Saltar al contenido

Vad är Windows as a Service?

31 de julio de 2021
windowsservice 5c88903b46e0fb0001a0bf34

Windows as a service är en fras som Microsoft använder för att beskriva sitt moderna tillvägagångssätt för distribution av uppdateringar till Windows 10 -operativsystemet (OS). Genom att behandla Windows som en tjänst rullar Windows 10 -operativsystemuppdateringar och nya funktioner ut för användare kontinuerligt under hela året så snart de är redo att starta. Tidigare behandlades Windows mer som en fristående produkt, och Microsoft skulle vanligtvis bunta uppdateringar till en betydande programvaruversion eller en ny version av operativsystemet. Med Windows as a service -tillvägagångssätt kan Windows 10 utvecklas och växa i snabbare takt än tidigare Windows -operativsystem.

Är Windows as a Service ett operativsystem?

Windows as a service är inte ett operativsystem. Det är en metod för att testa och släppa Windows -funktioner i en snabbare takt än det traditionella tillvägagångssättet. Uttrycket, Windows as a service, har använts för att hänvisa till molnbaserade Windows-stationära datorer och appar. Denna förmåga att sätta Windows operativsystem och program i molnet kallas nu Desktop as a Service eller Windows Virtual Desktop för att undvika förvirring.

Vad betyder Windows as a Service för användare?

Windows som en tjänst innebär att användare inte behöver uppdatera till ett nytt operativsystem med några års mellanrum för att få de senaste säkerhetsuppdateringarna och funktionerna. Istället kan användare fortsätta att använda Windows 10 -operativsystemet på sin dator, och det kommer att få regelbundna uppdateringar som ökar dess funktionalitet och säkerhet. Windows som en tjänst kräver inte registrering. Det är bara hur de senaste uppdateringarna utvecklas och distribueras. Alla Windows 10 -uppdateringar är gratis. Vanligtvis resulterar Windows as a service-tillvägagångssättet i månatliga kumulativa uppdateringar och tvååriga funktionsuppdateringar. Så här är dessa två uppdateringstyper olika.

  • Windows 10 kumulativa uppdateringar: Dessa Windows 10 -operativsystemuppdateringar släpps vanligtvis varje månad och innehåller viktiga säkerhetsuppdateringar och relativt mindre programuppdateringar för att åtgärda buggar och förbättra funktionaliteten. Kumulativa uppdateringar inkluderar alla ändringar från tidigare kumulativa uppdateringar. Om en användare har missat en uppdatering behöver de bara ladda ner den senaste uppdateringen för att få all extra säkerhet och korrigeringar.
  • Windows 10 -funktionsuppdateringar: Två gånger om året skjuter Microsoft ut en stor Windows 10-uppdatering som innehåller en mängd nya funktioner och förstapartsprogram. Exempel på några av de nya funktionerna som lagts till i Windows 10 med tidigare funktionsuppdateringar inkluderar Windows Ink, Xbox Game Bar och appen Windows 10 Your Phone.

Hur hjälper Windows Insiders Windows som en tjänst?

Tidigare släppte Microsoft förhandsgranskningar nära lanseringsdatum som företag använde för att testa kompatibilitet med sina program. Detta lämnade dock väldigt lite tid för dem att kontrollera kompatibilitet och buggar. Med Windows som en servicestrategi testar Microsoft först funktioner och uppdateringar i egen regi och gör sedan dessa pre-release-versioner tillgängliga för testning ganska tidigt via Windows Insiders-programmet. Windows Insiders är utvecklare och allmänna Windows-entusiaster som väljer att testa tidiga versioner av Windows 10-operativsystemet och -apparna. De kan ge detaljerad feedback om vad de gillar och inte gillar, föreslå nya funktioner och rapportera buggar. Microsoft skickar olika iterationer av operativsystemet till olika grupper av insiders. Sedan när alla buggar har klämts ut går det ut till allmänheten.

Behöver du vara en Windows Insider?

Det finns ingen anledning att gå med i Windows Insider -programmet. Programmet är främst avsett för utvecklare att testa sina appar och tjänster, även om kraftanvändare också registrerar sig för att få nya funktioner före alla andra. Det är viktigt att notera att de versioner av operativsystemet som Insiders får kan ha ganska allvarliga fel. Om du är intresserad av att gå med i Windows Insider -programmet kan du göra det genom att öppna inställningar > Uppdatering och säkerhet > Windows Insider -program.

Andra exempel på modellen «Som en tjänst»

Supportmodellen «som en tjänst» blir allt populärare bland företag på grund av dess förmåga att hålla produkter relevanta i det konkurrenskraftiga tekniska utrymmet och åtgärda buggar i en snabbare takt. Många videospelföretag har börjat byta till spelen som en affärsmodell för att förbättra kundlojaliteten och öka vinsten. Till exempel, snarare än att släppa många videospel i en serie, släpper företag nu ett och väljer att stödja det med löpande innehållsuppdateringar. Fortnite, Star Wars Battlefront II, Overwatch och PlayerUnknown’s Battlegrounds är alla exempel på spel som en tjänst.