Saltar al contenido

Vad är PlayStation 3 (PS3): Historia och specifikationer

30 de julio de 2021
Img3574 tif jpgcopy 580717945f9b5805c214fb2e

PlayStation 3 (PS3) är en hemkonsol för videospel skapad av Sony Interactive Entertainment. Den släpptes i Japan och Nordamerika i november 2006 och i Europa och Australien i mars 2007. När den släpptes var den världens mest sofistikerade videospelkonsol hittills på grund av överlägsen grafik, rörelsekänslig styrenhet, nätverksfunktioner, och stellar lineup av spel. Efterföljaren till det mest populära spelsystemet någonsin, PlayStation 2, PS3 blev snabbt systemet att slå. Sony bestämde sig för att marknadsföra två versioner av PS3. Man hade en 60 GB hårddisk, WiFi trådlöst internet och förmågan att läsa olika flash-ramkort. Den billigare versionen har en 20 GB-enhet och har inte de ovan nämnda alternativen. Båda systemen var annars desamma och båda kostade betydligt mer än tidigare konkurrens.

PS3-konsol med Sixaxis.

PlayStation 3-konsolens historia

PlayStation 1 släpptes i december 1994. Den använde CD-ROM-baserad 3-D-grafik, vilket gör det till ett spännande nytt sätt att uppleva videospel i arkadstil hemma. Det framgångsrika originalet följdes av tre relaterade produkter: PSone (en mindre version), Net Yaroze (en unik svart version) och PocketStation (handhållen). När alla dessa versioner släpptes (2003) hade PlayStation blivit en ännu större säljare än Sega eller Nintendo. Medan dessa versionerade versioner av den ursprungliga PlayStation slog på marknaden, utvecklade och släppte Sony PlayStation 2. När PS2 slogs på marknaden i juli 2000 blev PS2 snabbt den mest populära hemspelkonsolen i världen. En ny «slimline» -version av PS2 släpptes 2004. Även 2015, långt efter att den hade gått ur produktion, förblev PS2 den bästsäljande hemmakonsolen någonsin. PS3-konsolen, som tävlade vid lanseringen med Xbox 360 och Nintendo Wii, representerade ett stort steg i teknik. Med sin cellprocessor, HD-upplösning, rörelsesensorer, en trådlös styrenhet och en hårddisk som så småningom växte till 500 GB, var den väldigt populär. Mer än 80 miljoner enheter såldes runt om i världen.

PlayStation 3: s cellprocessor

När den släpptes var PS3 det mest kraftfulla videospelsystemet som någonsin designats. Hjärtat i PS3 är cellprocessorn. PS3: s cell är i huvudsak sju mikroprocessorer på ett chip, vilket gör att den kan utföra flera operationer samtidigt. För att tillhandahålla den skarpaste grafiken i något spelsystem vände Sony sig till Nvidia för att bygga sitt grafikkort. Cellprocessorn, trots sin sofistikering, hade sina plus och minus. Den utformades för att stödja komplex programmering – och samtidigt motstå hacking. Tyvärr gjorde systemets komplexitet det så annorlunda än typiska CPU: er att utvecklare blev frustrerade och slutligen slutade försöka skapa PS3-spel. Spelutvecklarnas frustration är inte särskilt överraskande, med tanke på de extraordinära detaljerna i processorns design. Enligt HowStuffWorks webbplats:

«Processing Element» of the Cell är en 3,2 GHz PowerPC-kärna utrustad med 512 KB L2-cache. PowerPC-kärnan är en typ av mikroprocessor som liknar den du skulle köra för Apple G5.

Det är en kraftfull processor ensam och kan enkelt köra en dator själv; men i cellen är inte PowerPC-kärnan den enda processorn. Istället är det mer av en hantera processor. Den delegerar bearbetning till de åtta andra processorerna på chipet, Synergistic Processing Elements.

Ytterligare unika element

 • PlayStation 3 HD-TV: En av de största försäljningsställena för PS3 var dess inbyggda Blu-ray High-Definition-skivspelare. PS3 kan spela nya HD Blu-ray-filmer, PS3-spel, CD-skivor och DVD-skivor. Det kan till och med «uppskalera» DVD-filmerna som du redan äger för att se bättre ut på en HDTV. För att dra nytta av PS3: s HD-förmågor måste du köpa en HDMI-kabel. Båda versionerna har fullt stöd för HDTV.
 • PlayStation 3-nätverk: PlayStation 3 var den första hemmakonsolen som erbjuder möjligheten att gå online och interagera med andra under spel. Detta tillhandahölls via PlayStation Network. PS3 låter dig spela spel online, ladda ner spel- och underhållningsinnehåll, köpa musik och spel samt överföra nedladdade spel till PSP.

