Saltar al contenido

Vad händer när du säger 14 till Siri?

15 de marzo de 2023
Say 14 To Siri iPhone 5181148 a942a1c4d4474a699e211564d1d61c13

Om du vill kalla Siri på din iPhone för att se vad som händer om du säger siffran «14», kanske du vill tänka två gånger. Det är om du inte behöver räddningstjänst.

Vad är grejen med vissa siffror?

Platser utanför Amerika använder numret 14 och andra för att kontakta polis, brand och ambulans i händelse av en nödsituation. Inte alla länder eller regioner använder 911. Tillsammans med numret 14 används även nummer 15, 17, 18 och 19 för att kontakta räddningstjänster i länder och regioner som Albanien, Tchad, Mali, Martinique, Marocko, Tahiti, etc. Andra nummer som 01, 02 och 03 används i Ukraina, Lettland och Vitryssland för deras räddningstjänster. För en komplett lista över larmnummer och koder som dessa, ta en titt på tabellen för US Department of State – Bureau of Consular Affairs för användning av 911 utomlands.

Vad gör Siri när du säger 14?

Om du kommer åt Siri på din iPhone och säger något av siffrorna som nämns ovan, bör detta inte omedelbart ringa polisen, brandkåren eller ambulansen i ditt område. Till exempel, på en iPhone 12 som kör iOS 14.5, säger siffrorna 14 och 03 till Siri ett svar snarare än ett automatiskt uppringt nödsamtal. Siri visar ett meddelande som förklarar att numret används på vissa platser för att kontakta räddningstjänsten. Siri fortsätter sedan att bekräfta om det ska ringa 14, 03, eller faktiskt, nödtjänster.

Var medveten om; detta är dock inte en garanti för att det kommer att fungera på detta sätt på alla Apple-enheter och operativsystemversioner. Om Siri ringer nödsamtalet bör du ha tre sekunder på dig att trycka Annullera innan det går igenom. Och om du får meddelandena i skärmdumparna ovan kan du trycka bort eller be Siri om något annat utan att vidta några åtgärder för att ringa eller avbryta ett samtal.

Kan du få Siri att ringa 911?

Nu, om du undrar om Siri kommer att ringa 911 åt dig om du blir instruerad, är svaret ja. Det enkla kommandot, «Hej Siri, slå 9-1-1,» kommer att göra exakt det. Och du har tre sekunder på dig att slå Annullera knappen innan samtalet görs.

Siris svar på numret 911 på iPhone

Vad gör Siri med dessa siffror på en Mac?

Mac-användare kan också dra nytta av Siris hjälp. Men om du säger samma nummer som ovan, som 14 eller 03, kommer Siri att meddela dig att du måste använda din telefon för att kontakta räddningstjänsten. Och det är viktigt att notera att detsamma gäller om du ger ett «9-1-1»-kommando till Siri på din Mac.

Siris svar på siffrorna 14 och 911 på Mac

Lek inte med dessa siffror

Det är inte värt att bråka med Siri för att se vad som händer med dessa siffror. Det är alltid möjligt att det kan kontakta din lokala räddningstjänst av misstag. Följ denna varning och använd endast dessa nummer med Siri på din iPhone när du har en nödsituation. En annan användbar Siri-genväg är «Hej Siri, jag blir överkörd.»

FAQ

  • Hur använder jag Siri på iOS 14?

    Se till att Siri är aktiverad i inställningar > Siri & Sök. För att använda, säg antingen «Hej Siri» eller tryck länge på knappen på höger sida.

  • Hur aktiverar jag Siri på en Mac?

    Om du inte valde att aktivera Siri när du först konfigurerade din Mac, kan du fortfarande aktivera det senare. På den senaste versionen av macOS, välj Äpple ikon > Systeminställningar > Siri > Aktivera Fråga Siri.