Saltar al contenido

Vad är OTT -tjänst?

12 de agosto de 2021
family with grandparents doing facetime with ipad 547567075 5be04ea346e0fb00511c5186

OTT står för over-the-top och betyder «mervärde.» De flesta av oss har använt OTT -tjänster utan att faktiskt inse det. Enkelt uttryckt hänvisar OTT till den tjänst du använder över nätverkstjänsterna hos din tjänsteleverantör.

OTT -tjänster

Här är ett exempel för att bättre förstå konceptet: Du har en 4G -dataplan med en mobiloperatör, från vilken du har köpt en smartphone och som du har GSM -samtal och SMS -tjänst med. Sedan använder du Skype eller någon annan VoIP -tjänst för att göra billigare och kostnadsfria röstsamtal och SMS med 4G -nätverket. Skype är en OTT -tjänst.

Använda Internet som du vill

Nätverkstjänstleverantören som används för en OTT -tjänst har ingen kontroll, inga rättigheter, inget ansvar och inget krav på den senare. Nätverksoperatören bär bara IP -paketen från källa till destination. De kan vara medvetna om paketen och deras innehåll men kan inte göra så mycket åt det, vilket gör VoIP till ett alternativ till dyra telefonsamtal. I grunden betalar den som ringer inte för den dedikerade telefonlinjen, som är fallet med traditionell telefoni, utan använder befintligt internet utan hängivenhet eller uthyrning. Smartphones revolutionerade OTT -tjänster, nämligen röst- och videotjänster över trådlösa nätverk eftersom dessa enheter har multimedia och avancerade kommunikationsfunktioner.

Gratis och billiga samtal och SMS med VoIP

Bland sina många fördelar tillåter VoIP kommunikatörer att spara pengar på samtal och textmeddelanden. Tjänsterna gör att du kan använda din smartphone med det underliggande nätverket för att ringa gratis och skicka gratis textmeddelanden.

Internet -TV

OTT har också varit en vektor i spridningen av internet -TV, även känd som IPTV, som är den lagliga distributionen av videor och tv -innehåll över internet. Dessa video OTT -tjänster erhålls online från webbplatser som erbjuder hållbart och konstant strömmande videoinnehåll.

Vad kommer nätverksoperatörer att göra?

Telekom har tappat hundratals miljoner dollar i intäkter till VoIP OTT -operatörer, och detta utesluter video och andra OTT -tjänster. Nätoperatörer kommer naturligtvis att reagera. Vi har sett reaktioner tidigare, med restriktioner på deras nätverk. Till exempel, när Apples iPhone släpptes, införde AT&T en begränsning för VoIP -tjänster över sitt 3G -nätverk. Efter påtryckningar från användare och FCC hävde de äntligen begränsningen. Lyckligtvis ser vi inte många av dessa begränsningar nu. Telefonen har insett att de inte kan kämpa den striden och att de kanske borde nöja sig med att dra nytta av att erbjuda bra 3G- och 4G -anslutningar för användare som använder OTT -tjänster. Vissa nätverksleverantörer har till och med sin egen OTT -tjänst (som egentligen inte är OTT, utan snarare ett alternativ till den), med förmånliga priser till sina kunder. Nu kommer vissa användare att röra sig helt utom räckhåll. Det är de som kommer att använda OTT-tjänster som att ringa samtal, skicka textmeddelanden och strömma videor-i en Wi-Fi-hotspot. Så, som användare, få ut det mesta av OTT -tjänster. Du riskerar ingenting, eftersom marknadsdynamiken tyder på att saker och ting bara kommer att bli bättre framåt för konsumenterna.