Saltar al contenido

Vad är en strömbrytare och vad är på / av-symbolerna?

26 de junio de 2021
power button bb823922c3e94579ab285aa33c7b4d20

Strömbrytaren är en rund eller fyrkantig knapp som slår på och stänger av en elektronisk enhet. Nästan alla elektroniska enheter har strömbrytare eller strömbrytare. Vanligtvis tänds enheten när knappen trycks in och stängs av när den trycks in igen. A hård strömbrytaren är mekanisk – du kan känna ett klick när du trycker på den och ser vanligtvis en djupskillnad när strömbrytaren är på kontra när den inte är. A mjuk strömbrytaren, som är mycket vanligare, är elektrisk och verkar densamma när enheten är på och av. Vissa äldre enheter har istället en strömbrytare som åstadkommer samma sak som en hård strömbrytare. En vändning av omkopplaren i en riktning slår på enheten och en vändning i den andra stänger av enheten.

På / av-symboler för strömbrytare (I & O)

Strömbrytare och omkopplare är vanligtvis märkta med «I» och «O» symboler. «Jag» representerar ström på och «O» representerar Stäng av. Denna beteckning kommer ibland att ses som I / O eller som «I» och «O» karaktärerna ovanpå varandra som en enda karaktär, som i följande foto.

Strömknappar på datorer

Strömknappar finns på alla typer av datorer, som stationära datorer, surfplattor, netbooks, bärbara datorer och mer. På mobila enheter är dessa vanligtvis på sidan eller toppen av enheten, eller ibland bredvid tangentbordet, om det finns en. I en typisk datorinstallation visas strömbrytare och omkopplare på framsidan och ibland på bildskärmen och på framsidan och baksidan av fodralet. Strömbrytaren på baksidan av fodralet är faktiskt för strömförsörjningen installerad i datorn.

När ska du använda strömbrytaren på en dator

Den perfekta tiden att stänga av en dator är först efter att alla program har stängts och ditt arbete har sparats. Men även då är det en bättre idé att använda avstängningsprocessen i operativsystemet. En vanlig anledning till att du vill använda strömbrytaren för att stänga av en dator är om den inte längre svarar på mus- eller tangentbordskommandon. I det här fallet är det förmodligen det bästa alternativet att tvinga datorn att stänga av med den fysiska strömbrytaren. Observera dock att det att tvinga din dator att stänga av innebär att all öppen programvara och filer kommer att avslutas utan föregående meddelande. Inte bara kommer du att förlora vad du arbetar med, men du kan faktiskt få vissa filer att bli korrupta. Beroende på vilka filer som är skadade kan det hända att datorn inte startar om.

Tryck en gång på strömbrytaren

Det kan verka logiskt att trycka på strömmen en gång för att tvinga en dator att stängas av, men det fungerar ofta inte, särskilt på datorer som tillverkats under detta århundrade (dvs. de flesta av dem!). En av fördelarna med mjuk strömbrytare, som vi talade om i inledningen ovan, är att eftersom de är elektriska och kommunicerar direkt med datorn kan de konfigureras för att göra olika saker. Tro det eller inte, de flesta datorer är inställda på sova eller övervintra när du trycker på strömbrytaren, åtminstone om datorn fungerar som den ska. Om du verkligen behöver tvinga din dator att stängas av, och en enda tryckning inte gör det (ganska troligt), måste du prova något annat.

Hur man tvingar en dator att stängas av

Om du inte har något annat val än att tvinga av datorn kan du vanligtvis göra det håll ner strömbrytaren tills datorn inte längre visar tecken på ström – skärmen blir svart, alla lampor ska släcka och datorn kommer inte längre att ljuda. När datorn är avstängd kan du trycka på samma strömbrytare en gång för att slå på den igen. Denna typ av omstart kallas en hård omstart eller hård återställning. Om orsaken till att du stänger av en dator beror på ett problem med Windows Update, se Vad du ska göra när Windows Update blir fast eller är frusen för några andra idéer. Ibland är en hård avstängning det bästa sättet att gå, men inte alltid.

