Saltar al contenido

Vad är ett versionsnummer och varför används det?

12 de julio de 2021
GettyImages 1030929918 9ac87100dc7b4fb99e0cf00e59012c86

Ett versionsnummer är ett unikt nummer eller en uppsättning nummer som tilldelats en specifik version av ett program, fil, firmware, enhetsdrivrutin eller till och med hårdvara. När uppdateringar och helt nya utgåvor av ett program eller en drivrutin släpps ökar vanligtvis versionsnumret. Jämför versionsnumret för programvaran som är installerad på din dator med versionsnumret som släpps för att se om du redan har den senaste versionen installerad.

Uppbyggnad av versionsnummer

Versionsnummer delas vanligtvis upp i siffror, separerade med decimaler. Vanligtvis indikerar en ändring av numret längst till vänster en större förändring i programvaran eller drivrutinen. Ändringar i numret längst till höger indikerar vanligtvis en mindre förändring. Förändringar i andra siffror representerar varierande grader av förändringar.

Versionsnummer för Google Chrome.
Du kan till exempel ha installerat ett program som rapporterar sig själv som version 3.2.34. Nästa version av programmet kan vara version 3.2.87 vilket antyder att flera iterationer testades internt och nu finns en något förbättrad version av programmet tillgänglig. En framtida version av 3.4.2 skulle föreslå att mer omfattande uppdateringar ingår. Version 4.0.2 kan vara en stor ny version. Det finns inget officiellt sätt att versionering programvara men de flesta utvecklare följer dessa allmänna regler.

Versionsnummer vs Versionsnamn

Ibland ordet version används vanligtvis för att hänvisa till antingen en version namn eller en version siffra, beroende på sammanhanget. Några exempel på versionnamn inkluderar «7» som i Windows 7 och «10» som i Windows 10. Versionsnumret för den första versionen av Windows 7 var 6.1 och för Windows 10 var det 6.4. Windows Versionsnummer-listan har mer om de riktiga versionsnumren bakom Microsoft Windows-utgåvor.

Betydelsen av versionsnummer

Versionsnummer ger indikationer på vilken nivå en viss «sak» ligger på – oftast programvara och andra viktiga områden i operativsystemet. Versionsnummer hjälper till att förhindra förvirring om att programvara uppdateras eller inte, en mycket värdefull sak i en värld av kontinuerliga säkerhetshot följt snabbt av korrigeringar för att åtgärda dessa sårbarheter.

Hur du får de senaste programvaruversionerna

Det typiska sättet att uppdatera programvaran till det senaste versionsnumret är att besöka utvecklarens webbplats och ladda ner en ny kopia för att installera över din befintliga. Vissa program tillhandahåller en uppdateringsfunktion i sin programvara så att uppdateringar levereras till dig automatiskt. Ett annat sätt att se till att din tredje parts programvara är uppdaterad är med ett programuppdateringsverktyg. Detta är också en enkel metod för att kontrollera det aktuella versionsnumret för dina installerade program. Andra uppdateringsverktyg finns också, till exempel drivrutinsuppdaterare för att uppdatera enhetsdrivrutiner och Windows Update för att hålla Windows uppdaterat. FAQ

  • Vad är en DRN på FAFSA?

    En DRN är Data Release Number. Detta fyrsiffriga nummer tilldelas formuläret Free Application for Federal Student Aid (FAFSA) av US Department of Education. Du kan använda den för att kontakta Federal Student Aid Information Center för korrigeringar eller för att släppa din FAFSA-information till skolor.

  • Vad är min DRN-kod?

    Du hittar ditt DRN övre högra hörn av uppsatsen Student Aid Report (SAR), det övre högra hörnet på den elektroniska SAR och din bekräftelsessida.