Saltar al contenido

Vad är Instagram och varför ska du använda det?

22 de junio de 2021
Snapchat grinvalds iStock GettyImagesPlus 1d285a598ae14aa291227e8242def7fc

Vad heter den här trendiga Instagram som alla coola barn är intresserade av? Det är en app för sociala nätverk för att dela foton och videor från en smartphone. Det har funnits sedan 2010, och dess popularitet har exploderat, särskilt bland den yngre generationen och alla som är besatta av mobilfotografering.

En introduktion till Instagram

På samma sätt som Facebook eller Twitter har alla som skapar ett Instagram-konto en profil och ett nyhetsflöde. När du lägger upp ett foto eller en video på Instagram visas den i din profil. Andra användare som följer dig ser dina inlägg i deras flöde. På samma sätt ser du inlägg från andra användare du följer. Instagram är som en förenklad version av Facebook, med tonvikt på mobilanvändning och visuell delning. Liksom andra sociala nätverk interagerar du med andra användare genom att följa dem, låta andra följa dig, kommentera, gilla, tagga och privata meddelanden. Du kan också spara de foton du ser på Instagram. Eftersom det finns så mycket att veta om Instagram, här är användbar information som hjälper dig att navigera på sociala medier.

Enheter som fungerar med Instagram

Instagram är tillgängligt gratis på iOS-enheter, som iPhone och iPad, samt Android-enheter, som telefoner och surfplattor från Google, Samsung och andra. Ladda ner Instagram-appen för iOS eller hämta Android Instagram-appen för att komma igång med den sociala medieplattformen. Du kan också komma åt Instagram på webben på Instagram.com. Att ladda upp foton och videor och dela befintligt innehåll med andra Instagram-användare är dock endast möjligt från mobilappen.

Skapa ett konto på Instagram

Instagram ber dig att skapa ett gratis konto innan du använder det. Registrera dig med ditt befintliga Facebook-konto eller med en e-postadress. Allt du behöver är ett användarnamn och ett lösenord. Du kan ändra din e-postadress på Instagram när som helst. När du ställer in ditt konto kan du bli tillfrågad om du vill följa Facebook-vänner som också är på Instagram. Gör detta direkt, eller hoppa igenom processen och komma tillbaka till den senare. Det är en bra idé att anpassa din profil genom att lägga till ditt namn, ett foto, en kort biografi och en webbplatslänk, om du har en, när du först kommer på Instagram. När du följer människor och letar efter människor som följer dig tillbaka vill de veta vem du är och vad du handlar om.

Använd Instagram som ett socialt nätverk

På Instagram är huvudintentionen att dela och hitta de bästa bilderna och videoklippen. Varje användarprofil har antal följare och följande, vilket representerar hur många personer de följer och hur många andra användare som följer dem. Om du vill följa någon, gå till deras användarprofil och tryck på Följ. Om en användare har sin profil inställd på privat måste de först godkänna din begäran. Om du skapar ett offentligt konto kan vem som helst hitta och visa din profil, tillsammans med dina foton och videor. Ställ in din profil på privat om du bara vill att de personer du godkänner ska se dina inlägg. Att interagera med inlägg är roligt och enkelt. Dubbeltryck på ett inlägg för att gilla det eller tryck på pratbubbla för att lägga till en kommentar. Klicka på pil för att dela ett inlägg med någon som använder Instagram Direct. Facebook Messenger har integrerats i Instagrams direktmeddelanden så att du kan dirigera Facebook-kontakter från Instagram. Tryck på om du vill hitta eller lägga till fler vänner eller intressanta konton Sök (förstoringsglasikon) för att bläddra bland skräddarsydda inlägg som rekommenderas för dig. Eller tryck på Sök, lägg sedan till en användare, ett ämne eller en hashtagg i sökfältet för att söka efter den termen.

Tillämpa filter och redigera dina Instagram-inlägg

Instagram har kommit långt sedan dess tidiga dagar när det gäller postningsalternativ. När den lanserades 2010 kunde användare bara lägga upp foton via appen och sedan lägga till filter utan några extra redigeringsfunktioner. Idag kan du posta via appen eller lägga upp befintliga foton eller videor från din enhet. Om du lägger upp en video kan den vara upp till en hel minut. För dina foton har du många filteralternativ, plus möjligheten att justera och redigera. När du trycker på Nytt brev (plustecken) kan du välja ett foto eller en video från ditt galleri att redigera och publicera. Tryck på Kamera ikonen för att ta ett nytt foto.

Instagram har cirka 40 filter som du kan använda på foton och videor. Några ytterligare redigeringsalternativ låter dig räta ut bilden, justera saker som ljusstyrka och värme och överläggsfärg. För videor kan du inaktivera ljud, välja en täckram, klippa videor, lägga till automatisk textning med en klistermärke och mer. Eller prova Instagram Reels för att skapa 15 sekunders videoklipp.

Dela dina Instagram-inlägg

När du har tillämpat ett valfritt filter och gjort några ändringar, för dig till en flik där du kan fylla i en bildtext, märka andra användare, märka den till en geografisk plats och samtidigt skicka den till dina andra sociala nätverk. När det har publicerats kan dina följare se och interagera med det i sina flöden. Tryck på de tre punkterna högst upp i ett inlägg för att redigera eller ta bort det. Du kan konfigurera ditt Instagram-konto så att foton publiceras på Facebook, Twitter eller Tumblr. Om dessa delningskonfigurationer är markerade, i motsats till att de är gråa och inaktiva, läggs dina Instagram-foton automatiskt ut på dina sociala nätverk efter att du har valt Dela med sig. Om du inte vill att ditt foto ska delas på något särskilt socialt nätverk, tryck på ett så att det är grått och ställ in till Av.

Visa och publicera Instagram-berättelser

Instagram har en Berättelser-funktion, som är ett sekundärt flöde som visas högst upp i ditt huvudflöde. Den innehåller fotobubblor från de användare du följer. Tryck på en bubbla för att se användarens berättelse eller berättelserna de publicerade under det senaste dygnet. Om du känner till Snapchat kanske du märker hur Instagram Stories-funktionen liknar den.

Knapparna Your Story, Gallery och Select Multiple på Instagram

För att publicera din Instagram-berättelse, tryck på din fotobubbla från huvudflödet eller svep åt höger på valfri flik för att komma åt fliken Berättelser.