Saltar al contenido

Vad är PCIe?

19 de junio de 2021
pci express pcie 2625962 79f643e7768d4b8e81e2eee6cf5b02e7

PCI Express, tekniskt Perifera komponenter Interconnect Express men ses ofta förkortat som PCIe eller PCI-E, är en standardanslutning för interna enheter i en dator. Generellt hänvisar PCI Express till de faktiska expansionsplatserna på moderkortet som accepterar PCIe-baserade expansionskort och själva typerna av expansionskort. PCI Express har nästan alla ersatt AGP och PCI, som båda ersatte den äldsta allmänt använda anslutningstypen ISA. Medan datorer kan innehålla en blandning av olika typer av expansionsplatser anses PCI Express vara det interna standardgränssnittet. Många moderkort för datorer tillverkas idag endast med PCIe-kortplatser.

 

Hur fungerar PCI Express?

I likhet med de äldre standarderna som PCI och AGP glider en PCI Express-baserad enhet (som den som visas på bilden på den här sidan) fysiskt in i en PCI Express-kortplats på moderkortet. PCI Express-gränssnittet tillåter kommunikation med hög bandbredd mellan enheten och moderkortet, liksom annan hårdvara. Även om det inte är vanligt förekommer också en extern version av PCI Express, som inte förvånar sig Extern PCI Express men förkortas ofta till ePCIe. ePCIe-enheter, som är externa, kräver en speciell kabel för att ansluta vilken extern ePCIe-enhet som helst används till datorn via en ePCIe-port, vanligtvis placerad på datorns baksida, levererad av antingen moderkortet eller ett speciellt internt PCIe-kort.

 

Vilka typer av PCI Express-kort finns?

Tack vare efterfrågan på snabbare och mer realistiska videospel och videoredigeringsverktyg var grafikkort de första typerna av kringutrustning för datorer som utnyttjade de förbättringar som PCIe erbjuder. Medan grafikkort fortfarande är den vanligaste typen av PCIe-kort som du hittar, tillverkas också andra enheter som drar nytta av betydligt snabbare anslutningar till moderkortet, CPU och RAM med PCIe-anslutningar istället för PCI-anslutningar. Till exempel använder många avancerade ljudkort nu PCI Express, liksom ett ökande antal både trådbundna och trådlösa nätverkskort. Hårddiskkontrollkort kan vara mest för att dra nytta av PCIe efter grafikkort. Genom att ansluta en PCIe-lagringsenhet med hög hastighet, som en SSD, till detta gränssnitt med hög bandbredd kan du läsa mycket snabbare och skriva till hårddisken. Vissa PCIe-hårddiskstyrenheter inkluderar även SSD-inbyggda, vilket drastiskt förändrar hur lagringsenheter traditionellt har anslutits inuti en dator. Naturligtvis, med PCIe som ersätter PCI och AGP helt i nyare moderkort, omformas nästan alla typer av interna expansionskort som är beroende av de äldre gränssnitten för att stödja PCI Express. Detta inkluderar saker som USB-expansionskort, Bluetooth-kort etc.

 

Vilka är de olika PCI Express-formaten?

PCI Express x1PCI Express 3.0PCI Express x16. Vad betyder ‘x’? Hur vet du om din dator stöder vilken? Om du har en PCI Express x1 kort men du har bara ett PCI Express x16 port, fungerar det? Om inte, vilka är dina alternativ? Förvirrad? Oroa dig inte, du är inte ensam! Det är ofta inte alls klart när du handlar efter ett expansionskort till din dator, som ett nytt grafikkort, vilken av de olika PCIe-teknikerna som fungerar med din dator eller vilken som är bättre än den andra. Men så komplicerat som allt ser ut är det faktiskt ganska enkelt när du förstår de två viktiga delarna av information om PCIe: den del som beskriver den fysiska storleken och den del som beskriver teknikversionen, båda förklarade nedan.

 

PCIe-storlekar: x16 vs x8 vs x4 vs x1

Som rubriken antyder anger siffran efter x den fysiska storleken på PCIe-kortet eller kortplatsen, med x16 som det största och x1 är det minsta. Så här formar de olika storlekar:

Jämförelsetabell för PCI Express-storlek
Bredd Antal stift Längd
PCI Express x1 18 25 mm
PCI Express x4 32 39 mm
PCI Express x8 49 56 mm
PCI Express x16 82 89 mm

