Saltar al contenido

Vad är en rotmapp eller rotkatalog?

3 de agosto de 2021
What is a root folder or root directory 2625989 aafb8d25a54146879a236236ab8ea6c0

Rotmappen, även kallad rotkatalog eller ibland bara roten, av någon partition eller mapp är den «högsta» katalogen i hierarkin. Du kan också tänka på det i allmänhet som början eller början på en viss mappstruktur. Rotkatalogen innehåller alla andra mappar i enheten eller mappen, och kan naturligtvis också innehålla filer. Du kan visualisera detta med ett upp och ner träd där rötterna (rotmappen) är överst och grenarna (undermappar) faller nedanför; roten är det som håller ihop alla dess lägre föremål. Till exempel är troligtvis rotkatalogen för huvudpartitionen på din dator C: . Rotmappen på din DVD- eller CD -enhet kan vara D: . Roten till Windows -registret är där bikupor som HKEY_CLASSES_ROOT lagras.

ROOT är också en förkortning för ROOTs Object Oriented Technologies, men det har ingenting att göra med rotmappar.

Exempel på rotmappar

Termen rot kan också vara relativt till vilken plats du talar om. Till exempel använder ett program som installeras till C: Programs Exempel den specifika mappen som rot, med eventuellt en serie undermappar under den. Samma sak gäller alla andra mappar. Behöver du gå till roten i användarmappen för Användare1 i Windows? Det är C: Användare Namn1 mapp. Detta ändras naturligtvis beroende på vilken användare du pratar om – rotmappen för Användare2 skulle vara C: Användare Användare2 .

Öppna en rotmapp

Ett snabbt sätt att komma till hårddiskens rotmapp när du befinner dig i en kommandotolk i Windows är att köra ändringskatalogen—CD—Kommando så här: cd

class = «ql-syntax»> Efter körningen flyttas du omedelbart från den aktuella arbetskatalogen ända upp till rotmappen. Så, till exempel, om du är i C: Windows System32 mapp och skriv sedan in cd -kommandot med backslash (som visas ovan), du flyttas omedelbart från dit du är till C: . På samma sätt kör cd -kommandot så här: cd ..

class = «ql-syntax»> … flyttar katalogen upp en position, vilket är användbart om du behöver komma till roten i en mapp men inte roten till hela enheten. Till exempel exekvering CD .. medan i C: Users User1 Downloads mapp ändrar den aktuella katalogen till C: Användare Användare1 . Att göra det igen tar dig till C: Användare , och så vidare. Nedan är ett exempel där vi börjar i en mapp som heter TysklandC: kör. Som du kan se, när du kör samma kommando i kommandotolken, flyttas arbetskatalogen till mappen strax före/ovanför den hela vägen till hårddiskens rot. C: AMYS-PHONE Pictures Germany> cd ..
C: AMYS-PHONE Pictures> cd ..
C: AMYS-PHONE> cd ..
C: >

class = «ql-syntax»> Du kan bara försöka komma åt en rotmapp för att upptäcka att du inte kan se den när du surfar genom Explorer. Detta beror på att vissa mappar är dolda i Windows som standard. Se vår artikel Hur visar jag dolda filer och mappar i Windows? om du behöver hjälp med att dölja dem.

Mer om rotmappar och kataloger

Termen webbrotmapp kan ibland användas för att beskriva katalogen som innehåller alla filer som utgör en webbplats. Samma koncept gäller här som på din lokala dator – filerna och mapparna i denna rotmapp innehåller de viktigaste webbsidefilerna, till exempel HTML -filer, som ska visas när någon öppnar webbplatsens huvudadress. Termen rot används här bör inte förväxlas med /rot mapp som finns på vissa Unix -operativsystem, där det är istället för hemkatalogen för ett specifikt användarkonto (som ibland kallas rot konto). På ett sätt, men eftersom det är huvudmappen för den specifika användaren, kan du hänvisa till den som rotmappen. I vissa operativsystem kan filer lagras i rotkatalogen, som C:/ enhet i Windows, men vissa operativsystem stöder inte det. Termen rotkatalog används i VMS -operativsystemet för att definiera var alla användarens filer lagras.