Hur man stänger av en enhet utan att använda strömbrytaren

Om det är möjligt, undvik att bara döda strömmen till din dator eller till någon enhet! Att avsluta körningsprocesser på din PC, smartphone eller annan enhet utan «heads up» till operativsystemet är aldrig en bra idé, av skäl som du redan har läst om. En annan anledning till att du kan behöva stänga av eller starta om en dator utan att använda strömbrytaren är om knappen är trasig och inte fungerar som den ska. Detta kan hända både på telefoner och datorer. Se Hur startar jag om datorn? för instruktioner om ordentligt stänger av din Windows-dator. Att stänga av andra enheter som surfplattor och smartphones innebär vanligtvis att du håller ned strömbrytaren och följer anvisningarna på skärmen. Om din enhet har en trasig strömbrytare är det viktigt att du bara använder programvaran för att omstart och inte bara för att stänga av. Om strömbrytaren inte fungerar fungerar det inte heller att sätta på enheten igen. Du kan starta om iOS eller en Android-enhet utan att använda strömbrytaren.

Mer information om att stänga av enheter

En strikt programvarubaserad metod för att stänga av en enhet är vanligtvis tillgänglig, men inte alltid. Stängningen av vissa enheter är upprörd genom att trycka på strömknappen men även då är det klart av operativsystemet det körs. Det mest anmärkningsvärda exemplet är smarttelefonen. De flesta kräver att du håller ned strömbrytaren tills programvaran uppmanar dig att bekräfta att du vill stänga av den. Naturligtvis kör vissa enheter inte ett operativsystem i den typiska bemärkelsen och kan stängas säkert genom att helt enkelt trycka på strömbrytaren en gång – som en datorskärm.

Hur man ändrar vad strömbrytaren gör

Windows har ett inbyggt alternativ för att ändra vad som händer när du trycker på strömbrytaren.

 1. Öppna Kontrollpanelen.

 2. Gå in i Hårdvara och ljud sektion. Det heter Skrivare och annan hårdvara i Windows XP. Ser du inte det? Om du tittar på Kontrollpanelen där du ser alla ikoner och inte kategorier kan du hoppa ner till steg 3.

 3. Välja Strömalternativ. I Windows XP är detta alternativ avstängt till vänster på skärmen i Se även sektion. Hoppa ner till steg 5.

 4. Från vänster, välj Välj vad strömknapparna gör eller Välj vad strömbrytaren gör, beroende på Windows-versionen.

 5. Välj ett alternativ i menyn bredvid När jag trycker på strömbrytaren:. Det kan vara Gör ingenting, sov, viloläge, eller Stänga av. I vissa inställningar kan du också se Stäng av skärmen.

  Energialternativ i Windows 10

  Endast Windows XP: Gå in i Avancerad fliken i Egenskaper för energialternativ och välj ett alternativ från När jag trycker på strömbrytaren på min dator: meny. Dessutom Göra ingenting och Stänga av, du har alternativen Fråga mig vad jag ska göra och Står fast vid. Beroende på om din dator körs på ett batteri, som om du använder en bärbar dator, finns det två alternativ här; en för när du använder batteri och en för när datorn är inkopplad. Du kan låta strömbrytaren göra något annorlunda för båda fallen. Om du inte kan ändra dessa inställningar kan du först behöva välja den länk som heter Ändra inställningar som för närvarande inte är tillgängliga. Om viloläget inte är tillgängligt, kör du powercfg / viloläge på kommandot från en upphöjd kommandotolk, stäng alla öppna kontrollpanelfönster och börja sedan om från steg 1.

 6. Var noga med att välja Spara ändringar eller OK när du är klar med ändringar i strömbrytarens funktion.

Du kan nu stänga alla fönster i Kontrollpanelen eller Energialternativ. När du trycker på strömbrytaren från och med nu gör det vad du valde att göra i steg 5. Andra operativsystem kan också stödja att ändra vad som händer när strömbrytaren används, men de stöder förmodligen bara alternativ som inte stängs av appar och justera volymen. Knappar Remapper är ett exempel på ett verktyg för Android-enheter som ska kunna mappa om strömbrytaren för att få det att göra något annat än att stänga av enheten. Det kan öppna den senaste appen du var i, justera volymen, öppna ficklampan, starta kameran, börja en webbsökning och mycket mer. ButtonRemapper är mycket lika.

Vanliga frågor

 • Hur kom symbolerna «I» och «O» att representera på respektive av? Symbolerna är baserade på det binära talsystemet, där «1» representerar «på» och «0» representerar «av».
 • Hur läser jag olika på- och av-symboler? Ett enkelt sätt att komma ihåg: 0 = falsk, vilket betyder ingen makt eller av; och 1 = sant, eller . (I fallet med I / O representerar ‘I’ 1.) Om en omkopplare vrids till I är den i På-läge. Om den är vänd till O är den i läge Off.