Saltar al contenido

Vad är dasHost.exe?

26 de julio de 2021
dashost windows 10 5c6c292746e0fb0001f935d2

Filen dasHost.exe (Device Association Framework Provider Host) är en fil som tillhandahålls av Microsoft och används i Windows-operativsystem. Under normala omständigheter bör filen inte flyttas eller tas bort eftersom den är nödvändig för vissa åtgärder. DasHost.exe används för att ansluta trådlösa och trådbundna enheter till Windows-operativsystemet, till exempel en skrivare eller mus. Du stöter troligen bara på det när du surfar genom Aktivitetshanteraren. det listas tillsammans med andra löpande tjänster. Det syns också i System32-mappen. Vanligtvis är dasHost.exe 100 procent ren från hot och orsakar inga problem. Men om du ser att flera dasHost.exe-filer körs eller om en eller flera av dem tar en alltför stor del av CPU: n eller minnet måste du undersöka ytterligare för att se om dasHost.exe är ett virus.

Är dasHost.exe ett virus?

Det finns egentligen bara en riktig dasHost.exe-fil som din dator behöver för att lyckas para enheter, så alla andra du hittar är inte nödvändiga och kan säkert tas bort manuellt eller med ett rengöringsverktyg för skadlig programvara. Hur vet du om dasHost.exe är skadlig kod som låtsas vara riktig eller om det är den faktiska filen som Windows behöver?

Kontrollera filplatsen

DasHost.exe används endast legitimt av Windows i den här mappen: C: Windows System32

typ = «kod»>

Det betyder att om dasHost.exe-filen finns där och du inte har några andra instanser av den på din dator, är chansen att den är helt godartad och det finns inget du behöver oroa dig för. Men om du hittar dasHost.exe någon annanstans som på skrivbordet, i din nedladdningsmapp eller i någon annan viktig Windows-mapp, betyder det att Windows inte använder det som en riktig tjänst. Filen dasHost.exe används i Windows 10 och Windows 8 uteslutande. Om du ser dasHost.exe i Windows 7 eller en äldre version av Windows är det definitivt ett virus eller åtminstone en fil som inte är viktigt för Windows att fungera normalt. Det är möjligt att det legitimt används av ett tredjepartsprogram som bara råkar gå under samma namn, men det är mycket osannolikt. Så här ser du var dasHost.exe verkligen finns:

 1. Öppna Aktivitetshanteraren. Ctrl + Skift + Esc är ett snabbt sätt, eller så kan du högerklicka på Start-knappen för att öppna den från Power User-menyn.

 2. Gå in i Detaljer flik.

 3. Högerklicka dasHost.exe.

  dasHost.exe Aktivitetshanteringsalternativ

 4. Välj Öppna filplats.

Om du har mer än en dasHost.exe-fil upprepar du dessa steg för var och en. Multiple Device Association Framework Provider Host-instanser betyder bara att en separat process har öppnats för varje enhet som Windows är kopplad till. Så länge mappen som öppnas är C: Windows System32, det går bra att lämna filen där eftersom Windows använder den som den borde. Men om mappen är något annat än System32, hoppa ner till botten av den här sidan för att lära dig hur du tar bort dasHost.exe-viruset.

Är filstorleken långt borta?

Något annat du kan kontrollera för att validera om dasHost.exe är riktig är filstorleken. Svaret är inte lika enkelt som mappmetoden men det kan vara till hjälp att verifiera misstankar om att din dasHost.exe är potentiellt skadlig. Om dasHost.exe inte finns i rätt mapp, kontrollera hur mycket utrymme EXE-filen tar upp på hårddisken. Det borde vara mindre än 100 kB, så om det är mycket mer än så, och speciellt om det är flera megabyte, och det finns inte i rätt mappkan du vara helt säker på att den måste raderas omedelbart.

Är det stavat korrekt?

Det är vanligt att virus låtsas vara verkliga genom att ändra namnet på den körbara filen något. Filen kan finnas i System32-mappen, men eftersom den inte stavas korrekt kan den fortfarande existera oupptäckt bredvid den riktiga. Här är några exempel på hur dasHost.exe-utseendet kan se ut:

 • dassHost.exe
 • dasH0st.exe
 • dasHosts.exe
 • dsHost.exe

Varför använder dasHost.exe så mycket minne?

