Saltar al contenido

Vad är Csrss.exe?

15 de junio de 2021
csrssexeclientserverruntimeprocess 5c451ce0c9e77c00017609a0

Filen csrss.exe, som visas i Aktivitetshanteraren som Client Server Runtime Process, är en viktig del av Windows. Du interagerar aldrig med det direkt som användare, men det utför några mycket viktiga funktioner i bakgrunden, oavsett om du använder Windows 7, Windows 8 eller Windows 10. Under normala omständigheter är filen csrss.exe inte skadlig eller virus, vilket innebär att du inte säkert kan ta bort eller karantänera det. Det finns dock ett enkelt sätt att verifiera om du har att göra med den faktiska csrss.exe eller en bedragare. Om du upptäcker att ditt system har infekterats med skadlig kod som låtsas vara csrss.exe, är det bästa sättet att ta bort det.

Vad är klientserverns körtidsprocess?

När du öppnar Aktivitetshanteraren på vilken Windows-dator som helst, hittar du minst en instans och ofta flera instanser av något som kallas Client Server Runtime Process. Detta är visningsnamnet som Windows använder för csrss.exe, vilket faktiskt står för klientserverns körtidssubsystem. Runtime-processen för klientserver har funnits sedan Windows tidigt. Före 1996 var det faktiskt ansvarigt för hela det grafiska delsystemet. Den användningen har förändrats genom åren, men det är fortfarande ansvarigt för extremt kritiskt arbete bakom kulisserna i Windows 7, Windows 8 och Windows 10.

Är det säkert att inaktivera Csrss.exe?

Även om csrss.exe har begränsad funktionalitet i moderna versioner av Windows, jämfört med föråldrade versioner, är det fortfarande kritiskt. Det betyder att du inte kan döda, inaktivera, ta bort eller karantän csrss.exe utan att få allvarliga konsekvenser. Om du dödar en legitim csrss.exe-process blir ditt system sannolikt instabilt. I de flesta fall stängs din dator till och med av. Datorn startar vanligtvis helt fint efteråt, men att radera eller karantänera själva filen kan resultera i en dator som är oanvändbar utan professionellt ingripande.

Vad orsakar Csrss.Exe att använda överdriven GPU eller CPU?

Under normala omständigheter bör csrss.exe endast använda en liten mängd systemresurser. Om du öppnar Aktivitetshanteraren och ser en förekomst av Client Server Runtime Process med en alltför stor mängd systemresurser som CPU, GPU eller minne, som oftast indikerar att det finns någon typ av problem. Om du använder Windows 7 bör du försöka inaktivera Aero. Om du använder Windows 8 eller Windows 10 kan du försöka uppdatera dina grafikdrivrutiner eller rulla tillbaka till en tidigare drivrutin om du uppdaterade nyligen. I de flesta fall är orsaken bakom csrss.exe som använder överdrivna resurser att du har att göra med en falsk.

Kan Csrss.exe vara ett virus?

Medan csrss.exe i sig är en legitim fil och en viktig del av Windows, är faktumet att vissa skadliga program och virus smyger igenom med falska namn. Det betyder att det faktiskt är möjligt att ha skadlig kod som använder csrss.exe-filnamnet eller mycket små variationer av det namnet. Om du misstänker att din dator kan vara infekterad med ett csrss.exe-virus eller skadlig kod är det faktiskt ganska enkelt att räkna ut det. Detta beror på att legitima kopior av csrss.exe-filen bara finns i två olika mappar. Om du hittar en Client Server Runtime-process i din Aktivitetshanterare som pekar på någon annan mapp eller till en fil som inte heter csrss.exe, betyder det att du har någon typ av skadlig kod eller virus. Nytt skadligt program och virus dyker upp hela tiden, men särskilt Nimda.E-viruset är känt för att använda filnamnet csrss.exe. Så här berättar du om en instans av Client Server Runtime-processen är legitim:

 1. tryck och håll CTRL + Alt + Deloch välj Öppna uppgiftshanteraren.

 2. Välj Processer flik.

 3. Bläddra ner till Windows-processer sektion.

  En skärmdump av Windows Task Manager Windows Processes-avsnitt.

 4. Tryck och håll ned eller högerklicka på Runtime-process för klientserver, och välj Öppna filplats.

  En skärmdump av Windows Aktivitetshanterare.

 5. Kontrollera att csrss.exe processen finns i din % SystemRoot% System32 eller % SystemRoot% SysWOW64 mapp.

  En skärmdump av mappen Windows System32.

  Om filen finns någon annanstans eller inte heter csrss.exe, kanske du har att göra med skadlig kod eller ett virus. Var noga med filens namn. Om till och med en bokstav skiljer sig från csrss.exe är det förmodligen skadlig kod.

 6. Upprepa dessa steg för varje förekomst av Client Server Runtime Process som du ser i Aktivitetshanteraren.

Vad du ska göra om du tror att skadlig programvara maskeras som Csrss.exe

Om du misstänker att du har skadlig kod eller ett virus som körs på din dator som är förklädd till en oskadlig Client Server Runtime-process, är det bästa att göra att söka igenom din dator efter skadlig kod. Medan du säkert kan ta bort en csrss.exe-fil om den ligger utanför din System32- eller SysWOW64-mapp, kan det hända att det inte tar bort skadlig kod. Om du väljer att ta bort en sådan fil ska du alltid skanna din dator efteråt med minst ett gratis verktyg för borttagning av spionprogram eller skadlig kod. I vissa situationer kan du upptäcka att du inte kan ta bort den skadliga csrss.exe-filen eller att du har skadlig kod som aktivt hindrar dig från att köra ett verktyg för borttagning av skadlig programvara. I sådana fall vill du använda ett startbart antivirusverktyg på en flash-enhet eller CD.