Saltar al contenido

Uppgradera eller byta ut en stationär dator?

12 de julio de 2021
86528479 56a1b45a5f9b58b7d0c1de63 239a887dfd844db8a52e7a51515cae6e

Den genomsnittliga stationära datorn har en funktionell livslängd på ungefär tre till åtta år. Längden på tiden beror på vilken typ av system du har köpt, framstegen i hårdvarukomponenter och förändringar i programvarukraven över tid. Många långsamma datorer kommer att få en betydande hastighetsökning om du avinstallerar gamla program. Moderna appar startar ibland tyst i bakgrunden och förbrukar systemresurser även när du inte använder dem. Använd Återställ det här PC-verktyget i Windows 10 för att göra ännu mer hushållning under huven innan du drar slutsatsen att du måste uppgradera eller byta ut din dator.

Uppgradera eller ersätta?

Det finns ingen hård och snabb regel om när du ska uppgradera en dator kontra att ersätta den direkt. En övervägning är om det är bekvämt eller enkelt att uppgradera datorn. De flesta stationära Windows-datorer har portar som du enkelt kan komma till, men vissa bärbara datorer och allt-i-ett-datordesign gör slutanvändarnas uppgraderingar till ett betydligt mer komplicerat jobb. Antag att din uppgraderingsväg är solid, överväga att byta ut en dator när kostnaden för delarna för att uppgradera den är mer än hälften av priset för en lämplig ersättare. När du tar hänsyn till kostnaderna för uppgraderingar, tänk på de fem huvudsakliga utbytbara komponenterna: minne, hårddiskar, optiska enheter, grafikkort och processorer.

Minne

Minnet inuti en stationär dator är den enklaste och mest kostnadseffektiva uppgraderingen. Ju mer minne en dator har, desto mer data kan den bearbeta utan att behöva använda virtuellt minne. Virtuellt minne överstiger systemets RAM och går till och från hårddisken för att hålla systemet igång. De flesta stationära system levererades med minne som var tillräckligt vid inköpstillfället, men eftersom datorprogram blir mer komplexa använder de mer system-RAM. Minneuppgraderingar varierar i kostnad beroende på faktorer som typen av minne som ditt datorsystem använder och det belopp du köper. I de flesta fall är byte av minneschip en av de enklaste hårdvaruuppdateringarna du kan göra. Kontrollera först om din dator påverkas av 4 GB minnesgräns i 32-bitars operativsystem. Om din dator inte kan köra ett 64-bitars operativsystem kan den inte få åtkomst till mer än 4 GB RAM ombord, oavsett hur mycket RAM du installerar.

Hårddiskar / hybriddiskar / halvledardiskar

Den näst enklaste uppgraderingen för en stationär dator är med lagringsenheter. Hårddiskutrymmet fördubblas ungefär vartannat år och mängden data som vi lagrar växer lika snabbt tack vare digitalt ljud, video och bilder. Om det tar slut på en dator är en snabb lösning att köpa en ny intern eller extern hårddisk. En uppgradering på pro-nivå innebär tillägg av en solid state-enhet. SSD-enheter erbjuder en betydande ökning av lagringshastighet men har nackdelen med mycket mindre lagringsutrymme för priset – men att använda en SSD för Windows, med dina data på en separat fysisk enhet, kommer att ge betydande prestandaförbättringar. Ett alternativ är att använda en ny solid state hybrid-enhet som använder en konventionell hårddisk plus ett litet SSD-minne som cache. I båda fallen ser du bara en prestandaförbättring när dessa blir den primära eller starthårddisken. Marknaden stöder flera bra solid state och konventionella enheter. Oavsett vilket du väljer är installation av en enhet vanligtvis en enkel process.

CD / DVD / Blu-ray-enheter

Optiska enheter blir alltmer sällsynta i moderna datorer med tanke på den allmänna övergången till strömmande media och USB-minne, men de är inte föråldrade än. Du kan vanligtvis hitta en DVD-brännare från cirka $ 25 för de senaste modellerna. De är lika enkla att installera som hårddiskar, och den extra hastigheten och funktionaliteten gör dem till en bra uppgradering för alla datorer som har en äldre CD-brännare eller vanlig CD-ROM- eller DVD-ROM-enhet. Många nyare datorer kanske inte ens innehåller dessa enheter. Välj bland en av de bästa interna eller externa DVD-brännarna eller en Blu-Ray-enhet för din dator.

Videokort

De flesta behöver inte uppgradera skrivbordets grafikkort såvida de inte letar efter extra prestanda eller funktionalitet med avancerade spel eller beräkningskomplexa program för statistik och datautvinning. Mängden prestanda som du kan behöva från ett grafikkort varierar mycket beroende på dina uppgifter. Grafikkort kan kosta så lite som $ 100 till nästan $ 1000. De flesta kräver ström ombord, så kontrollera vad din befintliga strömförsörjning kan stödja innan du söker efter ett kort.

CPU: er

Även om det är möjligt att uppgradera en processor på de flesta stationära datorer, är processen invecklad och svår för de flesta användare att utföra. Även då kan datorns moderkort begränsa dig till vilka processorer du kan installera i systemet. Om ditt moderkort är för gammalt kan en processorbyte också kräva att moderkortet och minnet uppgraderas, vilket kan komma in i samma område som att köpa en helt ny dator.