PS3: s nätverk är helt gratis att använda; idag erbjuder PlayStation Network ett brett utbud av tjänster från strömmande video till speluthyrning. PS3 stöder också chatt och webbsurfning med Sixaxis eller något USB-tangentbord.

PlayStation 3 hårdvara och tillbehör

PS3 är inte bara ett kraftfullt system utan ett vackert system. Konstruktörerna på Sony ville skapa ett spelsystem som liknade en bit avancerad elektronik än en leksak. Som dessa bilder visar ser PS3 mer ut som ett ljudsystem designat av Bose än ett videospelsystem. När den först släpptes kom 60 GB PS3 i blankt svart med en silverplåt som skyddar Blu-ray-enheten. 20 GB PS3 kom i «klar svart» och har ingen silverplatta. En av de största överraskningarna som PS3 gav oss var dess helt nydesignade boomerang-formade kontroller. Den nya Sixaxis såg mycket ut som PS2 Dualshock controller, men det var där likheterna slutade. Istället för rumble (vibrationer i styrenheten) presenterade Sixaxis rörelseavkänning. Sixaxis var inte det enda nya tillbehöret. Det fanns en minneskortadapter, Blu-ray-fjärrkontroll och HDMI AV-kabel tillgänglig, tillsammans med en tvättlista över PS3-tillbehör som gick långt utöver befintlig hemvideospeleteknik vid den tiden.

PS3-spel

Spelkonsoltillverkare, som Sony, Nintendo och Microsoft, älskar att tala om vilket system som är mer kraftfullt (egentligen är det PS3). Men det som gör någon konsol värt att ha är dess spel. PS3 hade en av de mest imponerande listorna med spel uppställda för lanseringen den 17 november. Från familjevänliga spel med flera plattformar som Sonic the Hedgehog till PS3-exklusiva titlar designade med tanke på hardcore-spelaren, Motstånd: Människans fall, PS3 hade ett fantastiskt antal spel tillgängliga från dag ett.

Några av Playstation 3-lanseringstitlarna

 • Untold Legends: Dark Kingdom är en PlayStation 3s lanseringstitlar. Detta actionrollspel tillåter spelare att utveckla en av flera karaktärer när de äventyr genom en fantasirike. Untold Legends: Dark Kingdom är baserat på den populära PSP-serien och ger fantastiska bilder och djupgående spel till PS3 på första dagen.
 • Mobildräkt Gundam: Crossfire är en av Japans mest ikoniska animerade serier. Medan gundam-spel, karikatyrer och leksaker har varit enorma hit utomlands, har de ännu inte vunnit stor popularitet i väst. Mobildräkt Gundam: CROSSFIRE hoppas kunna ändra det genom att föra mecha (gigantisk robot) strid till en bredare publik. Spelet kretsar kring episka mecha-strider där spelare styr gigantiska robotar, krossar träd och skjuter missiler mot varandra. KORSELD var en överraskande hit från PS3: s lansering.

Mer information om PlayStation 3

PlayStation 3 ersattes av PlayStation 4 2013. PlayStation 4 innehåller en appversion, vilket gör det mer lämpligt för en värld där smartphones finns allestädes närvarande. Till skillnad från PS3 använder den inte den komplexa cellulära processorn. Som ett resultat är det lättare för utvecklare att skapa nya spel för systemet. FAQ

 • Avbryts PlayStation 3?

  Ja. Sony slutade producera PlayStation 3-konsoler för de amerikanska och europeiska marknaderna 2016 och avbröt den i Japan 2017.

 • Hur mycket kostar en PlayStation 3?

  Eftersom Sony inte längre producerar nya PS3-skivor är det bästa sättet att skaffa en via en tredjepartssäljare som erbjuder begagnade och renoverade konsoler. Men det betyder att priserna kan variera. Generellt kan du hitta en PlayStation 3-konsol för mindre än $ 300 från säljare som Amazon, Newegg och eBay.

 • Hur öppnar du en PlayStation 3?

  Koppla först bort alla kablar och allt som är anslutet till USB-portarna. Ta bort den blå skruven med en liten skruvmejsel, ta bort klistermärket (detta gör garantin ogiltig) och ta bort hårddisken. Lossa sedan Torx-skruven och de fyra mindre stjärnskruvarna. Skjut bort det övre locket från konsolen och skruva loss de sju skruvarna under det och dra sedan uppåt för att ta bort det övre skalet.

 • Hur använder du en PlayStation 3-kontroller på PC?

  Anslut styrenheten till din dator och ladda sedan ner och kör ScpToolkit. Installera DualShock 3-drivrutinen och, om du använder Bluetooth, Bluetooth-drivrutinen. Se till att DualShock 4-drivrutinen är avmarkerad. Läs Lifewires guide för att använda en PlayStation 3-kontroller på en dator för mer detaljerade instruktioner.