Saltar al contenido

Vad är en e -postklient?

1 de agosto de 2021
iStock 467939282 5908ca7d5f9b5864705b858d

Kort sagt, en e -postklient är ett datorprogram som används för att läsa och skicka elektroniska meddelanden. En e -postklient är dock inte samma sak som en e -postserver; den senare är hårdvaran som transporterar och lagrar post centralt för en e -postleverantörs många användare. En e -postklient, däremot, är vad en enda användare som du interagerar med. Vanligtvis laddar klienten ner meddelanden från servern för lokalt bruk (eller för användning i en webbläsare) och laddar upp meddelanden till servern för leverans till dess mottagare.

Vad kan jag göra med en e -postklient?

Med e -postklienten kan du läsa, organisera och svara på meddelanden samt skicka nya e -postmeddelanden. För att organisera e -post erbjuder e -postklienter vanligtvis mappar, etiketter eller båda. En integrerad sökmotor låter dig hitta meddelanden efter detaljer som avsändare, ämnen, mottagningstider och innehåll. Förutom e -posttext hanterar e -postklienter också bilagor, så att du kan skicka och ta emot datorfiler (t.ex. bilder, dokument eller kalkylblad) via e -post.

Hur kommunicerar en e -postklient med e -postservrar?

E -postklienter kan använda ett antal protokoll för att skicka och ta emot e -post via e -postservrar. Meddelandena lagras antingen lokalt på din dator (vanligtvis när POP eller Post Office Protocol) används för att ladda ner e -post från servern) eller så synkroniseras e -postmeddelanden och mappar med servern (vanligtvis när IMAP- och Exchange -protokollen används). Med IMAP (Internet Message Access Protocol) och Exchange ser e -postklienter som har tillgång till samma konto samma meddelanden och mappar och alla åtgärder synkroniseras automatiskt. För att skicka ett e -postmeddelande använder e -postklienter nästan uteslutande SMTP (Simple Mail Transfer Protocol). (Med IMAP -konton kopieras vanligtvis det skickade meddelandet till mappen «Skickat» och e -postklienter kan komma åt det.) Det finns också andra e -postprotokoll. Vissa e -posttjänster erbjuder API: er (applikationsprogrammeringsgränssnitt) för e -postklienter att komma åt e -post på sina servrar. Dessa protokoll kan erbjuda ytterligare funktioner som försenad sändning eller tillfällig avsättning av e -post. Historiskt sett var X.400 ett viktigt alternativt e -postprotokoll som användes främst under 1990 -talet. Det sofistikerade gjorde det lämpligt för statligt och affärsmässigt bruk men svårare att implementera än SMTP/POP -e -post.

Är webbläsares e -postklienter?

Med webbaserade program som har åtkomst till e-post på en server blir webbläsare till e-postklienter. Om du till exempel använder Gmail i Mozilla Firefox fungerar Gmail -sidan i Mozilla Firefox som din e -postklient; det låter dig läsa, skicka och organisera meddelanden. Protokollet som används för att komma åt e -postmeddelandet, i det här fallet, är HTTP.

Kan automatiserad programvara vara en e -postklient?

I en teknisk mening är alla program som har åtkomst till e -post på en server med POP, IMAP eller liknande protokoll en e -postklient. Så, all programvara som automatiskt hanterar inkommande e -post kan kallas en e -postklient (även när ingen någonsin får se meddelandena), särskilt i förhållande till e -postservern.

Vanliga e -postklienter

Populära e -postklienter inkluderar Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird, macOS Mail, IncrediMail, Mailbox och iOS Mail. Den mest populära webbaserade e-postklienten är Gmail; andra inkluderar Yahoo! Mail och Outlook.com. Historiskt viktiga e -postklienter har inkluderat Eudora, Pine, Lotus (och IBM) Notes, nmh och Outlook Express.