Saltar al contenido

Vad är en Lightning Connector?

9 de abril de 2023
lightning connector 5a33e73796f7d00036afe5c8

Lightning-kontakten är en liten anslutningskabel som används med Apples mobila enheter (och även vissa tillbehör) som laddar och ansluter enheterna till datorer och laddningsstenar.

Vad är en Lightning Connector?

Lightning-kontakten introducerades 2012 med ankomsten av iPhone 5 och, kort därefter, iPad 4. Det är fortfarande standardsättet att både ladda dem och ansluta dem till andra enheter som en bärbar dator, även om vissa enheter, som t.ex. 2018 iPad Pro, kan använda USB-C istället för Lightning som standardkontakt. Själva kabeln är liten med en tunn Lightning-adapter på ena sidan och en vanlig USB-A-adapter på den andra. Lightning-kontakten är 80 procent mindre än den 30-stiftskontakt den ersatte och är helt vändbar, vilket betyder att det inte spelar någon roll åt vilket håll kontakten är vänd när du ansluter den till Lightning-porten.

Vad kan Lightning-kontakten göra?

Kabeln används främst för att ladda enheten. iPhone och iPad inkluderar båda en Lightning-kabel och en laddare som används för att ansluta USB-änden av kabeln till ett eluttag. Kabeln kan också användas för att ladda enheten genom att ansluta den till USB-porten på en dator, men kvaliteten på laddningen du kan få ut från din bärbara eller stationära PC kommer att variera. USB-porten på en äldre dator kanske inte ger tillräckligt med ström för att ladda en iPhone eller iPad. Lightning-kontakten gör mer än att bara överföra ström. Den kan också skicka och ta emot digital information, så att du kan använda den för att ladda upp foton och videor till din bärbara dator eller ladda ner musik och filmer. iPhone, iPad och iPod Touch samverkar med iTunes för att synkronisera filer mellan din iOS-enhet och din dator. Lightning-kontakten kan också överföra ljud. Från och med iPhone 7 lade Apple bort hörlurskontakten i sin smartphone-serie. Medan ökningen av trådlösa hörlurar och högtalare drev Apples beslut, inkluderar de senaste iPhones en Lightning-to-headphone-adapter som ansluter enheterna till hörlurar med minipluggkontakter.

Lightning-kontaktadaptrar utökar dess användningsområden

En bred marknad av Lightning-adaptrar utökar kapaciteten för dina bärbara Apple-enheter.

 • Anslutningssats för blixt-till-USB-kamera. Denna enhet ger effektivt din iPhone eller iPad en USB-port. Även om det annonseras för att ansluta kameror till din smartphone eller surfplatta, stöder USB-porten ett trådbundet klaviatur, ett musikklaviatur som använder MIDI eller till och med en USB-till-Ethernet-kabel. Denna adapter finns i tre varianter: USB, Micro-USB och USB-C för nyare enheter.
 • Lightning-till-HDMI «Digital AV»-adapter. Den här enheten är ett utmärkt sätt att koppla upp din iPhone eller iPad till din HDTV. Adaptern låter dig inte bara duplicera din enhets skärm på TV:n, många appar som Netflix och Hulu fungerar med adaptern för att skicka helskärmsvideo genom den. Adaptern innehåller även en Lightning-port så att du kan ladda din iPhone eller iPad medan den är ansluten till din TV.
 • Blixt till 3,5 mm hörlursuttag. Denna dongel ansluter vanliga trådbundna hörlurar till iPhone eller iPad via Lightning-porten. Den fungerar med alla enheter som använder 3,5 mm-standarden för ljud, inklusive externa högtalare.
 • Lightning-till-VGA. Använd den här kabeln för att mata ut video till en bildskärm eller projektor som använder VGA-ingångsstandarden. Denna teknik överför bara video, inte ljud, men den är perfekt för presentationer på jobbet.

Varför innehåller Mac en Lightning-kabel? Vad mer fungerar det med?

Eftersom adaptern är så tunn och mångsidig har Lightning-kontakten blivit ett utmärkt sätt att ladda många av de fantastiska tillbehören vi använder med iPhone, iPad och Mac. Här är några av de olika enheterna och tillbehören som använder Lightning-porten:

 • Magiskt tangentbord
 • Magic Mouse 2
 • Magic Trackpad 2
 • Apple Pencil (blixtporten används också för att para ihop pennan med iPad Pro.)
 • Siri Remote (För användning med de senaste Apple TV-apparaterna.)
 • AirPods laddningsfodral
 • Beats X hörlurar
 • Öronsnäckor (detta är de nya hörlurarna som medföljer iPhone och iPad.)

Vilka mobila enheter är kompatibla med Lightning-kontakten?

Apple introducerade Lightning-kontakten i september 2012, och den har blivit standardporten på Apples mobila erbjudanden, inklusive iPhone, iPad och iPod Touch. Följande enheter har Lightning-portar:

 • iPhone 5 och senare.
 • iPad 4 och nyare (inklusive Air, Mini och Pro-modeller).
 • iPod Touch 5:e generationen och uppåt.
 • 7:e generationens iPod Nano

iPad

iPod

 • iPod Nano (7:e generationen)
 • iPod Touch (5:e generationen)
 • iPod Touch (6:e generationen)

Även om det finns en 30-stiftsadapter tillgänglig för Lightning-kontakten för bakåtkompatibilitet med äldre tillbehör, finns det ingen Lightning-adapter för 30-stiftskontakten. Det betyder att enheter som tillverkats tidigare än de på den här listan inte kommer att fungera med nyare tillbehör som kräver Lightning-kontakten.

FAQ

 • Hur får man ut vatten ur en Lightning-kontakt?

  Koppla ur alla kablar eller tillbehör, knacka försiktigt på enheten med kontakten vänd nedåt för att ta bort vätska och lämna enheten i ett torrt utrymme i minst 30 minuter. Försök att ladda igen. Om varningen för vätskedetektering fortfarande visas, låt enheten torka på en plats med lite luftflöde i upp till 24 timmar.

 • Hur tar man bort en trasig Lightning-kontakt?

  När en Lightning-kabel går av inuti en enhet, använd en stor och stadig nål (som en blöjnål eller synål) för att bända ut den trasiga biten. Alternativt kan du använda en liten tång för att gräva ut den trasiga kontakten.

 • Hur rengör du en Lightning Connector?

  En smutsig Lightning-kabel eller -port kan orsaka en felaktig anslutning, så du måste rengöra laddningsporten med tryckluft. Följ upp genom att rengöra kontakten och porten med en bomullstuss doppad i tvättsprit.