Under normala förhållanden när du inte parar ihop en enhet ska dasHost.exe inte använda mer än 10 MB RAM-minne. Om Device Association Framework Provider Host förbrukar mycket mer minne eller om det finns drastiska spikar i CPU-användningen som visar tung användning av denna process, är det första du bör göra att undersöka uppdateringen av drivrutinerna. Använd ett uppdateringsverktyg för drivrutiner eller kolla enhetstillverkarens webbplats för en uppdatering. Titta också i Enhetshanteraren för att se om det finns några enheter som är okända som en drivrutinsinstallation eller Windows Update-utgåva kan fixa. Om det inte finns några drivrutinsuppdateringar och du fortfarande inte är säker på varför dasHost.exe använder så många systemresurser, lämnar du din dator efter skadlig kod som kan använda processen utan din vetskap eller maskeras som den verkliga dasHost .exe-fil.

Kan du inaktivera dasHost.exe?

Device Association Framework Provider Host-tjänsten kan inte inaktiveras, vilket är bra med tanke på att det krävs för att para ihop enheter med din dator. Du kan dock stänga av det tillfälligt för att se om det hjälper till med eventuella problem du har med det. Det är möjligt att ett virus håller filen i gisslan, och om du stänger av den kan du hantera den ordentligt. Eller kanske finns det några långvariga uppgifter med dasHost.exe som gör att det visas i Aktivitetshanteraren att använda alla dina systemresurser. Så här stänger du av dasHost.exe:

 1. Öppna Aktivitetshanteraren.

 2. Hitta från Processer fliken uppgiften dasHost.exe som saktar ner din dator eller beter sig felaktigt. Det heter Device Association Framework Provider Host.

 3. Högerklicka på uppgiften och gå till Avsluta uppgiften.

  Device Association Framework Provider Värd slutaktivitetsalternativ i Aktivitetshanteraren

  Om du får ett fel, högerklicka Device Association Framework Provider Host igen men den här gången välj Gå till detaljeroch högerklicka sedan dasHost.exe från Detaljer och välj Avsluta processträdet.

 4. Starta om din dator.

Device Association Framework Provider Host startar automatiskt igen när Windows startar om. Även om den inte stängs av permanent, kan den «uppdatering» den utförde vara allt den behövde för att returnera systemresurserna som den använde eller lossa sig från viruset.

Hur man tar bort ett dasHost.exe-virus

Oavsett om dasHost.exe använder hela ditt minne, ligger det i en annan mapp än C: Windows System32, eller om du bara är paranoid att den riktiga dasHost.exe-filen är infekterad, kan du skanna din dator för att söka efter och ta bort eventuella infektioner.

 1. Försök att radera filen manuellt. Gör detta genom att antingen följa stegen i Aktivitetshanteraren ovan eller använda sökverktyget Allt för att hitta den verkliga platsen för dasHost.exe och högerklicka sedan för att hitta Radera alternativ.

  Skärmdump som visar hur man tar bort dasHost.exe i Windows 10

  Om du inte kan ta bort dasHost.exe manuellt kan det låses på plats av en annan process. Använd Process Explorer för att isolera den från sina överordnade program och försök igen. För att göra det dubbelklickar du på dasHost.exe (den kan vara inbäddad i en svchost.exe-post) från processlistan och välj Kill Process från Bild flik.

 2. Installera Malwarebytes eller något annat on-demand virusskannerverktyg för att köra en fullständig systemsökning av hela din dator. Ta bort allt det hittar.

 3. Använd ett fullständigt antivirusprogram om Malwarebytes eller en annan malware-skanner inte lyckades ta bort dasHost.exe-viruset. Vi har en lista över våra favorit Windows AV-program här.

 4. Starta din dator till ett gratis startbart antivirusprogram om inget av Windows-programmen ovan fungerade. Dessa verktyg fungerar bra om filen är låst eller begränsad av viruset eftersom alla fillås lyfts när Windows inte körs.

FAQ

 • Är DllHost.exe säkert?

  Ja. DllHost.exe-filen är en Microsoft-systemprocess. Men om du ser mer än en DllHost.exe-fil körs kan det vara ett virus.

 • Vad är Msmpeng.exe?

  Msmpeng.exe är en nyckelkomponent i Windows Security, som skyddar din dator från skadlig kod. Du kan inaktivera Msmpeng.exe för att frigöra CPU-resurser, men det gör att ditt system är sårbart för virus.

 • Är Yourphone.exe ett virus?

  Nej. Yourphone.exe representerar Microsoft Your Phone-appen, som låter dig ringa samtal och skicka sms från din dator. Om du inte vill att den ska köras i bakgrunden kan du inaktivera den i dina Windows startprogram.