Saltar al contenido

Vad är en smart diskmaskin?

8 de mayo de 2023
LGsmartdishwasher 5a9620533128340037fb1355 464ea8cef7f9428c870cdf1a198d8b91

En smart diskmaskin är en ansluten smart hushållsmaskin (som en smart mikrovågsugn eller en smart ugn) som ger förbättrade funktioner till din vanliga diskmaskin. Dessa funktioner kan inkludera Wi-Fi-anslutning och flexibilitetsalternativ som röstkontroller via en aktiverad virtuell hemassistent och smartphonekontroller.

Vad kan en smart diskmaskin göra?

Smarta diskmaskiner har fördelen jämfört med vanliga diskmaskiner i två områden. Tillagda funktioner gör smarta diskmaskiner mer effektiva och flexibla, och tar itu med vanliga problem som att matpartiklar återavsätts på disken. Teknikfunktioner gör också att du kan integrera din diskmaskin i en smart hemdesign. Funktionerna varierar beroende på märke och modell.

Nya funktionella och flexibla funktioner hos smarta diskmaskiner

Smarta diskmaskiner har funktioner som gör den här apparaten mer användbar och fungerar bättre än tidigare generationer. Även om många av dessa funktioner är mekaniska eller funktionella uppdateringar, är det viktigt att inkludera dem när du överväger om en smart diskmaskin är det bästa valet för dig.

 • Flaskstrålar på den översta hyllan hjälper till att rengöra insidan av nappflaskor, återanvändbara vattenflaskor och andra föremål som är svåra att rengöra.
 • Ett tunt tredje galler rymmer stora, platta föremål som tallrikar, bakplåtar eller spatlar och köksredskap.
 • Justerbara ställ kan flyttas högre eller lägre och skjutbara eller nedfällbara pinnar ger plats för större föremål.
 • LED-lampor ökar sikten och frontfönster låter dig titta in under tvättcykeln.
 • Högeffektiva filter tar bort matpartiklar under tvättcykeln och, i vissa modeller, passerar materialet till en inbyggd matavfallsenhet.
 • Kraftfulla turbojets och omdesignade sprutarmar använder mindre vatten mer effektivt för att göra disken renare samtidigt som de sparar vatten och energi.
 • Förbättrade disktorkningsmöjligheter med extra värmeelement, fläktar och ventiler torkar disken på kortare tid och använder mindre energi.
 • Vattenåtervinningsreservoarer lagrar filtrerat vatten från sköljcykeln för användning i nästa tvättcykel, vilket minskar vattenförbrukningen med 30 % eller mer.

Smarta funktioner för diskmaskinsteknik

Tillsammans med förbättringarna i funktion och effektivitet hos smarta diskmaskiner som anges ovan, innehåller smarta diskmaskiner ny teknik som ger dig de funktioner du kan förvänta dig av en smart apparat.

 • Wi-Fi-anslutning integrerar din diskmaskin i ditt anslutna smarta hem.
 • Starta tvättcykler när som helst från din smartphone, övervaka prestanda och kontrollera cykelstatus.
 • Lås eller lås upp diskmaskinens lucka var som helst, särskilt användbart för barnsäkerhet.
 • Kompatibel med röststyrningssystem som Amazons Alexa och Google Assistant, så att du kan starta en tvättcykel, aktivera olika funktioner och låsa eller låsa upp diskmaskinsdörren med bara din röst.
 • Få varningar på din smartphone när spolglans eller tvättmedel är lågt, när en tvättcykel avslutas eller om sensorerna upptäcker ett fel eller läckage.
 • Ladda ner nya rengöringscykler för speciella föremål, till exempel ömtåliga porslin eller kraftigt smutsade grytor och kastruller.
 • Sensorer känner automatiskt av storleken på lasten och mängden smuts på disken för att justera vatten- och energianvändningen för att fungera effektivt även för små laster.
 • Övervaka energianvändningen i ditt område och programmera sig själv för att automatiskt aktivera tvättcykeln när den lokala energiförbrukningen är låg, kör cykeln under lågtrafik för att spara pengar.
 • I modeller med inbyggda tvättmedelsautomater kan du få en varning på din telefon när tvättmedlet börjar ta slut, eller så kan du ställa in den så att den beställer mer tvättmedel från Amazon automatiskt.

Vanliga bekymmer om smarta diskmaskiner

Smarta diskmaskiner skiljer sig markant från de senaste 20 årens diskmaskiner. Här är några av de vanligaste farhågorna många människor har om smarta diskmaskiner.

Är smarta diskmaskiner otroligt dyra jämfört med vanliga diskmaskiner?

Smarta diskmaskiner är fortfarande något dyra jämfört med vanliga diskmaskiner. Du kan köpa en någorlunda anständig standarddiskmaskin (inte smart) för knappt 300 USD, medan smarta diskmaskiner varierar från 650 USD till 1 600 USD beroende på märke, modell och inkluderade funktioner. Det finns dock standarddiskmaskiner utan smarta funktioner på marknaden med prislappar nära 2 000 dollar.

Är smarta diskmaskiner dyrare att reparera?

Ja och nej. Många standarddiskmaskiner börjar införliva några av de funktioner som är vanligare i smarta diskmaskiner. Den goda nyheten är att flera tillverkare ökar garantin på vissa delar, såsom motorer och sprutarmar, till så lång som 10 år.

Kan någon hacka min diskmaskin via WI-Fi-anslutningen och orsaka problem?

Smarta diskmaskiner ansluter till internet via samma Wi-Fi-anslutning som resten av dina enheter använder, inklusive datorer, smartphones, surfplattor, TV-streamingtjänster och smarta hemhubbar. Det är viktigt att se till att du konfigurerar ditt Wi-Fi säkert och använder komplexa lösenord och andra standardsäkerhetsåtgärder för att skydda alla dina anslutna enheter från manipulering.

FAQ

 • Vilka diskmaskinsmärken erbjuder Wi-Fi?

  Samsung, LG, Bosch, Whirlpool, Hobart och GE är stora varumärken som erbjuder diskmaskiner med inbyggt Wi-Fi. Men inte alla maskiner som tillverkas av dessa märken har Wi-Fi, så kontrollera innan du väljer modell.

 • Hur ansluter jag min diskmaskin till Wi-Fi?

  Ladda ner appen för din tvättmaskins märke. Ladda till exempel ned LG ThinQ-appen för att styra alla LG smarta apparater. Se till att din telefon är ansluten till ditt Wi-Fi-nätverk och använd sedan appen för att konfigurera enheten.

 • Var är Wi-Fi-knappen på en LG diskmaskin?

  Det finns ingen knapp för Wi-Fi. När du ställer in din enhet med ThinQ-appen, tryck på Försenad start knappen på din diskmaskin i tre sekunder tills Wi-Fi-lampan börjar blinka.

 • Vilka andra typer av smarta apparater finns det?

  Kylskåp, mikrovågsugnar, ugnar, tvättmaskiner och torktumlare, kolmonoxiddetektorer, termostater, dammsugare och dörrklockor är exempel på smarta apparater. Du kan styra de flesta smarta enheter via en smart hubb som Amazon Echo Show eller Google Nest Hub Max.