Skip to content

Vad IMAP -e -post kan göra för dig

17 de september de 2021
488027945 56a288415f9b58b7d0cbd6c9 a934617f93cf4943a958a7ef2a61b9e4

IMAP är en förkortning för ”Internet Message Access Protocol”, och åtkomst till internetmeddelanden är exakt vad protokollet tillåter dig att göra.

POP och IMAP, e -poståtkomstprotokollen

När du hämtar e -postmeddelanden som tas emot i din inkorg från en e -postserver med ett e -postprogram (på en dator eller en mobiltelefon) har servern och ditt program (som fungerar som klient) i e -postens tidiga dagar använt Post Office Protocol (POP) för att kommunicera. Hämta meddelanden till ett e -postprogram är vad IMAP och POP delar. Även om POP var utformat för att göra det bara, ger IMAP många extra användbara funktioner.

POP och dess problem med flera datorer eller enheter

I en typisk POP -session kommer ditt e -postprogram att ladda ner alla nyligen kommna meddelanden och sedan radera dessa e -postmeddelanden från servern omedelbart. Detta förfarande bevarar utrymme på servern och fungerar naturligtvis perfekt, förutsatt att du får åtkomst till din e -post från endast en dator eller enhet och exakt ett e -postprogram. Så snart du försöker arbeta med din e -post från mer än en maskin (ett skrivbord på jobbet, en bärbar dator hemma och en telefon, till exempel) blir POP -e -postmeddelanden en stor huvudvärk att hantera:

  • Inkommande e -postmeddelanden börjar saknas från alla utom ett av dina e -postprogram
  • Meddelanden kan inte laddas ner enkelt igen (så du vänder dig till vidarebefordran och omdirigering av meddelanden till dig själv),
  • Du måste återskapa regler överallt och
  • Skickat mail är vanligtvis endast tillgängligt på den maskin som du skickade det från

Detta är bara en kort lista över de saker som tenderar att gå snett med POP -e -post.

The Root of Troubls POP -e -poståtkomst

Grunden till alla dessa problem ligger POP: s koncept för offline e -poståtkomst. E -postmeddelanden levereras till servern. Ett e -postprogram laddar ner dem till din dator och raderar alla meddelanden från servern omedelbart. Det betyder att de alla är lokala för maskinen och e -postprogrammet. Det är här du tar bort, svarar, sorterar och arkiverar meddelanden till mappar. Nu, hur kan IMAP förbättra detta? Även om IMAP kan användas för offline -e -poståtkomst på ungefär samma sätt som POP, tillhandahåller det också e -postbehandling online som automatiskt synkroniserar åtgärder mellan e -postprogram.

IMAP: Din e -postinkorg i molnet

Vad betyder det? I grund och botten fungerar du på brevlådan som finns på servern som om den var lokal för din maskin. Meddelanden laddas inte ner och tas bort omedelbart utan finns på servern och e -postprogrammet behåller en lokal kopia endast för visning. På IMAP -servern kan meddelandena markeras med flaggor som ”sett”, ”raderad”, ”besvarad”, ”flaggad”. (IMAP stöder också användardefinierade flaggor; dessa används dock sällan.)

Synkroniserad åtkomst till alla e -postmappar

Vad gör du annars med meddelanden i din e -postklient? Du skulle fila dem i olika mappar och du skulle söka i mapparna efter specifika meddelanden. Båda kan göras via IMAP direkt på servern också. Du kan ställa in e -postmappar och filmeddelanden i dem, och du kan be servern att söka i dess förråd och leverera resultaten till dig. Eftersom du manipulerar e -postmeddelanden direkt på servern är det enkelt att använda flera datorer för att komma åt samma e -postkonto. Det är till och med möjligt att ha samma konto och mapp öppet i till exempel ett webbgränssnitt och på din telefon samtidigt. Alla åtgärder du gör på ett ställe speglas automatiskt på servern och sedan på den andra enheten.

Delade mappar

IMAP ger också åtkomst till delade brevlådor. Detta är ett enkelt sätt att dela information eller se till att viktig e -post (till exempel en supportpostlåda) hanteras: all supportpersonal kan komma åt IMAP -postlådan och de kommer direkt att se vilka meddelanden som har besvarats och vilka som är väntar fortfarande. Det är teorin. I praktiken används delade mappar inte ofta och stödet är begränsat bland e -postservrar och program.

Exempel på IMAP -användning

Tänk dig Jina, som älskar att arbeta i köket med sin bärbara dator och vid sjön med en iPad men också har en dator på jobbet. När hon tittade på sin IMAP -inkorg strax innan hon lämnade kontoret, kom det ett brådskande mejl från John, hennes pojkvän. Vi vet inte vad han ville veta, men det var tillräckligt viktigt för Jina att flagga budskapet som viktigt. När hon kom hem hade Jina redan glömt Johns budskap. Tack vare rutinen drog hon dock sin bärbara dator till köksbordet och kollade sin inkorg. Johns budskap var förstås precis där och krävde uppmärksamhet med sin röda, glödande flagga. Jina svarade omedelbart. Meddelandet som Jina skickade tillbaka till John lagrades automatiskt på IMAP -servern i mappen ”skickade objekt”. Nästa dag och på stranden innehöll Jinas inkorg ett meddelande från John som flaggades som ”besvarat” och hennes svar var lätt tillgängligt i mappen ”skickade objekt”.