En dataplan är den del av din telefonplan som ger dig anslutning var som helst din mobiloperatörs torn når. Anslutning är möjligheten att komma åt internet, och din dataplan tillåter den var du än är, oavsett om du är på din smartphone eller annan mobil enhet. En dataplan gör att du är ansluten till ett 3G-, 4G-, 5G- eller LTE-nätverk.
Behöver du en dataplan?
Det kallas en dataplan eftersom den erbjuder dataöverföring via ett IP-nätverk och i slutändan en anslutning till internet. Detta står i kontrast till traditionell GSM-tjänst, som endast tillhandahåller röst och enkel textöverföring. Du kan behöva en dataplan om:
- Du behöver ständig åtkomst till din e-post när du är på språng.
- Du vill använda VoIP i stor utsträckning.
- Du måste ha åtkomst till ditt sociala nätverkskonto när du är på resande fot.
- Du måste kunna dela text- och multimediafiler var du än är.
- Du använder cloud computing och behöver åtkomst var som helst.
- Du gillar att spela onlinespel.
- Du vill strömma musik och videor.
- Du vill bara känna dig ansluten.
Vissa människor är nöjda med en Wi-Fi-hotspot hemma, på jobbet eller på offentliga platser och behöver inte mobilitet överallt.
Vad kostar en dataplan?
Fram till nyligen varierade kostnaden för dataplaner beroende på hur mycket bandbredd du köper varje månad. Men många operatörer erbjuder nu obegränsade dataplaner eller planer som sänker överföringshastigheter efter att du har förbrukat en fördefinierad mängd höghastighetsdata. Kostnaden beror också på affären du gör när du köper din smartphone. Många tjänsteleverantörer buntar sina tjänster med nya enheter som säljs för mindre när de köps med serviceavtal eller finansieringsplaner.
Hur mycket data per månad?
Typiska paket för dataplaner är (som exempel) 200 MB, 1G, 2G, 4G och obegränsat. Dataanvändningsräknare online hjälper dig att beräkna din dataanvändning och dina behov.
Kontrollera din dataplananvändning
Du måste vara uppmärksam på hur mycket data du använder om din dataplan inte är obegränsad. Objekt som ska övervakas inkluderar e-postmeddelanden som skickats och tagits emot (eftersom mottagen data också räknas), streaming av musik och video, visade webbsidor, användning av sociala medier, videokonferenser och VoIP. Många onlineverktyg hjälper dig att kontrollera och övervaka din dataanvändning, meddela dig om trösklar som har passerat och informera dig om använda kvantiteter.