Saltar al contenido

Vad är geocaching?

27 de junio de 2021
GettyImages 130850056 94c227e1840e4f2db67f56b698444bc6

Geocaching är en utomhusaktivitet som kombinerar GPS-teknologi (global positioning system) med skattjakt. Grundidén är att någon döljer en cache med små föremål, noterar koordinaterna och sedan laddar upp dessa koordinater till en webbplats. Andra människor kan sedan använda dessa koordinater för att hitta cachen, underteckna en loggbok, lämna ett eget litet objekt och sedan lägga tillbaka det för nästa person att hitta.

Vad är en Geocache?

En geocache är en liten väderbeständig behållare som har gömts för att geocachers ska hitta. Innehållet kommer att variera från en instans till en annan, men varje geocache innehåller en loggbok för geocachers att signera efter en lyckad sökning, och de flesta innehåller ett sortiment av små föremål som kallas swag. Geocachers är fria att ta bort ett objekt efter en lyckad sökning, men bara om de ersätter det med något av lika eller större värde.

Grundläggande instruktioner för geocaching

Geocaching kan vara enkelt eller svårt beroende på var en viss cache är dold och hur mycket omsorg man har tagit för att städa bort den. Vissa cachar är en utmaning att nå på grund av svår eller avlägsen terräng, och andra är svåra att hitta på grund av en särskilt smart gömställe. Så här ser den allmänna processen att söka efter en geocache ut:

 1. Skaffa koordinaterna för en lokal geocache.

 2. Leta upp cachen med en handhållen GPS-enhet, en app på din telefon eller andra navigeringstekniker.

 3. Ta reda på den dolda platsen för cachen. Geocachers är smarta och cacheminnet kan vara svårt att hitta även om du är på exakt rätt plats. Titta på toppen och under sakerna och försök tänka på var du kan dölja en cache i denna terräng.

 4. När du lyckats hitta geocachen: underteckna loggboken, ta bort ett objekt om du vill, placera ett objekt med lika eller större värde i cachen om du tog bort ett och returnera cachen till dess gömställe.

 5. Undersök webbplatsen noggrant och ta bort tecken på din närvaro. Gör det inte lättare för nästa geocacher, men gör det inte heller svårare.

Vad är spårbarhet för geocaching?

De flesta föremål, eller swag, som finns i geocacher är bara små små prydnadsföremål som du kan ta eller lämna som du vill. Spårbara saker är lite annorlunda eftersom de specifikt är avsedda att flyttas från en geocache till en annan. Om du hittar ett spårbart, ta det bara om du planerar att faktiskt flytta det till nästa cache inom en snar framtid. Det finns några olika typer av spårbara saker:

 • Resebugg: Detta är originalet som kan spåras, och det har formen av metallhundmärken som är fästa vid ett annat objekt. Hundmärkena innehåller ett spårningsnummer och några instruktioner. Om du hittar en kan du besöka webbplatsen geocaching.com för att ta reda på vad du ska göra.
 • Geocoins: Dessa är små mynt med unika mönster och spårningsnummer. Om myntet har aktiverats kan du ta reda på vad du ska göra med det på en webbplats som geocaching.com. Om den inte har aktiverats kan du aktivera den själv och placera den i din egen geocache om du vill.
 • Andra spårbara: Du kan hitta klistermärken, legos och andra små föremål med spårningskoder. Objektet kan peka dig mot en spårningssida, i vilket fall du kan mata in koden där för att upptäcka objektets mål.

Om du hittar ett spårbart, har du några val. Du kan lämna det till nästa person, eller så kan du ta det. Om du bestämmer dig för att ta det kräver geocaching-etikett att du anger spårningskoden på lämplig webbplats, vanligtvis geocaching.com, och tar reda på varans mål. Ägaren till ett spårbart objekt kanske vill att du ska flytta det till ett annat cache i närheten, eller så kan det ha en specifik destination. Om du inte är villig att hjälpa den spårbara att nå sitt mål, lämna den i cachen för nästa person.

Nödvändig utrustning för geocaching

Innan du börjar på din första geocache-jakt är det viktigt att du ser till att du har rätt redskap för att få jobbet gjort. Den exakta utrustningen du behöver beror på platsen för din fråga. Till exempel kommer en geocache gömd i en lokal park att vara mer tillgänglig än en som utsöndras bort, med tillstånd, i bakskogen i vissa privata skogsmarker. Geocaching är ganska lätt att komma in i, men du behöver dessa grunder på ett minimum:

 • GPS-enhet: En handhållen GPS-enhet eller en robust smartphone med inbyggd GPS räcker för att hitta koordinaterna för en geocache.
 • Säkerhetskopiering: Extra batterier eller en bärbar laddare för att hålla din GPS-tracker eller telefon igång om batterierna tar slut.
 • Ett sätt att underteckna loggboken: Vissa cachar inkluderar en penna, men ta med en själv för alla fall.
 • Färska loggböcker: Om den befintliga loggboken är full kan du lämna en helt ny så att människor kan fortsätta använda geocachen.
 • Bylte: Om du vill ta något från cachen, se till att ha ett litet objekt eller lika eller större värde att lämna bakom.

Beroende på omständigheter som vädret och svårigheten att nå din valda geocache, kanske du också vill packa saker som:

 • UV-ljus om du går efter en nattcache med UV-reflektorer.
 • Verktyg som en ficklampa, liten spegel, utdragbar magnet och flexibelt mekaniskt upphämtningsverktyg som hjälper dig att hitta och nå cachen.
 • Vatten och snacks för att hålla dig hydratiserad och drivs.
 • En stockrulle om du vill ha en microcache.
 • Kamera för att ta några bilder av din resa.
 • Regnutrustning om det finns en chans att vädret kan vända.
 • Första hjälpen barn inklusive bandage och antiseptisk medel.
 • Bug spray om du ska vara i ett område med bitande eller stickande insekter.
 • Solskydd om det finns en chans att du är ute i solen ett tag.
 • Tillstånd att vara på det land där cachen är dold, om det behövs.

Var hittar du Geocache-koordinater?

Det finns ett antal källor för geocache-koordinater. Hobbyen började på en e-postlista för GPS-entusiaster, men du kan hitta koordinater på webbplatser och i appar idag. Här är några av de bästa platserna att hitta geocache-koordinater i ditt område:

 • Geocaching.com: Detta är den äldsta och mest populära källan för geocache-koordinater. Medlemskap krävs, men de ger mycket om information om svårigheten att nå varje cache och till och med har en app som kan hjälpa dig i din sökning.
 • OpenCaching.us: Den här webbplatsen har färre geocacher, men alla användarinlagrade cachar verifieras och godkänns av personalen. Förutom traditionella geocacher har de också varianter som webbkameror och podcastcacher.
 • Terracaching.com: Denna webbplats är mer exklusiv eftersom medlemskap inte är öppet. Nya medlemmar måste sponsras av befintliga medlemmar, vilket kräver att du träffar befintliga medlemmar om du inte redan känner till några.
 • EarthCache: Denna webbplats drivs av Geological Society of America, och den har samarbetat med Geocaching.com för en viss funktion. Istället för att hitta cachar som andra har dolt leder den dig till unika och intressanta geologiska egenskaper.