Saltar al contenido

Vad är Oculus Touch?

22 de junio de 2021
oculustouch 5a85ea76a18d9e0037a61751

Oculus Touch är ett rörelsekontrollsystem som används i Oculus Rift, Rift S och Quest virtual reality-system (VR). Varje Oculus Touch består av ett par kontroller, med en för varje hand. Dessa kontroller fungerar som en enda spelkontroll, vilket gör att Oculus Rift kan ge full rörelsespårning av spelarens händer i ett VR-utrymme. Oculus Touch-styrenheterna är traditionella styrenheter i sig, kompletta med de analoga pinnar, knappar och utlösare som behövs för att spela de flesta spel.

 

Hur fungerar Oculus Touch?

Oculus Touch kombinerar traditionell spelkontrollfunktion med rörelsespårningstekniken i Oculus Rift. Varje handkontroll innehåller ett analogt minne som liknar dem som finns på Xbox- eller PlayStation-kontroller, två ansikts-knappar som också kan tryckas med en tumme, en avtryckare avsedd för pekfingret och en andra utlösare som aktiveras genom att klämma resten av fingrar mot handtaget. Förutom vanliga spelkontroller har varje styrenhet ett antal kapacitiva sensorer som kan lokalisera spelarens fingrar. Till exempel kan styrenheten berätta om spelarens pekfinger vilar på avtryckaren, eller om tummen vilar på en ansikts-knapp eller tummen. Detta gör att spelaren kan utföra komplexa gester som pekande fingrar och knytnävar. Varje Oculus Touch-kontroller är fylld med en konstellation av lysdioder som är osynliga för blotta ögat, precis som Oculus Rift. Dessa lysdioder gör det möjligt för Oculus VR-konstellationssensorer att spåra positionen för varje styrenhet, vilket gör att spelaren kan röra sina händer runt och rotera dem genom ett komplett rörelseområde.

 

Vem behöver Oculus Touch?

Oculus Rift-system inkluderar både Oculus Touch och två sensorer, men Oculus Touch finns också att köpa separat. Även om det finns många VR-spel som inte kräver rörelsekontroller, är upplevelsen mycket mer uppslukande och känns mycket mer naturligt med hjälp av rörelsespårningsregulatorer. Oculus Touch fungerar inte utan en Oculus Rift.

 

Oculus Touch-funktioner

Oculus Touch-kontroller kommunicerar med ditt Oculus Rift-headset för att spåra dina händer i virtuellt utrymme.

  • Intuitiva VR-kontroller: Rikta med fingret medan du håller kontrollen och se hur ditt virtuella finger utför samma gest. Detta låter dig peka på, ta tag i, plocka upp och interagera med virtuella objekt.
  • Twin stick-kontroller: Den innehåller ett dubbelt analogt kontrollsystem som liknar andra spelkonsoler.
  • Bekväm och lätt: Den välbekanta handtags-och-trigger-designen passar bra i handen och vikten är tillräckligt lätt för långa spelsessioner.
  • Haptisk återkoppling: Unika beröringskontroller ökar känslan av nedsänkning när du interagerar med virtuella världar.

 

Oculus Touch

Oculus Touch-styrenheter

Oculus Touch-kontroller ser ut som en tvådelad spelkontroll, vilket möjliggör fri handrörelse.

Rörelsekontroller Ja, fullspårningsspårning med sex frihetsgrader.
Riktningskontroller Dubbla analoga tumsticks.
Knappar Fyra ansikts knappar, fyra utlösare.
Haptisk återkoppling Buffrad och icke buffrad.
Batterier 2 AA-batterier krävs (ett per styrenhet)
Vikt 272 gram (exklusive batterier)
Tillgänglighet Ingår med nya Oculus Rifts. Kan även köpas separat.

Oculus Touch är Oculus VRs första riktiga rörelsekontroll. Även om Oculus Rift-headsetet ursprungligen levererades med en handhållen fjärrkontroll, hade det bara begränsad rörelsespårning. Oculus Touch har full rörelsespårning med sex frihetsgrader, vilket innebär att den kan spåra var och en av dina händer när de framåt och bakåt, vänster och höger, upp och ner. Det känner också av rotation längs var och en av de tre axlarna. Varje handkontroll innehåller också funktioner som är välbekanta för konsolspelare, inklusive två analoga pinnar, fyra ansiktsknappar och två utlösare. Det här är ungefär samma antal knappar och utlösare som en DualShock 4- eller Xbox One-kontroller. Huvudskillnaden mellan konfigurationen av Oculus Touch och traditionella gamepads är att det inte finns någon d-pad på någon av kontrollerna, och ansikts knapparna är uppdelade mellan de två styrenheterna istället för att alla är tillgängliga med samma tumme.

 

Tidigare och alternativa kontroller för Oculus Rift

Oculus Rift Xbox One-kontroller och fjärrkontroll

Oculus Rift levererades ursprungligen med en Xbox One-kontroller och en liten fjärrkontroll.

Oculus Touch var inte tillgänglig när Oculus Rift först lanserades. De flesta spel som utvecklades vid den tiden var designade med en kontroller i åtanke, så den första körningen av Oculus Rift-headset levererades med alternativa kontrollmetoder.

Xbox One-kontroller
Oculus VR samarbetade med Microsoft för att inkludera en Xbox One-kontroller med varje Oculus Rift innan introduktionen av Oculus Touch. Den medföljande styrenheten var inte den uppdaterade Xbox One S-versionen, så den saknade både Bluetooth-anslutning och ett standardheadsetuttag. När Oculus Touch introducerades fasades införandet av en Xbox One-kontroller ut.

Oculus Remote
Den andra Oculus Rift-kontrollenheten som föregår Oculus Touch är Oculus Remote. Denna lilla enhet är väldigt grundläggande och passar bättre för att navigera i menyer än att spela spel. Oculus Remote har begränsad spårning, vilket gör att användaren kan peka och klicka i VR, men det saknar den fullständiga positionsspårning som erbjuds av Oculus Touch. Oculus Rift-enheter som inkluderar Oculus Touch inkluderar inte Oculus Remote, men det finns fortfarande att köpa som tillbehör.