Saltar al contenido

Vad är Kanopy Streaming Service?

11 de julio de 2021
Screenshot2019 04 14at14.28.27 bbae223b722c4b2e998d683af943b954

Kanopy är en strömmande videotjänst tillgänglig från många bibliotek som erbjuder en väl samordnad samling filmer som utbildar, inspirerar och engagerar tittare. Du behöver ett aktivt konto med ett offentligt bibliotek eller universitetsbibliotek som erbjuder Kanopy för att kunna använda tjänsten.

Vilka filmer erbjuder Kanopy?

Kanopy erbjuder en sökbar katalog med mer än 30 000 filmer, med ett särskilt starkt urval av oberoende filmer, dokumentärer och tankeväckande underhållning. Erbjudandena inkluderar nästan 400 titlar från Janus Films (The Criterion Collection), samt titlar från A24, ett oberoende filmföretag känt för titlar som “Moonlight”, “The Florida Project” och “Ex Machina”. Utforska Kanopy-katalogen på https://www.kanopy.com/catalog/.

Kanopy Kids tillhandahåller en mängd olika klassiska berättelser avsedda för barn, till exempel «Curious George» och «Where the Wild Things Are», tillsammans med tillgång till många utbildningar. Kanopys webbplats grupperar katalogen i tolv huvudämnen på https://www.kanopy.com/subjects: Filmer, dokumentärer, konsten, affärer, utbildning, globala studier och språk, hälsa, media & kommunikation, vetenskap, samhällsvetenskap, instruktionsfilmer och lektioner och personalval.

Erbjuder mitt bibliotek kanopy?

Öppna en webbläsare till https://www.kanopy.com/wayf och ange sedan namnet på ditt offentliga bibliotek eller universitetsbibliotek i sökrutan. («Wayf» i slutet av den länken är en förkortning av frasen «var kommer du ifrån?».)

Skärmdump av sökningssidan för Kanopy.com-biblioteket, som visar en sökning efter "University of Central" med flera "föreslagna" bibliotek listade, tillsammans med ett par "andra" bibliotek listade

Titta igenom listan med sökresultat efter namnet på ditt bibliotek. Om ditt bibliotek erbjuder Kanopy kommer systemet att visa ditt biblioteks namn i avsnittet «Föreslagen» i resultatet. Välj ditt bibliotek och följ sedan instruktionerna på skärmen för att länka ditt bibliotekskonto till Kanopy. Om ditt bibliotek inte erbjuder Kanopy kommer systemet att visa ditt bibliotek i avsnittet «Annat». När du väljer namnet på ett bibliotek som ännu inte erbjuder Kanopy, ger systemet ett formulär som du kan fylla i. Syftet med detta formulär är att meddela både Kanopy och ditt bibliotekssystem att du är intresserad av tillgång till Kanopy-tjänsten.

Hur registrerar jag mig för Kanopy?

Öppna en webbläsare till https://kanopy.com/user/register. Du kan skapa ett Kanopy-konto som är länkat till ett befintligt Facebook- eller Google-konto. Alternativt kan du fylla i ditt förnamn, efternamn, e-postadress och ett nytt lösenord för att registrera dig för ett nytt Kanopy-konto. Genom att registrera dig anger du också att du är minst 13 år gammal och godkänner Kanopys användarvillkor och sekretesspolicy.

Skärmdump av registreringssidan för Kanopy.com;  visar inloggningsalternativ för Facebook och Google-konto, tillsammans med förnamn, efternamn, e-postadress och lösenordsfält och en "Registrera" -knapp

När du har skapat ditt Kanopy-konto kan du ansluta bibliotek till ditt Kanopy-konto. Du kan ansluta flera bibliotek till ett enda Kanopy-konto. Till exempel kan en person som har biblioteksåtkomst på både CUNY York College och New York Public Library ansluta båda kontona till sitt konto, eftersom båda bibliotekssystemen erbjuder Kanopy.

Vilka enheter kan jag använda för att titta på Kanopy?

Kanopy fungerar i de flesta stationära webbläsare, inklusive senaste versioner av Chrome, Safari, Edge (på Windows 10 eller senare) och Firefox. Du kan också installera och titta på Kanopy med en Apple TV, Chromecast eller Roku. Företaget erbjuder också mobilappar. Ladda ner Kanopy för Android, för iOS eller för Amazon Fire-surfplattor. Enheten måste vara ansluten till en aktiv internetanslutning för att kunna se filmer från Kanopy. Detta är strikt en streamingtjänst, utan några nedladdningsbara eller offline-alternativ som erbjuds.

Hur ofta kan jag titta på filmer på Kanopy?

Många bibliotek begränsar antalet filmer du kan titta på Kanopy per månad. Till exempel tillåter vissa bibliotek varje kortinnehavare upp till 5 filmer per månad. När du väl spelat fem sekunder av en film räknas det som din summa. Från det att du börjar titta på en film har du 72 timmar på dig att visa den valda filmen så många gånger du vill. Om du har länkat mer än ett bibliotekskonto till Kanopy kan du växla mellan konton efter behov. Om du till exempel använder alla dina tillåtna vyer kopplade till ett bibliotekskonto kan du byta till kontot för ett annat bibliotekskonto som du har anslutit till Kanopy.

Är filmer på Kanopy tillgängliga?

Alla filmer på Kanopy kommer med undertexter och transkriptioner, och kan också nås av personer som använder skärmläsare.

Varför måste jag begära åtkomst från mitt universitet för att titta på en video på Kanopy?

Kanopy erbjuder två olika avgiftsstrukturer, ”kostnad per spelning för offentliga bibliotek och beskyddad förvärv för universitet”, enligt tjänstens webbplats. Det betyder att ett offentligt bibliotek betalar en liten avgift för varje visad video, vilket är anledningen till att de flesta offentliga bibliotek begränsar antalet filmer varje kortinnehavare får titta på varje månad. Universitet kan dock debiteras så mycket som $ 150 per titel per år efter tredje gången någon student eller lärare tittar på en video. Eftersom efterfrågan på att titta på Kanopy-filmer ökar vid universitet kan kostnaderna öka utöver vad biblioteksbudgetar har råd med. Därför har vissa universitetsbibliotek flyttat för att hantera kostnader genom att kräva att potentiella tittare begär titlar innan de tillåter åtkomst. Kontakta din universitetsbibliotekarie för att lära dig hur ditt universitet hanterar tillgång till Kanopy.