Saltar al contenido

Vad är hantering av mobila enheter?

21 de julio de 2021
what is mobile device management 4628280 1 3a69c9a351434a12bd0c780deb0d9747

Hantering av mobila enheter, eller MDM, hänvisar till de strategier och applikationer som företag använder för att hantera mobila enheter, som smartphones och surfplattor, som används av anställda. Lär dig definitionen av hantering av mobila enheter och vad det betyder för företag, konsumenter och anställda.

Vad är MDM (Mobile Device Management)?

Många företag har antagit filosofin med din egen enhet. De kräver att anställda använder sina enheter för att logga in på e-post, hämta dokument och få tillgång till arbetsrelaterade appar. Detta sätter en stor mängd känslig företagsinformation på en enhet som arbetsgivaren inte kontrollerar. Om en anställd plötsligt lämnar företaget kan de ta med sig känsliga dokument, kundlistor och affärshemligheter. Ännu värre, deras telefon kan gå vilse och hamna i fel händer. Hantering av mobila enheter är en lösning för att mildra sådana risker. Om din arbetsgivare utfärdar mobila enheter till anställda för arbetsrelaterade uppgifter kan de använda MDM-programvara för att spåra aktiviteterna på dessa enheter och synkronisera all data de samlar in med molnet.

Enkel hantering av mobila enheter

Det enklaste sättet som din arbetsgivare kan hävda kontroll över deras data är genom funktionerna inbyggda i mobila operativsystem. Dessa presenteras som alternativ när du ansluter enheten till företagssystem, till exempel e-post via Microsoft Exchange. Systemadministratörerna kan aktivera alternativ som kräver att du ger dem vissa behörigheter, inklusive:

  • Kräver en viss säkerhetsnivå för att låsa upp enheten.
  • Möjligheten att låsa enheten på distans.
  • Möjligheten att övervaka om ett visst antal misslyckade upplåsningsförsök uppnås.
  • Möjligheten att övervaka internetaktivitet.
  • Möjligheten att radera all lagring på enheten.

Målet här är klart: Ditt företag vill se till att det inte är lätt för någon att plocka upp enheten och få tillgång till den. Om någon gör det kan företaget se till att värdefull företagsinformation inte hamnar i en outsiders händer.

MDM och medarbetares integritet

I de flesta fall påverkar hantering av mobila enheter bara dig om du tappar koll på din enhet. Ändå representerar det en viss förlust av integritet för dig. Din arbetsgivare (eller en annan medlem i ditt företag) kanske kan spåra din plats med enheten utan din vetskap. Om du legitimt tappar din enhet kan din arbetsgivare rensa all din information, inklusive personliga saker som textmeddelanden och foton. Om du försöker logga in på MS Exchange med Gmail-appen på Android uppmanas du att ge behörighet (visas på skärmdumparna nedan). Om du inte beviljar dessa behörigheter kan du inte kontrollera din e-post på din telefon och du kommer inte heller få påminnelser om möten i din arbetskalender. Å andra sidan kräver mobilappar som Microsoft Outlook inte sådana behörigheter eftersom administratörer kan använda Microsofts skyddsåtgärder utan att behöva komma åt andra delar av din enhet.

Lägg till konto, Exchange och Office 365, behörighetsskärmen i Android

Avancerad hantering av mobiltelefoner

Det finns mer sofistikerade metoder för hantering av mobila enheter. Företag som Google har lösningar, till exempel det Android Enterprise-rekommenderade programmet, som effektivt delar din telefon i två. Den ena profilen innehåller dina personuppgifter, och den andra innehåller uppgifter relaterade till ditt jobb. Om ditt företag till exempel använder en VPN för att dela företagsfiler, kan du bara komma åt dessa filer med appar från arbetsprofilen. Om ditt företag har ett webbfilter som hindrar dig från att besöka vissa webbplatser på din arbetsdator kan du troligen inte komma åt dessa webbplatser från arbetsprofilen på din telefon. Företaget kan också automatiskt installera nya applikationer i din arbetsprofil. Applikationer som styrs av ditt företag kan identifieras med ett rött portföljmärke på startskärmen.

GSuits arbetsprofilappar med röda portföljmärken