Saltar al contenido

Vad är CDMA och hur fungerar det?

20 de julio de 2021
cdma eco 2 58ccb2263df78c3c4f4421ae

CDMA, som står för Koddelning Multipel Access, är en konkurrerande teknik för mobiltelefonitjänster till GSM, på 2G- och 3G-nät som gradvis avvecklas. Under 2010 bytte operatörer världen över till LTE, ett 4G-nätverk som stöder samtidig röst- och dataanvändning. Du har nog hört talas om CDMA och GSM när du fick höra att du inte kan använda en viss telefon i ditt mobilnät eftersom de använder olika tekniker som inte är kompatibla med varandra. Du kan till exempel ha en AT & T-telefon som inte kan användas i Verizons nätverk av just denna anledning eller vice versa.

CDMA-standarden designades ursprungligen av Qualcomm i USA och används främst i USA och delar av Asien av andra operatörer.

Vilka nätverk är CDMA?

Av de fem mest populära mobilnäten i USA använder Sprint, Verizon och Virgin Mobile CDMA. T-Mobile och AT&T använder GSM.

Hur CDMA fungerar

CDMA använder en «spread-spectrum» -teknik där elektromagnetisk energi sprids för att möjliggöra en signal med bredare bandbredd. Detta tillvägagångssätt gör att flera personer på olika mobiltelefoner kan «multiplexeras» över samma kanal för att dela en bandbredd med frekvenser. Med CDMA-teknik separeras data- och röstpaket med koder och sänds sedan med ett brett frekvensområde. Eftersom mer utrymme ofta tilldelas för data med CDMA blev denna standard attraktiv för 3G-höghastighets mobilt internetanvändning.

CDMA mot GSM

De flesta behöver inte oroa sig för vilket mobiltelefonnät de väljer när det gäller vilken teknik som är bättre. De två standarderna skiljer sig dock åt på viktiga tekniska sätt.

CDMA-täckning

Medan CDMA och GSM konkurrerar frontalt när det gäller högre bandbreddshastighet, erbjuder GSM mer komplett global täckning tack vare roaming- och internationella roamingkontrakt. GSM-teknik tenderar att täcka landsbygdsområden i USA mer fullständigt än CDMA.

Enhetskompatibilitet och SIM-kort

Det är enkelt att byta telefoner i ett GSM-nätverk eftersom GSM-telefoner använder avtagbara SIM-kort för att lagra information om användaren i GSM-nätverket, medan CDMA-telefoner inte gör det. Istället använder CDMA-nätverk information på operatörens server för att verifiera samma typ av data som GSM-telefoner har lagrat på sina SIM-kort. Denna lagringsdesign innebär att SIM-korten på GSM-nät är utbytbara. Om du till exempel är i AT&T-nätverket och därför har ett AT&T SIM-kort i din telefon kan du ta bort det och lägga det i en annan GSM-telefon, som en T-mobiltelefon, för att överföra all din prenumerationsinformation över , inklusive ditt telefonnummer. Vad detta effektivt gör är att du kan använda en T-mobiltelefon i AT & T-nätverket. En enkel övergång är vanligtvis inte möjlig med de flesta CDMA-telefoner, även om de har flyttbara SIM-kort. Istället behöver du vanligtvis din operatörs tillstånd att utföra en sådan byte. Eftersom GSM och CDMA är oförenliga med varandra kan du inte använda en Sprint-telefon i ett T-Mobile-nätverk eller en Verizon Wireless-telefon med AT&T. Detsamma gäller för alla andra blandningar av enheter och bärare som du kan göra från CDMA- och GSM-listan ovanifrån. CDMA-telefoner som använder SIM-kort gör det antingen för att LTE-standarden kräver det eller för att telefonen har en SIM-kortplats för att acceptera utländska GSM-nätverk. Dessa operatörer använder dock fortfarande CDMA-teknik för att lagra abonnentinformation.

Samtidigt röst- och dataanvändning

De flesta CDMA-nätverk tillåter inte röst- och dataöverföringar samtidigt. Det är därför du kan bombarderas med e-postmeddelanden och andra internetaviseringar när du avslutar ett samtal från ett CDMA-nätverk som Verizon. Uppgifterna är i princip i paus medan du ringer. Du kommer dock att märka att tvåvägs datautbyte fungerar bra på ett CDMA-nätverk när du är i ett telefonsamtal inom ett Wi-Fi-nätverk eftersom Wi-Fi, per definition, inte använder operatörens nätverk .