Saltar al contenido

Vad är en Master Boot Record (MBR)?

11 de julio de 2021
puzzle piece blue glowing pm images the image bank getty images 56a6faf55f9b58b7d0e5d215

En huvudstartpost (ofta förkortad som MBR) är en slags startsektor som lagras på en hårddisk eller annan lagringsenhet som innehåller den nödvändiga datorkoden för att starta startprocessen. Den skapas när en hårddisk är partitionerad, men den finns inte inom en partition. Det betyder att icke-partitionerade lagringsmedier, som disketter, inte innehåller en huvudstartpost. MBR finns på den första sektorn på en skiva. Den specifika adressen är Cylinder: 0, Huvud: 0, Sektor: 1. Det förkortas vanligtvis som MBR. Du kanske också ser det kallas master boot sektor, sektor noll, master boot block, eller master partition boot sektor.

Vad gör Master Boot Record?

En huvudstartpost består av tre huvudstycken: masterpartitionstabellen, skivsignaturen och huvudstartkoden. Här är en förenklad version av den roll den spelar när en dator startar:

  1. BIOS letar efter en målenhet att starta från som innehåller en huvudstartpost.

  2. MBR: s startkod använder volymstartkoden för den specifika partitionen för att identifiera var systempartitionen är.

  3. Den specifika partitionens startsektor används för att starta operativsystemet.

Som du kan se spelar master boot-posten ett mycket viktigt jobb i startprocessen. Utan detta speciella avsnitt med instruktioner alltid tillgängligt skulle datorn inte ha någon aning om hur man startar operativsystemet.

Hur du åtgärdar MBR-problem (Master Boot Record)

Problem med huvudstartposten kan hända av olika anledningar – kanske kapning av ett MBR-virus eller korruption tack vare en fysiskt skadad hårddisk. Huvudstartposten kan skadas på ett litet sätt eller till och med tas bort helt. Ett felmeddelande «Ingen startenhet» indikerar vanligtvis ett huvudstartproblem, men meddelandet kan vara olika beroende på din datortillverkare eller moderkortets BIOS-tillverkare. En MBR-«fix» måste utföras utanför Windows (innan den startar) för naturligtvis Windows kan inte Start.

  • Windows 10 och 8: En skadad huvudstartpost kan repareras i Windows 10 och Windows 8 med bootrec kommandot i avancerade startalternativ.
  • Windows 7 och Vista: Medan Windows 7 och Windows Vista stöder samma kommando används det istället från Systemåterställningsalternativ.
  • Windows XP: I Windows XP kan huvudstartposten repareras med fixmbr-kommandot. Se Hur man reparerar Master Boot Record i Windows XP för hjälp.

Vissa datorer kommer att försöka starta från en diskett före en hårddisk, i vilket fall någon form av skadlig kod som finns på den disketten laddas sedan in i minnet. Denna typ av kod kan ersätta den normala koden i MBR och förhindra att operativsystemet startar. Om du misstänker att ett virus kan vara att skylla på en korrupt huvudstartpost rekommenderar vi att du använder ett gratis startbart antivirusprogram för att söka efter virus innan operativsystemet startar. Dessa är som vanliga antivirusverktyg men fungerar även när operativsystemet inte gör det.

MBR och GPT: Vad är skillnaden?

När vi pratar om MBR och GPT (GUID Partition Table), pratar vi om två olika metoder för att lagra partitionsinformation. Du ser ett alternativ att välja det ena eller det andra när du partitionerar en hårddisk eller använder ett diskpartitioneringsverktyg. GPT ersätter MBR helt enkelt för att det har färre begränsningar. Till exempel är den maximala partitionsstorleken för en MBR-skiva som är formaterad med en 512-byte enhetsallokeringsstorlek knappt 2 TB jämfört med 9,3 ZB (över 9 miljard TB) som GPT-skivor tillåter. Dessutom tillåter MBR bara fyra primära partitioner och kräver en utökad partition byggs för att hålla andra partitioner som kallas logisk partitioner. Windows-operativsystem kan ha upp till 128 partitioner på en GPT-enhet utan behovet av att bygga en utökad partition. Ett annat sätt som GPT överträffar MBR är hur enkelt det är att återhämta sig från korruption. MBR-skivor lagrar startinformationen på ett ställe, vilket lätt kan skadas. GPT-skivor lagrar samma data i flera kopior över hårddisken för att göra det mycket enklare att reparera. En partitionerad disk på GPT kan till och med identifiera problem automatiskt eftersom den regelbundet söker efter fel. GPT stöds via UEFI, som är tänkt att ersätta BIOS.