Saltar al contenido

Vad är smarta kläder?

20 de junio de 2021
smartclothes featured 5bacde93c9e77c0025d4467a 08499c9ccaca490ea6ee8501bc197999

Smarta kläder, även ofta kallade högteknologiska kläder, smarta plagg, smarta kläder, elektroniska textilier, smarta textilier, e-textilier, bildskärmskläder eller smarta tyger, är kläder som har förbättrats med teknik för att lägga till funktionalitet utöver den traditionella användningen. Vissa smarta kläder använder avancerade textilier med sammanvävda kretsar, medan andra implementerar sensorer och ytterligare hårdvara för att ge den sin smarta funktionalitet. Många smarta kläder kan ansluta till en app eller ett program på en sekundär enhet med Bluetooth eller Wi-Fi. Denna trådlösa anslutning är dock inte nödvändig för att klassificera ett plagg som en typ av smarta kläder.

Vad är några exempel på smarta kläder?

En mängd små och stora företag har börjat integrera teknik i sina kläder, vilket har resulterat i att smarta kläder dyker upp i nästan alla modekategorier. Exempel på många olika typer av högteknologiska kläder inkluderar:

 • Smarta strumpor: Sensoria Smart Socks kan upptäcka vilken del av dina fötter som får mest tryck under din körning och kan skicka dessa data till en smartphone-app.
 • Smarta skor: Pizza Hut har experimenterat med limited edition smarta skor som kan beställa pizza.
 • Smarta arbetskläder: Samsung har skapat en smart affärsdräkt som kan byta ut digitala visitkort, låsa upp telefoner och interagera med andra enheter.
 • Smarta nattkläder: Under Armour’s Athlete Recovery Sleepwear absorberar värme från bärarens kropp medan det släpper infrarött ljus för att öka sömnkvaliteten och förbättra muskelåterhämtningen.
 • Smarta aktivkläder: Ralph Laurens PoloTech-t-shirts ansluter till en smartphone-app för att registrera träningsaktivitet och rekommendera nya träningspass till bäraren.
 • Smart fritidskläder: Tommy Hilfiger inbäddade teknik i vissa kläder för att spåra produktanvändning och belöna kunder för den tid de använde på sig.

Vilka företag tillverkar smart klädteknik?

Ett växande antal teknikföretag och modemärken har doppat tårna på marknaden för smarta kläder, och fler förväntas ansluta sig till dem om smartklädkonceptet visar sig vara populärt.

Bland några av de mer kända varumärkena som experimenterar med smarta kläder är Under Armour, Levi’s, Tommy Hilfiger, Samsung, Ralph Lauren och Google. Mindre företag som gör en bucklan på nischmarknaden inkluderar Sensora, Loomia, Komodo Technologies och Hexoskin. Medan Samsung och Google lätt är de största teknikföretagen som investerar i smarta kläder, gör mindre företag som OmSignal, BioMan och Awear Solutions också sitt märke genom att släppa sina klädlinjer eller samarbeta med större modemärken.

Är smarta kläder dyra?

På grund av den extra kostnaden för tekniken som används i smarta kläder är de i allmänhet dyrare än traditionella kläder. Till exempel kan en vanlig jacka säljas för cirka $ 100, men en smart jacka kan sätta dig tillbaka var som helst mellan $ 200 och $ 500, beroende på märke.

Levi's Commuter x Jacquard av Google smarta kläder

Som med de flesta tekniska produkter och modeartiklar kommer äldre smarta klädmodeller att minska i pris när nyare kommer ut. Billigare imitationer av populära produkter kommer också att dyka upp mer och mer på onlinemarknader som Wish App och AliExpress.

Var kan jag köpa smarta kläder?

De flesta smarta kläder finns att köpa från ett varumärkes webbplats, även om vissa fysiska butiker och tredjeparts onlinebutiker som Amazon också har varit kända för att lagra dem. Några stora sportvaruaffärer säljer till exempel Under Armour smarta kläder, medan officiella Levi’s butiker säljer sina märken av smarta kläder.

Är wearables en typ av smarta kläder?

«Wearables» hänvisar vanligtvis till fitnessspårare som Fitbit Ace 3 eller Apple Watch, men det används också ofta omväxlande med smarta kläder av både konsumenter och företag. Denna användning är inte nödvändigtvis felaktig, eftersom termen betyder teknik du kan bära. I allmänhet bör dock namnet användas när man pratar om högteknologiska tillbehör som en smartwatch, medan smarta kläder bör hänvisa till avancerade kläder som en baddräkt, shorts, t-shirts eller hattar (som Bluetooth-mössor). FAQ

 • Är tvättmaskiner och torktumlare för smarta kläder en sak?

  Nej. Smarta kläder tvättas och torkas som traditionella kläder.

 • Vilka är de mest populära smarta kläderna?

  Fitnessspårning och kroppsövervakning är den mest populära användningen för och utbredd användning av smarta kläder.