Saltar al contenido

Vad är en plattform?

14 de junio de 2021
GettyImages 546014894 5a26dfdf842b17001982a647

När det gäller teknik och datorer är en plattform den grundläggande grunden för utveckling och support av hårdvara och programvara. Allt som skapas ovanpå en stiftelse fungerar tillsammans inom samma ram. Som sådan har varje plattform sin egen uppsättning regler, standarder och begränsningar som dikterar vilken hårdvara / programvara som kan byggas och hur var och en ska fungera. Hårdvaruplattformar kan vara:

  • Hela system
  • Enskilda komponenter
  • Gränssnitt

Versus hårdvaruplattformar, mjukvaruplattformar är mer omfattande men ändå lättare att relatera till av användarna. Det är vettigt med tanke på att vi interagerar oftare med programvara / appar, även om hårdvara (t.ex. möss, tangentbord, bildskärmar, pekskärmar) hjälper till att överbrygga klyftan. Programvaruplattformar faller under de allmänna kategorierna:

  • Systemmjukvara
  • Programvara
En plattform fungerar som grund för att bygga, inte till skillnad från att skapa vertikala strukturer från block.

Hela system

Hårdvaruplattformar kan vara hela system (dvs. datoranordningar) såsom mainframes, arbetsstationer, stationära datorer, bärbara datorer, surfplattor, smartphones och mer. Var och en av dessa representerar en hårdvaruplattform eftersom var och en har sin egen formfaktor, fungerar oberoende av andra system och kan tillhandahålla resurser eller tjänster (t.ex. att köra programvara / appar, ansluta till enheter / internet, etc.) till användare, särskilt sådana förväntas inte av den ursprungliga designen.

Enskilda komponenter

Enskilda komponenter, såsom datorns centrala processorenhet, anses också vara hårdvaruplattformar. Processorer (t.ex. Intel Core, ARM Cortex, AMD APU) har distinkta arkitekturer som bestämmer funktionen, kommunikationen och interaktionen med andra komponenter som utgör ett helt system. För att illustrera, betrakta processorn som grunden som stöder moderkort, minne, hårddiskar, expansionskort, kringutrustning och programvara. Vissa komponenter kan eller kanske inte bytas ut mot varandra, beroende på typ, form och kompatibilitet.

Gränssnitt

Gränssnitt som PCI Express, Accelerated Graphics Port (AGP) eller ISA-expansionsplatser är plattformar för utveckling av olika typer av tilläggs- / expansionskort. Olika gränssnittsformfaktorer är unika, så det är till exempel inte fysiskt möjligt att sätta in ett PCI Express-kort i en AGP- eller ISA-plats – kom ihåg att plattformar ställer in regler och begränsningar. Gränssnittet ger också kommunikation, support och resurser till det bifogade expansionskortet. Exempel på expansionskort som använder sådana gränssnitt är videografik, ljud / ljud, nätverkskort, USB-portar, seriella ATA (SATA) -kontroller och mer.

Systemmjukvara

Systemprogramvara är det som styr datorn genom att utföra samtidiga processer samtidigt som man hanterar / samordnar flera hårdvaruresurser i kombination med applikationsprogramvara. De bästa exemplen för systemprogramvara är operativsystem, till exempel (men inte begränsat till) Windows, macOS, Linux, Android, iOS och Chrome OS. Operativsystemet fungerar som en plattform genom att tillhandahålla en miljö som stöder användarinteraktion genom gränssnitt (t.ex. bildskärm, mus, tangentbord, skrivare, etc.), kommunikation med andra system (t.ex. nätverk, Wi-Fi, Bluetooth, etc.) och programvara.

Programvara

Applikationsprogramvara innehåller alla program som är utformade för att utföra specifika uppgifter på en dator – de flesta anses inte vara plattformar. Vanliga exempel på applikationsprogramvara som inte är plattformar är bildredigeringsprogram, ordbehandlare, kalkylark, musikspelare, meddelanden / chatt, sociala medier och mycket mer. Det finns dock vissa typer av applikationsprogram även plattformar. Nyckeln är huruvida programvaran i fråga fungerar som stöd för att något ska byggas på den. Några exempel på applikationsprogramvara som plattformar är:

  • webbläsare – (t.ex. Chrome, Safari, Internet Explorer) är plattformar för andra programvaror, till exempel plugin-program / tillägg från tredje part eller teman.
  • Sociala medier – som Facebook, fungerar som plattformar när de stöder externa applikationer, verktyg och / eller tjänster som interagerar med webbplatsens kärnfunktioner. Detta gäller både webbplatsen och mobilappversionen.
  • Videospel – att supportmods (via spelets redaktör) också anses vara plattformar. Videospelmods använder den befintliga videospelmotorn som grund för att skapa användardesignade kartor / nivåer, karaktärer, objekt eller till och med ett helt fristående spel.

TV-spelkonsoler

Videospelskonsoler är bra exempel på hårdvara och mjukvara som kombineras som en plattform. Varje konsoltyp fungerar som en bas som stöder sitt eget bibliotek med spel fysiskt (t.ex. en original Nintendo-kassett är inte kompatibel med senare versioner av Nintendo-spelsystem) och digitalt (t.ex. trots att båda är ett skivformat kommer ett Sony PS3-spel att fungerar inte på Sony PS4-systemet på grund av programvara / programmeringsspråk).