Saltar al contenido

Vad är Plex och hur fungerar det?

4 de agosto de 2021
whatisplex 5ba1752f46e0fb0050c93687 5f2404398afa42cf981769c97d9eca27

Plex ger ett sätt att enkelt komma åt hela ditt digitala bibliotek från en kompatibel dator, smartphone eller strömningsenhet, utan att du behöver överföra filer manuellt.

Vad är Plex?

Plex Media Server är en digital mediaspelare och organisationsverktyg som ger dig tillgång till musik, bilder och videor som lagras på en dator med en annan dator eller kompatibel mobil enhet. Du kan installera Plex Media Server-programvaran på en Windows-, Mac- eller Linux-dator eller en kompatibel nätverksansluten lagringsenhet (NAS) och sedan spela upp den på någon annan internetansluten enhet som kan köra Plex-appen. Använd vilken kompatibel enhet som helst för att titta på filmer, lyssna på musik och se bilder som är lagrade på en dator som kör Plex Media Server. Få åtkomst till mediefiler som är lagrade på din Plex Media Server -dator på distans via internet. Låt vänner och familj få tillgång till dina filmer, musik och bilder över internet. Plex Media Server körs på alla större operativsystem, men andra enheter kan också köra den, inklusive följande:

 • Datorer med Windows, macOS eller Linux.
 • NVIDIA SHIELD.
 • Netgear Nighthawk X10 -routrar.
 • Kompatibla NAS -enheter.

För att komma åt musik, videor och bilder som är lagrade på en Plex -server kan du använda någon av följande enheter:

 • Alla större webbläsare, inklusive Chrome, Firefox, Edge, Internet Explorer och Safari.
 • De flesta smartphones, inklusive Android, iOS och Windows Phone.
 • Android-, iOS- och Windows -surfplattor.
 • Smart -TV från de flesta tillverkare, inklusive LG, Samsung, Sony och Toshiba.
 • De flesta TV -strömmande enheter, inklusive Amazon Fire TV, Android TV, Apple TV, Chromecast, Roku, Sonos och TiVo.
 • Videospelkonsoler som PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 och Xbox One.

Instruktionerna i denna artikel gäller skrivbordsversionen av Plex.

Så här konfigurerar du Plex Media Server på din dator

För att använda Plex, installera Plex Media Server på datorn eller nätverksansluten server (NAS) där du lagrar din musik, videor och andra mediefiler. Installera Plex -appen på dina andra datorer, smartphones, surfplattor, tv -apparater, strömmande enheter och spelkonsoler. Starta sedan appen och använd den för att strömma dina mediefiler från Plex Media Server. Innan du kan använda Plex för att strömma musik och videor måste du registrera dig för ett konto med tjänsten och sedan installera serverprogramvaran.

 1. Navigera till Plex.tv.

 2. Välj Bli Medlem.

 3. Välj antingen Fortsätt med Google, Fortsätt med Facebook, eller Fortsätt med Apple. Du kan dock hoppa över dessa alternativ och ange din e -postadress om du vill registrera dig på det sättet.

  Skapa kontoalternativ på Plex -webbplatsen

 4. Ange din Google- eller Facebook -inloggningsinformation, eller ange din e -postadress och välj ett lösenord och välj sedan Skapa ett konto. Om popup-fönstret för Plex Pass-annons visas väljer du X att bli av med det.

Ladda ner och installera Plex

När du har registrerat dig för ett Plex -konto är du redo att ladda ner och installera Plex Media Server -programvaran. Med denna programvara installerad kan du strömma alla dina mediefiler från en central dator till dina andra enheter.

 1. Navigera till plex.tv/media-server-downloads.

 2. Välj operativsystemet eller plattformen du använder.

  Alternativ för Plex -plattform på nedladdningssidan

 3. Välj Ladda ner.

  En skärmdump av Plex -webbplatsen med knappen Ladda ner markerad

 4. Starta filen Plex Media Server som du just laddat ner och välj Installera. Om Användarkontokontroll fönstret visas, välj OK eller Ja.

