Saltar al contenido

Twitter-artiklar kan återuppliva personlig bloggning

12 de septiembre de 2022
ravi sharma RnW1taVZqm8 unsplash 3a8e8582f0aa428da717ee8bac01a88a

Viktiga takeaways

  • Twitter-artiklar kan vara ett sätt att publicera långa texter till dina följare.
  • Personliga bloggar kan göra en stor comeback.
  • Bloggar möjliggör bättre konversationer och lägger till ett välbehövligt sammanhang.

Twitters planerade nya Twitter-artiklar-funktionen kan betyda återfödelsen av personligt bloggande. Twitters gräns på 140 tecken var förmodligen det som drev plattformen till dess världsomfattande framgång. Även när den gränsen fördubblades till 280 tecken 2017, störde det inte formeln. Sedan startade Twitters Evan Williams Medium, som lovade att bli ett slags Twitter för längre artiklar. Men det uppnådde aldrig riktigt tekniken för varken Twitter eller Williams första publiceringsframgång, Blogger. Twitter-artiklar kan dock kunna göra det som ingen annan har gjort sedan dessa tidiga dagar – återlansera personligt bloggande som en sak. «Det här är en spelomvandlare för långformsskrivande. Nu kan Twitter användas som en interaktiv plattform och har förmågan att dela innehåll i realtid med läsare som också har konton där,» kungen av sociala medier Robert Stern berättade för Lifewire via e-post. «Detta kommer att öppna upp för många möjligheter som tidigare begränsades av bloggar/webbplatser där du behöver prenumeranter eller följare innan ditt inlägg går live. Vem som helst kan nu publicera sina idéer/innovationer/åsikter och hitta likasinnade och liknande intresserade.»

Nedgången av personligt bloggande

Om du ville dela något på internet innan Facebook och Twitter tog över, måste du skapa en webbplats. Sedan gick vi igenom några tidiga sociala nätverk, men en trend stack ut: blogga. Det kan ha varit en LiveJournal, en Blogger-blogg eller till och med en WordPress-webbplats, men tanken var densamma. Du skulle skriva om något – vad som helst – och folk skulle svara genom att skriva på sina bloggar eller kommentera din. «Vem som helst kan nu publicera sina idéer/innovationer/åsikter och hitta likasinnade och liknande intresserade.» Detta ledde till några bra konversationer, och eftersom dessa konversationer spreds ut och skedde i en långsammare takt, hade de något som den ultrasnabba takten på Twitter aldrig kan ha: sammanhang. Bloggar var en del av ett bredare, öppet ekosystem som gjorde det möjligt för konversationer att utvecklas. Twitter, å andra sidan, är nästan kontextfri, och en enda tweet kan sprängas till att betyda vad som helst. Och blogginlägg stannar kvar mycket längre än en tweet, som försvinner från botten av ditt flöde innan du ens ser det. Medium var ett bra grepp på att skapa en plats där vem som helst kunde skriva längre artiklar och har nu mognat som ett nyhetsbrev och en ersättningsbloggplattform. Men det tog aldrig fart som Twitter.

Twitter-artiklar

Twitter-artiklar, om det visar sig vara ett sätt att publicera långa artiklar till dina följare, kan verkligen skaka om saker. Om du har några tusen följare är det en omedelbar publik för din blogg. Du kan naturligtvis lägga upp en länk till alla dina bloggartiklar på Twitter, men förmodligen kommer Twitter att hålla allt på ett ställe. Och den mördande funktionen är att läsarna kommer att kunna kommentera dina artiklar direkt där på Twitter. Allt beror på hur det fungerar. Om Twitter-artiklar är designade för att hålla sig kvar, ungefär som hur Instagram-berättelser fastnar överst i ditt flöde, kan det vara användbart. Men om det lever i samma tillfälliga tidslinje som tweets, då skulle all den extra ansträngningen att skriva ett långt inlägg vara bortkastat.

En neonskylt som säger #tweettweet mot en vägg täckt av tapeter med papegoja och djungeltema.

«En tidskänslig berättelse eller nyhetsartikel baserad på ett trendämne kommer att dra en enorm publik om den publiceras på Twitter, men så fort trenden tappar dragkraft, kommer alla funktioner som publiceras på Twitter bara att tona in i bakgrunden,» onlinemarknadsförare John DiBella berättade för Lifewire via e-post. «Men om samma funktion publicerades på WordPress, kan den fästas eller fastna på hemsidan på en webbplats, vilket kommer att göra det mycket lättare att hitta.» Om det spelar detta rätt kan Twitter vara i en position att återskapa personligt bloggande och till och med ersätta WordPress och Medium. Den har redan kommentars- och konversationsdelen sydd. Det bör tillåta dessa längre artiklar att leva på den bredare webben och inte bara som en del av en tidslinje. Att göra det kan skapa en mördande kombination av räckvidd, sammanhang och interaktion som skulle vara svår att slå.