Saltar al contenido

Vad är en filhanterare?

14 de julio de 2021
Lisa File Manager 863d78391f334ef5ae3b015cc087dd5d

En filhanterare är ett program som hjälper dig att hantera filer och mappar på den enheten samt anslutna diskar och till och med nätverkslagring. Med filhanteringsapplikationer kan du kopiera, visa, redigera, ta bort eller flytta filer och mappar. Den första grafiska filhanteraren introducerades 1983 på Apples personliga dator Lisa. Medan Lisa inte var en kommersiell framgång, inledde gränssnittet ett nytt sätt att använda en dator som inkluderade filhantering.

Var finns filhanteraren i Windows 10?

Standardfilhanteringsappen i Windows 10 är Utforskaren. Du kan komma åt File Explorer på flera olika sätt i Windows 10. Som standard är File Explorer-appen (en mappikon) fäst i aktivitetsfältet.

Detta är det snabbaste sättet att komma åt File Explorer. Flera andra alternativ inkluderar:

  • Start meny: Välj Start, typ Utforskarenoch välj File Explorer-skrivbordsapp.
  • Kör kommando: Välj Start, typ Springaoch välj Kör skrivbordsapp. Skriv i appen Kör Utforskaren och välj OK.
  • Starta högerklicka: Högerklicka Start och välj Utforskaren.

En skärmdump av Windows 10 File Explorer

File Explorer-appen i Windows 10 är en av de mer funktionella filhanteringsapparna som erbjuds av Microsoft. Den innehåller flera rutor för att bläddra i mappar, hantera filer och förhandsgranska filinnehåll.

Öppna File Manager på MacOS

File Manager-appen i Mac heter Upphittare. Den körs alltid på din Mac och, om du inte ändrar Macens standardbeteende, är det appen Mac startar upp i.

En skärmdump av Finder i macOS.

File Manager-programvara på Linux

Linux-operativsystem har alltid haft rykte om att vara komplicerade att använda. Under de senaste åren har de bästa Linux-skrivbordsmiljöerna dock varit anmärkningsvärt intuitiva och har sina egna kraftfulla filutforskningsappar som konkurrerar med Windows Explorer. Vissa standardfilhanterare som ingår i populära Linux-distributioner inkluderar:

  • Delfin: KDE Plasma
  • Thunar: XFCE
  • PCManFM: LXDE
  • Caja: PARA
  • Nautilus: GNOME
  • Nemo: Kanel
  • Pantheon Files: Elementärt operativsystem

Processen för att öppna filhanteraren på Linux varierar från ett operativsystem till ett annat. Men Linux-utvecklare behåller vanligtvis saker som liknar Windows-upplevelsen. Så du hittar vanligtvis åtkomst till filhanteraren i en pseudo «Start» -meny, i aktivitetsfältet eller på en skrivbordsikon.

Android File Manager

Så länge du använder ett Android OS över 5.0 (Lollipop), kommer det med en standardfilhanterare. För att öppna appen, tryck bara på Filhanterare app i din applista.

En skärmdump av standardfilhanteraren för Android

Standardfilhanteraren för Android är väldigt minimalistisk, men den är också väldigt enkel att använda. Om du bara behöver ett enkelt sätt att bläddra bland, kopiera, flytta eller öppna filer gör det jobbet bra.

iPhone File Manager

När iPhone kom ut fanns det ingen filhanteringsapp (och du kunde inte installera en eftersom App Store inte hade skapats ännu). Med iOS 11 introducerade Apple en Files-app som också kunde komma åt och hantera lokala enhetsfiler. Precis som standard Android-filhanteraren är det en mycket grundläggande app. Men för viktiga filhanteringsuppgifter gör det jobbet bra. För att öppna appen, tryck bara på Filer app från en av dina hemskärmar.

En skärmdump av iPhone iCloud Drive-appen