Saltar al contenido

Vad är en pipkod?

22 de junio de 2021
post screen showing bios version number 56a6fac03df78cf772913f50

När en dator startar första gången kör den ett POST (Power-On Self Test) och ett felmeddelande visas på skärmen om ett problem uppstår. Men om BIOS stöter på ett problem men inte har startat tillräckligt långt för att kunna visa ett POST-felmeddelande på monitorn, en pipkod – en hörbar version av ett felmeddelande – ljuder istället.

Pipkoder är särskilt användbara om orsaken till problemet har något att göra med video. Om du inte kan läsa ett felmeddelande eller felkod på skärmen på grund av ett videorelaterat problem kommer det definitivt att avskräcka dina ansträngningar att ta reda på vad som är fel. Det är därför som har möjlighet att höra felen som en pipkod är så oerhört hjälpsamma. Pipkoder går ibland under namn som BIOS-fel pip, BIOS-pip-koder, POST-felkoder, eller POST-pipkoder, men vanligtvis ser du dem bara refererade till som pipkoder.

Hur man förstår POST-pipkoder

Om din dator inte startar men är att göra pipljud är det första du bör göra att referera till din dator eller moderkortshandbok för hjälp med att översätta pipkoderna till något meningsfullt, som ett specifikt problem som uppstår. Även om det inte finns för många BIOS-tillverkare där ute, har var och en sin egen uppsättning pipkoder. De kan använda olika mönster och piplängder – vissa är riktigt korta, andra är långa och överallt däremellan. Så samma pipljud på två olika datorer uttrycker förmodligen två helt olika problem. Till exempel kommer AMIBIOS-pipkoder att ge 8 korta pip för att indikera att det finns ett problem med skärmminnet, vilket vanligtvis innebär att det finns ett felaktigt, saknat eller löst grafikkort. Utan att veta vad 8 pip betyder mot 4 (eller 2, eller 10, etc.), kommer du att bli ganska förvirrad över vad du behöver göra nästa. På samma sätt kan du tänka på att de 8 ljudsignalerna är relaterade till hårddisken istället för att titta på fel tillverkares pipkodsinformation, vilket kommer att leda till fel felsökningssteg. Lär dig hur du felsöker pipkoder för instruktioner om hur du hittar ditt moderkorts BIOS-tillverkare (vanligtvis AMI, Tilldela, eller Fågel Fenix) och sedan dechiffrera vad det är pipmönstret betyder. På de flesta datorer producerar moderkortets BIOS en enda, ibland dubbel, kort pipkod som ett slags «alla system rensade», en indikation på att hårdvarutesterna kom tillbaka som vanliga. Denna enda pipkod är inte ett problem som behöver felsökning.

Vad händer om inget ljud hörs?

Om du har gjort misslyckade försök att starta din dator men inte ser några felmeddelanden eller hör några pipkoder kan det fortfarande finnas hopp! Chansen är stor, ingen pipkod betyder att din dator bara inte har en intern högtalare, vilket innebär att du inte kommer att kunna höra någonting, även om BIOS producerar den. I dessa fall är din bästa lösning för att ta reda på vad som är fel att använda ett POST-testkort för att se felmeddelandet i digital form. En annan anledning till att du kanske inte hör pip när datorn startar är att strömförsörjningen är dålig. Ingen ström till moderkortet betyder också att det inte finns någon ström till den interna högtalaren, vilket gör att den inte kan göra några pipljud.