. Eftersom Twitch alltid har varit mer spelfokuserad har strukturen inte riktigt inrättats för andra typer av innehåll. Tjänsten har lagt till generella kategorier som «Creative», «Music» och «IRL», men dessa områden är mindre specifika än det ursprungliga speltitelsystemet. Om du inte streamer ett spel kan det vara svårare för tittarna att hitta din kanal. YouTube-tittare är vana vid att ha alla typer av innehåll tillgängligt, så sökfunktionen hjälper dig mer där. För grundanvändare strömmar Twitch i 14 dagar. Om du inte laddar ner videon på den tiden tar webbplatsen bort den. Du kan öka denna respitperiod upp till 60 dagar genom att få statusen «Partner». Andra premiumfunktioner på Twitch inkluderar anpassade känslor för chatt, omröstningar och prioriterad kundtjänst. På YouTube går inspelningen av din liveström direkt till din kanal när du slutar sända och den kommer att stanna där utan att du behöver göra någonting. Du måste gå med i YouTubes partnerprogram för att tjäna pengar på din kanal, men förutom det har alla användare tillgång till samma funktioner.

Intäktsgenerering: Twitch’s Donations har en liten fördel

Rycka till

 • Du kan tjäna pengar på annonser, bitar, direkta donationer och prenumerationer.
 • Twitch minskar de flesta inkomsterna.
 • Intäktsgenerering kräver status som partner eller partner.

Youtube

 • Tjäna pengar på annonser, medlemskap och Superchats.
 • YouTube tar en nedskärning från de flesta inkomsterna.
 • Intäktsgenerering kräver YouTube-partnerstatus.

För att använda officiella former av intäktsgenerering, inklusive annonser och chattbaserade belöningar, måste din kanal på endera plattformen nå en viss nivå av popularitet. Till exempel, för att uppnå Twitch Affiliate-status måste du ha minst 50 följare och, under en enda månad, strömma 500 minuter under minst sju olika dagar samtidigt som du håller i genomsnitt tre samtidiga tittare. För att nå partnerstatus är kraven ännu högre. YouTube har en enda, lika viktig nivå: YouTubes partnerprogram. För att gå med i det måste folk ha sett minst 4000 timmar av ditt innehåll under det senaste året, och du behöver 1000 prenumeranter eller mer. I båda fallen måste du nå dessa riktmärken för att officiellt tjäna pengar på din kanal och använda annonser, Twitch’s Bits / YouTube’s Super Chats och kanalmedlemskap för att tjäna pengar. Men där Twitch kommer ut lite framåt är dess stöd för direkta donationer till streamers från tittare. Med den här funktionen kan personer som tittar på din ström skicka pengar utan att du behöver vara en affiliate eller partner.

Slutlig dom

Båda plattformarna ger ett snabbt och enkelt sätt att sända dina spel- eller kreativa aktiviteter, men YouTube har ett par distinkta fördelar. Det låser inte så många funktioner bakom sitt partnerprogram som Twitch gör bakom sina affiliate- och partnernivåer. Det låter dig också inkludera fristående, producerat innehåll för att komplettera sändningarna på din kanal. Båda har liknande intäktssystem, och ingen av dem gör dessa tillgängliga för nya programföretag. Men Twitch minskar klyftan avsevärt genom att tillåta direkta donationer.