Saltar al contenido

Vad är T9 förutsägbar text?

16 de julio de 2021
GettyImages 172993985 ee6b04e2c9ef407eae721f531102c319

Förkortningen T9 står för Text på 9 knapparna. T9 «prediktiv textning» är ett verktyg som främst används på icke-smartphones (de med bara ett tangentbord med nio tangenter som liknar en telefon) för att låta användare skriva snabbare och lättare.

Är nio nycklar tillräckligt för sms?

Om du nu har en smartphone med ett komplett tangentbord, kommer du ihåg när du försökte skicka ett SMS-meddelande på din gamla clamshell-telefon? Det var T9 som gjorde det möjligt att skriva meddelanden på en liten enhet, vilket gav textmeddelanden och e-post till mobila enheter på ett sätt som aldrig varit effektivt tidigare. Det är sant – de flesta mobiltelefonanvändare har nu smartphones (En studie från Pew Research rapporterar att från och med 2019 äger 81 procent av amerikanska vuxna en smartphone i motsats till bara 15 procent som äger en mobiltelefon som inte är en smartphone). Men den lilla storleken på tangentbordet på smartphones kan fortfarande göra det svårt att skriva meddelanden, så prediktiv text (inte bara T9-prediktiv text) är fortfarande viktig. Den som har en tangentbordstelefon med nio tangenter kommer att hitta T9 som ett viktigt verktyg. Men även vissa smarttelefonanvändare väljer att dra nytta av det genom olika Android- eller iPhone-appar som lägger till ett T9-tangentbord till en enhet. Dessa användare uppskattar det större, nio-siffriga rutnätet och har ofta utvecklat en komfortnivå med T9-tangentbordet på tidigare telefoner så att de tycker att sms är snabbare när de använder det. Men även om T9 var banbrytande för idén om prediktiv text är det inte bara för T9-tangentbord. Smartphones med fulla tangentbord använder vanligtvis någon form av prediktiv text, även om den inte är T9-specifik.

Hur T9 fungerar på nio-tangentbordets mobiltelefoner

T9 låter dig skriva in hela ord genom att trycka på en bokstav på en bokstav, istället för att behöva trycka på en tangent flera gånger för att rotera genom alla möjliga bokstäver tills du når den du vill ha. Om du till exempel använder flertrycksmetoden utan T9, måste du trycka på «7» fyra gånger för att få bokstaven «s». Tänk på behovet av att skriva ordet «bra»: Du skulle börja med «4» för att få «g, men hur är det med de två» o «? För att få» o «måste du tejpa» 6 » tre gånger, sedan tre gånger till för det andra «o»: Ouch. Med T9 aktiverat behöver du bara trycka på varje nummer en gång per bokstav: «4663». Detta beror på att T9 «lär sig» baserat på användarupplevelser och lagrar vanligt- använt ord i sin prediktiva ordbok.

T9: s förutsägbara teknik

T9 är en patenterad teknik som ursprungligen utvecklades av Martin King och andra uppfinnare på Tegic Communications, som nu ingår i Nuance Communications. T9 är utformad för att bli smartare, baserat på de ord som användaren har angett. När vissa siffror matas in letar T9 upp ord i sin snabbåtkomstordbok. När en numerisk sekvens kan ge olika ord, visar T9 det ord som oftast anges av användaren. Om ett nytt ord skrivs som inte finns i T9-ordlistan lägger programvaran till det i sin prediktiva databas så att det visas nästa gång. Medan T9 kan lära sig baserat på användarupplevelser, gissar det inte alltid ordet du tänker korrekt. Till exempel kan «4663» också stava «huva», «hem» och «borta.» När flera ord kan skapas med samma numeriska sekvens kallas de textonymer. Vissa versioner av T9 har smart skiljetecken. Detta gör det möjligt för användaren att lägga till ordpunktsättning (dvs. apostrofen i «gjorde inte») och meningspunktering (dvs. en punkt i slutet av en mening) med hjälp av «1» -tangenten. T9 kan också lära sig ordpar som du ofta använder för att förutsäga nästa ord. Till exempel kan T9 gissa att du kommer att skriva «hem» efter «gå» om du använder «gå hem» ofta.

T9 och förutsägbar text på smartphones

Smartphones fortsätter att använda prediktiv text, även om den vanligtvis används på fulla tangentbord snarare än T9-tangentbord. Även kallad automatisk korrigering på smartphones, prediktiv text är källan till många roliga misstag och har genererat hundratals inlägg och webbplatser som ägnas åt några av dess mer allvarliga fel. Smartphoneägare som vill gå tillbaka till de (upplevda) enklare dagarna på T9-tangentbordet kan installera en av ett antal appar. På Android, överväga Perfect Keyboard eller A Keyboard. På iOS-enheter kan du prova typ 9. Kanske kommer T9-sms och e-postmeddelanden att komma tillbaka till modet, liknar återlämnande av vinylskivspelare: många användare förespråkar fortfarande deras användarvänlighet, enkelhet och snabbhet.