Saltar al contenido

Vad IMAP-e-post kan göra för dig

22 de enero de 2023
488027945 56a288415f9b58b7d0cbd6c9 a934617f93cf4943a958a7ef2a61b9e4

IMAP är en förkortning för «Internet Message Access Protocol», och internetmeddelandeåtkomst är precis vad protokollet tillåter dig att göra.

POP och IMAP, protokollen för e-poståtkomst

När du hämtar e-postmeddelanden som tagits emot i din inkorg från en e-postserver med hjälp av ett e-postprogram (på en dator eller en mobiltelefon), har servern och ditt program (som agerar som klient) i e-postens tidiga dagar använt Post Office Protocol (POP) för att kommunicera. Att ladda ner meddelanden till ett e-postprogram är vad IMAP och POP delar. Medan POP designades för att bara göra det, ger IMAP massor av extra användbar funktionalitet.

POP och dess problem med flera datorer eller enheter

I en typisk POP-session kommer ditt e-postprogram att ladda ner alla nya meddelanden och sedan ta bort dessa e-postmeddelanden från servern omedelbart. Denna procedur bevarar utrymme på servern och fungerar naturligtvis utmärkt, förutsatt att du kommer åt din e-post från endast en dator eller enhet och exakt ett e-postprogram. Så fort du försöker arbeta med din e-post från mer än en dator (en stationär dator på jobbet, en bärbar dator hemma och en telefon, till exempel), blir POP-e-post och en stor huvudvärk att hantera:

  • Inkommande e-postmeddelanden börjar saknas från alla utom ett av dina e-postprogram
  • Meddelanden kan inte laddas ner enkelt igen (så du vänder dig till att vidarebefordra och omdirigera meddelanden till dig själv),
  • Du måste återskapa regler överallt och
  • Skickat e-post är vanligtvis bara tillgängligt på den maskin som du skickade det från

Det här är bara en kort lista över saker som tenderar att gå snett med POP-e-post.

Roten till problem POP-e-poståtkomst

Grunden till alla dessa problem ligger POP:s koncept med offline-tillgång till e-post. E-postmeddelanden levereras till servern. Ett e-postprogram laddar ner dem till din dator och raderar alla meddelanden från servern direkt. Detta betyder att de alla är lokala för maskinen och e-postprogrammet. Det är här du tar bort, svarar, sorterar och arkiverar meddelanden till mappar. Nu, hur kan IMAP förbättra detta? Medan IMAP kan användas för offlineåtkomst till e-post på ungefär samma sätt som POP, tillhandahåller det också online-e-postbehandling som automatiskt synkroniserar åtgärder mellan e-postprogram.

IMAP: Din e-postinkorg i molnet

Vad betyder det? I grund och botten arbetar du på brevlådan som finns på servern som om den vore lokal för din maskin. Meddelanden laddas inte ner och raderas omedelbart utan finns på servern och e-postprogrammet behåller en lokal kopia endast för visning. På IMAP-servern kan meddelandena markeras med flaggor som «sett», «raderad», «svarad», «flaggad». (IMAP stöder också användardefinierade flaggor, men dessa används sällan.)

Synkroniserad åtkomst till alla e-postmappar

Vad gör du mer med meddelanden i din e-postklient? Du skulle spara dem i olika mappar och du skulle söka i mapparna efter specifika meddelanden. Båda kan också göras via IMAP direkt på servern. Du kan ställa in e-postmappar och arkivera meddelanden i dem, och du kan säga åt servern att söka i sitt arkiv och leverera resultaten till dig. Eftersom du manipulerar e-postmeddelanden direkt på servern är det enkelt att använda flera datorer för att komma åt samma e-postkonto. Det är till och med möjligt att ha samma konto och mapp öppen i till exempel ett webbgränssnitt och på din telefon samtidigt. Alla åtgärder du gör på ett ställe speglas automatiskt på servern och sedan på den andra enheten.

Delade mappar

IMAP ger också åtkomst till delade brevlådor. Detta är ett enkelt sätt att dela information eller för att se till att viktig e-post (till en supportbrevlåda, till exempel) hanteras: all supportpersonal kan komma åt IMAP-brevlådan och de kommer omedelbart att se vilka meddelanden som har besvarats och vilka som är väntar fortfarande. Det är teorin. I praktiken används inte delade mappar ofta, och stödet är begränsat bland e-postservrar och -program.

Exempel på IMAP-användning

Föreställ dig Jina, som älskar att arbeta i köket med sin bärbara dator och vid sjön med en iPad men som också har en dator på jobbet. När hon tittade på sin IMAP-inkorg precis innan hon lämnade kontoret kom det ett brådskande mejl från John, hennes pojkvän. Vi vet inte vad han ville veta, men det var tillräckligt viktigt för Jina att flagga meddelandet som viktigt. När hon kom hem hade Jina redan glömt bort Johns meddelande. Tack vare rutin drog hon dock sin bärbara dator till köksbordet och kollade sin inkorg. Johns budskap var där, naturligtvis, och krävde uppmärksamhet med sin röda, glödande flagga. Jina svarade direkt. Meddelandet som Jina skickade tillbaka till John lagrades automatiskt på IMAP-servern i mappen «Sända objekt». Nästa dag och på stranden innehöll Jinas inkorg ett meddelande från John flaggat som «besvarat», och hennes svar var lättillgängligt i mappen «skickade objekt».