Saltar al contenido

Vad är bärbara enheter?

14 de julio de 2021

Datorer har blivit mindre, tunnare och lättare för varje generation. Detsamma gäller mobila enheter som din smartphone. Du kan bära i fickan, använda den som ett avancerat bärbart spelsystem eller ansluta det till en till och med liten bärbar gadget som en smartwatch eller fitnessspårare. Alla dessa är portabla enheter, men de kanske inte nödvändigtvis är det mobil enheter.

Mobilenhet är en allmän term för alla handdatorer eller smartphones. Termen används ofta omväxlande med handhållen, handhållen enhete, eller handhållen beräkningr.

Bärbara enheter

Det finns ingen standarddefinition för «bärbar enhet, «även om termen har använts längre än» mobil enhet. «Som namnet antyder betyder en bärbar enhet helt enkelt något som är litet och lätt nog för att flytta runt och bära med relativt lätthet. Även den första bärbara datorn, Osborn 1, som vägde hela 24 pund, ansågs vara en bärbar dator.

Portabla är en bred term som omfattar allt från en skrivare som kan bäras runt till en smartphone du bär i fickan. Termen inträffade mycket oftare innan bärbara datorer och smartphones blev populära, kanske för att det fanns en tydligare skillnad mellan enheter som lätt kunde flyttas och de som inte kunde.

Bärbar kontra mobil

Dessa dagar anses de flesta prylar, inklusive telefoner, surfplattor och bärbara datorer, oftare vara mobila enheter. Skillnaden är bra men viktig. I stället för att fokusera på ett föremåls bärbarhet och förmåga att bäras, är mobilenhet term beskriver hur det hjälper användare. Dessa enheter är små och tillräckligt kapabla för att tillåta sina användare att vara mobil. Termen mobilenhet ansluter också trådlös anslutning. Om en mobil enhet inte har tillgång till internet skulle vi förmodligen inte betrakta det som ett mycket kapabelt verktyg för mobil produktivitet. Faktum är att anslutning har blivit den huvudsakliga skillnaden mellan bärbara och mobila enheter. En extern hårddisk eller ett externt batteripaket kan till exempel betraktas som en bärbar enhet, medan en liten trådlös hotspot kan betraktas som en mobil enhet.

Framtiden för bärbarhet

Det finns för närvarande många bärbara enheter, från mediaspelare och spelkonsoler till bärbara datorer och smartphones. Med tiden går det inte att göra skillnad mellan bärbara och mobila enheter. I allt högre grad får de flesta prylar – bärbara eller inte – trådlösa funktioner eller anslutningsfunktioner.