Saltar al contenido

Vad du ska göra när din Yahoo Mail hackas

19 de julio de 2021
001 what to do when your yahoo mail is hacked 4781594 ca13260957ef468cb6c34251f8a6e7c7

Det kan vara svårt att säga om någon har hackat ditt Yahoo Mail-konto, men du kan leta efter flera varningsskyltar. Du bör vara särskilt vaksam om du hör om ett omfattande dataintrång som kan ha avslöjat ditt lösenord eller inloggningsinformation. När du misstänker att din Yahoo-e-post är hackad eller äventyrad är det viktigt att agera snabbt för att skydda dina data.

Hur man vet om din Yahoo Mail är hackad

Det kommer inte alltid att vara uppenbart att någon har fått tillgång till din e-post och dess information, och det är designat. Ju längre tid det tar att säkra ditt konto, desto längre kan hackaren använda det. Här är några saker att se upp för.

 1. Får du fortfarande e-post? Du kanske märker brist på meddelanden som träffar din inkorg, vilket kan vara ett tecken på att någon får dem innan du är. Det kan vara ingenting; du kan bara ha en långsam e-postdag, men om du går flera dagar utan att få någonting bör du förmodligen titta närmare på det.

 2. Kontrollera mappen Skickat. Hackare kan använda din adress för att sprida skräppost till dina kontakter, och de kan lämna bevisen. Den här metoden är ingen garanti, men om du ser meddelanden i mappen Skickat som du inte skrev har du definitivt ett problem. Även om meddelandena inte fortfarande finns i din utkorg kommer dina vänner antagligen att nämna att de har fått skräppost från dig.

 3. Se upp för misstänkt aktivitet eller okända enheter. När du loggar in på ditt Yahoo-konto med en webbläsare kan du se vilka andra enheter som också är inloggade. Gå till Konto information under din profilbild i det övre högra hörnet och välj sedan senaste aktivitet. Du ser alla enheter som har åtkomst till ditt konto, tillsammans med deras platser. Om du ser en som inte är bekant för dig, välj Logga ut för att ta bort åtkomst.

 4. Kontrollera dina andra inställningar. Välj inställningar växel på din Yahoo-hemsida och välj sedan Fler inställningar för att komma åt inställningar som filter, vidarekopplingsadresser och namnet som visas i meddelanden du skickar. Hackare kan ändra dessa för att fånga din e-post eller påverka hur ditt konto fungerar.

 5. Leta efter rapporter om säkerhetsintrång. När tjänster som Yahoo drabbas av massiva dataläckage ser du något om det i nyheterna. Tyvärr meddelar inte företagen alltid att överträdelserna inträffade i veckor eller månader efter att attackerna inträffade, så när den väl har fått nyheter kan din information redan vara i trubbel.

Hur du säkrar ett hackat Yahoo Mail-konto

Om du upptäcker konstig och misstänksam aktivitet i ditt konto eller hör om ett brott, vill du låsa ner dina uppgifter så snart som möjligt. Här följer några steg för att skydda ditt konto.

 1. Ändra ditt lösenord. Två av de bästa sätten att skydda dina viktiga konton är att uppdatera lösenorden och inte använda samma för flera webbplatser. Du kan använda en lösenordshanterare för att både skapa och lagra unika referenser och automatiskt logga in på webbplatser du besöker. Tillsammans med regelbundna uppdateringar vill du se till att du väljer starka lösenord för att hålla kontot säkrare.

 2. Lita inte på ditt lösenord. Yahoo Mail erbjuder ett par alternativ för att säkra ditt konto, som båda använder din smartphone för att auktorisera åtkomst. Du kan använda båda om du vill, och det är förmodligen värt att göra det för att säkerställa att ditt konto är så säkert som möjligt.

  • Tvåstegsautentisering: Ber Yahoo att skicka en kod via textmeddelande första gången du försöker logga in med en ny enhet eller från en ny plats med ditt lösenord. Du behöver inte göra detta varje gång du loggar in om du inte loggar ut från den enheten i ditt konto.
  • En Yahoo-kontonyckel: Bypassar lösenordet helt och knyter din inloggning till en auktorisering från din telefon via Yahoo Mail-appen.
 3. Ändra dina säkerhetsfrågor och svar. Precis som ditt lösenord kan hackare avslöja frågorna du svarar för att bevisa att du verkligen är du under lösenordsåterställningsprocessen. Dessa detaljer är saker som din mors flicknamn, året du tog examen från gymnasiet och gatan du växte upp på. För extra säkerhet med dessa frågor, kompensera svar som bara du vet. Dedikerade hackare kanske kan hitta rätt svar på internet, så det är inte säkert att ange korrekt information som du vill.

 4. Registrera dig för att få meddelanden om dataintrång. Kreditkontrolltjänster som Credit Karma och CreditWise kommer att meddela dig via e-post och appaviseringar så snart de upptäcker att din information var inblandad i en läcka. Detta hjälper dig inte att låsa ditt Yahoo-konto om någon redan har hackat det, men du kommer att få ett meddelande och kan svara snabbare vid framtida incidenter.