Saltar al contenido

Vad är USSD (Unstructured Supplementary Service Data)?

3 de agosto de 2021
001 what is ussd unstructured supplementary service data 4800760 2383ece5ff974709878d57645005667b

Unstructured Supplementary Service Data (USSD) är ett kommunikationsprotokoll för mobiltelefoner. Genom att använda USSD-koder kan du komma åt webbaserade tjänster utan att installera en mobilapp. Här är vad det är, hur det fungerar och varför det är viktigt.

Vad är USSD?

USSD -meddelandeprotokollet är en del av den globala GSM -standarden (Global System for Mobile Communications). Precis som SMS och MMS underlättar USSD kommunikation utan att behöva en särskild app. Till skillnad från SMS, som används för fram och tillbaka textmeddelanden mellan två telefoner, upprättar USSD en realtidsförbindelse mellan din telefon och ett mobilnät eller en server. På så sätt kan du göra saker som att lägga till tid i din telefonplan, kontrollera ditt bankkonto och mer utan att behöva ladda ner eller installera några appar på din enhet.

Vad är en USSD -kod?

USSD förlitar sig på koder som består av tecken som finns på varje mobiltelefon. När du slår en USSD-kod skickar din telefon en begäran till en USSD-nätverksgateway som dirigerar begäran till ett webbaserat program. Nätverksgatewayen returnerar sedan en textbaserad meny som du kan använda för att interagera med appen. På förbetalda telefoner kan du till exempel använda USSD-koder för att kontrollera ditt återstående saldo, aktivera roaming eller använda platsbaserade tjänster. Det är också möjligt att få uppdateringar av sociala medier från Facebook och Twitter via USSD. USSD -koder kan användas för att överföra pengar, konfigurera vidarekoppling och till och med surfa på webben via Wireless Application Protocol (WAP).

Kör USSD -koder

De flesta USSD -koder börjar med en asterisk (*) eller en hashtag (#). För att starta en USSD -begäran, ange USSD -koden på knappsatsen. Vissa koder körs omedelbart medan vissa kräver att du trycker på Skicka. Eftersom USSD -applikationer körs på ditt mobilnätverk snarare än själva enheten, tar de inte lagringsutrymme eller förbrukar systemresurser, vilket gör dem särskilt användbara för äldre telefoner. Ingen internetanslutning krävs för att använda USSD -appar. så länge du kan ansluta till mobiloperatörens nätverk kan du dra nytta av USSD -koder.

Funktionskoder

Du behöver inte en smartphone för att använda USSD -koder; Vissa koder är dock exklusiva för specifika typer av telefoner. Även kallade snabbkoder eller funktionskoder, dessa USSD -koder är programmerade i enhetens SIM -kort. Vissa funktionskoder tjänar bara ett syfte. Till exempel uppringning *#06# på de flesta Android -telefoner kommer ditt IMEI -nummer att visas. På iPhone, uppringning *3001#12345#* med displayinformation om din enhet och SIM -kort. Andra koder är specifika för din mobiloperatör. Till exempel på T-mobiltelefoner kan du aktivera vidarekoppling med koden *43#.

Andra användningsområden för USSD

USSD-koder tillåter företag att tillhandahålla webbaserade tjänster till användare. Företag kan utveckla USSD-baserade appar för att göra saker som:

  • Be feedback från kunder
  • Begär ett återuppringning
  • Bekräfta leveransorder
  • Skicka virtuella kuponger

Betala med USSD

Vissa banker och onlinebetalningstjänster stöder balansförfrågningar och pengaröverföringar via USSD, vilket är bekvämare än att använda en mobilapp. Du måste först registrera ditt telefonnummer med en betalningsmetod och sedan ringa *99# att ställa in mobilbetalningar. När du ringer *99# igen har du möjlighet att skicka pengar direkt till en annan mobilanvändare. Om de till exempel har USSD -betalningar på sin telefon kan du skicka eller begära pengar genom att ange deras telefonnummer. USSD -betalningar är vanligare utanför USA, särskilt i delar av världen där internetanslutningar är opålitliga. Den enda stora nackdelen är att USSD -koder inte fungerar på alla telefoner, men de är fortfarande mer tillgängliga än mobilappar avsedda för smartphones.

USSD, MSS och SMS

USSD används ofta tillsammans med SMS och MSS. Till exempel, när du köper digitala varor via USSD -betalning kan de levereras via MSS, och du kan få ett kvitto via SMS.