  En skärmdump av Plex med knappen Installera markerad

 5. Välj Lansera när installationen är klar.

När du startar Plex Media Server -programmet körs det automatiskt i bakgrunden. Om du vill göra några inställningsändringar navigerar du till app.plex.tv/desktop.

Obligatoriska Plex -appar

Det finns två olika appar du behöver om du vill använda Plex:

 • Serverprogrammet som körs på datorn där du lagrar dina mediefiler.
 • En separat Plex -app som körs på dina andra datorer, telefoner, surfplattor och strömmande enheter.

Plex Media Server -appen är den programvara du behöver installera på datorn där du lagrar dina mediefiler. För Windows, macOS och Linux, hämta det från sidan Plex Media Server Downloads. Plex media player -appen är den programvara du behöver installera på dina andra enheter. Här kan du få det:

 • Windows: Plex på Microsoft Store
 • Android: Plex på Google Play
 • iOS: Plex i App Store
 • Amazon Fire: Plex på Amazon
 • Roku: Plex på Roku Channel Store
 • Xbox ett: Plex för Xbox One i Microsoft Store
 • Playstation 4: Plex för PS3 i PlayStation Store
 • Playstation 3: Plex för PS4 i PlayStation Store
 • Alla andra plattformar: Plex Media Player

Förutom den fristående Plex -mediaspelarappen kan du också komma åt ditt Plex -konto och dina medier via webbappen med din favoritwebbläsare för att navigera till app.plex.tv/desktop.

Är Plex gratis?

Plex är gratis att ladda ner och använda, men du får inte tillgång till alla funktioner om du inte betalar en prenumerationsavgift. Du kan fortfarande göra mycket med den kostnadsfria versionen av Plex, men vissa funktioner som mobilsynkronisering och live -tv är låsta bakom Plex Pass -tjänsten.

Plex Pass -funktioner

Plex Pass är den fullt utrustade premiumtjänsten som har månatliga, årliga och livstidsabonnemang. Prenumeranter får också tillgång till nya Plex-funktioner tidigare än icke-prenumeranter. Några av de viktigaste Plex Pass -funktionerna inkluderar möjligheten att synkronisera och komma åt mediefiler på mobilen för användning offline, möjligheten att ansluta en antenn och tuner för att titta på live -tv och större användarkontroll, inklusive föräldrakontroll. De funktioner du får med Plex Pass som inte är tillgängliga med gratisabonnemanget inkluderar:

 • Premiummusik: Ger texter för låtar du strömmar på Plex och kan skapa spellistor på ett sätt som liknar Spotify.
 • Premiumbilder: Inkluderar automatisk märkning för dina foton och gör det lättare att sortera och komma åt de foton du vill ha. Du har också möjlighet att ladda upp nya foton från dina mobila enheter automatiskt.
 • Film- och tv -tillägg: Gör att du kan titta på filmtrailers innan du streamar videor, precis som i teatern. Du får också tillgång till extrafunktioner som raderade scener och bakom kulisserna.
 • Live TV: Kräver en tuner och en antenn för att ta emot lokala HD -TV -kanaler och strömma dessa kanaler till dina enheter. Den innehåller också en digital videobandspelare (DVR) och möjligheten att hoppa över reklam på ett sätt som liknar TiVo.
 • Offline -synkronisering: Gör att du kan ladda ner filmer och musik till mobila enheter för åtkomst när enheten inte längre är ansluten till internet.
 • Föräldrakontroll: Låter dig installera Plex -appen på dina barns enheter och låsa dem från allt innehåll som du inte vill att de ska komma åt.
 • Plex -förmåner: Prenumeranter får också tillgång till partnerrabatter och kan dra nytta av nya funktioner innan gratisanvändare.