Oavsett vilken storlek PCIe-kortplatsen eller kortet är, är nyckelhack, det där lilla utrymmet i kortet eller kortplatsen är alltid på Stift 11. Med andra ord är det längden på stift 11 som fortsätter att bli längre när du flyttar från PCIe x1 till PCIe x16. Detta möjliggör viss flexibilitet att använda kort av en storlek med kortplatser av en annan. PCIe-kort passar i alla PCIe-kortplatser på ett moderkort som är minst lika stora som det är. Till exempel passar ett PCIe x1-kort i alla PCIe x4-, PCIe x8- eller PCIe x16-kortplatser. Ett PCIe x8-kort passar i alla PCIe x8- eller PCIe x16-kortplatser. PCIe-kort som är större än PCIe-kortplatsen Maj passa in i den mindre kortplatsen men bara om PCIe-kortplatsen är öppen (dvs. inte har en propp i slutet av kortplatsen). I allmänhet stöder ett större PCI Express-kort eller kortplats bättre prestanda, förutsatt att de två korten eller kortplatserna som du jämför stöder samma PCIe-version. Du kan se ett fullständigt pinout-diagram på pinouts.ru-webbplatsen.

 

PCIe-versioner: 4.0 vs 3.0 vs 2.0 vs 1.0

Varje nummer efter PCIe som du hittar på en produkt eller moderkort anger det senaste versionsnumret i PCI Express-specifikationen som stöds. Så här jämför de olika versionerna av PCI Express:

Jämförelsetabell för PCI Express-länkprestanda
Version Bandbredd (per körfält) Bandbredd (per fil i en x16-kortplats)
PCI Express 1.0 2 Gbit / s (250 MB / s) 32 Gbit / s (4000 MB / s)
PCI Express 2.0 4 Gbit / s (500 MB / s) 64 Gbit / s (8000 MB / s)
PCI Express 3.0 7,877 Gbit / s (984,625 MB / s) 126,032 Gbit / s (15754 MB / s)
PCI Express 4.0 15,752 Gbit / s (1969 MB / s) 252.032 Gbit / s (31504 MB / s)

Alla PCI Express-versioner är bakåt- och framåtkompatibla, vilket betyder oavsett vilken version PCIe-kortet eller ditt moderkort stöder, de borde fungera tillsammans, åtminstone på en lägsta nivå. Som du kan se ökade de stora uppdateringarna av PCIe-standarden den tillgängliga bandbredden drastiskt varje gång, vilket kraftigt ökade potentialen för vad den anslutna hårdvaran kan göra. Versionförbättringar fixade också buggar, tillagda funktioner och förbättrad energihantering, men ökningen av bandbredd är den viktigaste ändringen att notera från version till version.

 

Maximera PCIe-kompatibilitet

PCI Express, som du läser i storlekar och versioner avsnitt ovan, stöder nästan alla konfigurationer du kan tänka dig. Om det passar fysiskt fungerar det förmodligen … vilket är bra. En viktig sak att veta är dock att för att få den ökade bandbredden (vilket vanligtvis motsvarar störst prestanda), vill du välja den högsta PCIe-versionen som ditt moderkort stöder och välja den största PCIe-storlek som passar. Till exempel kommer ett PCIe 3.0 x16-grafikkort att ge dig bästa prestanda, men bara om ditt moderkort också stöder PCIe 3.0 och har en gratis PCIe x16-kortplats. Om ditt moderkort bara stöder PCIe 2.0, fungerar kortet bara upp till den hastighet som stöds (t.ex. 64 Gbit / s i x16-kortplatsen). De flesta moderkort och datorer som tillverkades 2013 eller senare stöder förmodligen PCI Express v3.0. Kontrollera moderkortet eller datorhandboken om du inte är säker. Om du inte kan hitta någon definitiv information om PCI-versionen som ditt moderkort stöder, rekommenderar vi att du köper det största och senaste versionen av PCIe-kort, så länge det passar naturligtvis.

 

Vad kommer att ersätta PCIe?

Videospelutvecklare vill alltid utforma spel som blir allt mer realistiska, men kan bara göra det om de kan skicka mer data från sina spelprogram till ditt VR-headset eller datorskärm; snabbare gränssnitt krävs för att det ska hända. På grund av detta kommer PCI Express inte att fortsätta att regera högsta vilande på sina lagrar. PCI Express 3.0 är otroligt snabb, men världen vill snabbare. PCI Express 5.0, ratificerad och släppt 2019, stöder en bandbredd på 31,504 GB / s per fil (3938 MB / s), dubbelt vad som erbjuds av PCIe 4.0. Det finns ett antal andra icke-PCIe-gränssnittsstandarder som teknikindustrin tittar på, men eftersom de skulle kräva stora maskinvaruändringar ser PCIe ut att vara ledande under en längre tid.