Saltar al contenido

Vad är en netbook?

19 de enero de 2023
Vad ar en netbook

Termen netbook beskriver en liten bärbar dator som huvudsakligen är designad för att köra internetverktyg och tjänster, som att surfa på nätet, spara filer och några appar. Netbooks introducerades 2007 och såldes för cirka $200 till $400. Denna låga kostnad gjorde netbooks till ett populärt val för människor som inte ville ha kostnaden och besväret med att köpa och släpa runt bärbara datorer, som var dyrare och tyngre än de är idag.

Termen netbook myntades av Intel när de marknadsförde sin lågeffekts Centrino Atom-processor, som användes i alla första generationens netbooks när de kom ut 2007. Mindre än ett år senare hade de flesta PC-tillverkare netbooks.

Netbooks uppgång och fall

Netbooks var populära mellan 2007 och 2014, men när surfplattor ökade i popularitet föll netbooks från favör. Surfplattor hade en kraftfull teknisk kraft och de var svåra att slå när det gäller att kombinera portabilitet och funktionalitet. Samtidigt blev fullfjädrade bärbara datorer mindre och kraftfullare. Eftersom bärbara datorer inte längre var de stora, opraktiska maskiner de en gång var, blev priset, inte storleken, den avgörande faktorn när man valde mellan en netbook och en bärbar dator. När priserna för bärbara datorer sjönk var netbooks dömda. Framväxten av smarttelefonen skadade netbooks ännu mer. Dessa minidatorer passar i fickor och kan hantera all e-post och webbsurfande användare behöver. Idag marknadsför de flesta PC-tillverkare inte längre lätta, billigare system som netbooks. Istället marknadsför de bärbara datorer i netbook-stil helt enkelt som billigare, mindre kraftfulla alternativ inom deras nuvarande produktlinjer för bärbara datorer. Chromebooks var ett annat hot mot netbook-datorer och erbjuder liknande funktioner till bottenpriser.

Hur Netbooks skilde sig från bärbara datorer

Netbooks var tekniskt sett bärbara datorer eftersom de hade hårda ramar och en ansluten skärm, men var mindre och mer kompakt än bärbara datorer som betecknades som bärbara datorer. Även inom netbook-ekosystemet fanns det skillnader mellan hur netbookmodeller såg ut. När något var mindre än en bärbar dator fick den en netbook-beteckning, oavsett om den hade en 6-tums eller 11-tums skärm. Internt använde de flesta netbook-datorer lågspännings- och lågeffektprocessorer och hade en hårddisk med mindre kapacitet och lägre RAM-kapacitet. Detta ledde till en mindre än optimal upplevelse när man utför intensiva uppgifter som att titta på film eller spela spel. De flesta netbooks hade inte en inbyggd DVD-enhet men hade flera portar för att ansluta USB-enheter. Netbooks utformades för att endast hantera grundläggande datoruppgifter, såsom webbsurfning, e-post och ordbehandling. Samtidigt kan fullfjädrade bärbara datorer fungera som stationära ersättningar. Många netbooks kom med Windows-operativsystemet installerat. Med Windows 8 krävde Microsoft att systemen skulle ha en upplösning på minst 1024 x 768, vilket lämnar många netbooks utan uppgraderingsväg. Windows 10 är kompatibel med ultrasmå skärmar.

Netbooks idag

Skriften satt på väggen för netbooks när prisfaktorn, deras största plus, blev en omtvistad fråga. Netbook-priserna började stiga när tillverkarna försökte lägga till mer funktionalitet; Samtidigt sjönk priset på traditionella bärbara datorer. Idag har nästan alla PC-tillverkare en billig, ultraportabel bärbar dator i sitt sortiment. Det finns fortfarande speciella ultrasmå bärbara datorer som trotsar kategorisering. Till exempel är GDP Pocket en nätverksliknande enhet som säljs för cirka 500 $. Ändå kallas det en liten bärbar dator, inte en netbook. Asus marknadsför en tunn och lätt HD-bärbar dator för cirka 200 $ utan att kalla den en netbook, medan Dell har en Inspiron-modell på 250 $. Men termen netbook lever vidare, även om den inte betyder exakt vad den betydde 2007. Toshiba har en 10,1-tumsmodell som den kallar en netbook för cirka 450 dollar. Begagnade HP-, Acer- och Asus-netbookmodeller kan ofta hittas online. Vissa marknadsföringsmaterial kastar runt termen netbook för att hänvisa till vilken lätt, billig bärbar dator som helst.

FAQ

  • Vad är skillnaden mellan en Chromebook och en netbook?

    Liksom netbooks är Chromebooks kompakta, bärbara och kommer med begränsade funktioner utöver grundläggande datoranvändning. En tydlig skillnad är att Chromebooks körs på Chrome OS, som helt är Chrome-webbläsarbaserat. Chromebooks kan också köra Android-appar och finns i konvertibla 2-i-1-format.

  • Vad är en netbook kontra en bärbar dator?

    Den primära skillnaden mellan netbooks och bärbara datorer kommer ner till bärbar dators storlek. Även om de är små som netbooks, tenderar bärbara datorer att ligga närmare i vikt och storlek med vanliga bärbara datorer. Bärbara datorer kommer vanligtvis med skärmar på 15 tum eller mindre och väger mindre än 5 pund.