Saltar al contenido

Vad ska jag göra när en USB-enhet inte känns igen i Windows 10?

16 de julio de 2021
windows10usb 5c45861bc9e77c00016d95f4 1896384c6b40471bbc31edfb5bb6b737

Att ansluta en USB-enhet till en Windows 10-dator, bärbar dator eller surfplatta går inte alltid enligt planen. Ibland upptäcker Windows 10 inte USB alls, medan det vid andra tillfällen kan frustrera dig med en mängd felmeddelanden.

Orsak till USB-enhetsfel

USB-anslutningsfel, som det ökända kod 43-felmeddelandet, kan ha olika orsaker, allt från föråldrad programvara och drivrutiner till felaktig hårdvara och enheter. Det kan ofta vara svårt att avgöra vilket problem en USB-enhet har när man försöker ansluta till din Windows 10-enhet, så det kan vara en bra idé att arbeta igenom potentiella lösningar tills den börjar fungera ordentligt. Här är några effektiva lösningar för USB-anslutningsproblem med Windows 10. Problemen som tas upp i den här artikeln kan upplevas av en rad enheter som krävs för att ansluta via USB, till exempel möss, hårddiskar, fitnessspårare och videospelkontroller.

Så här fixar du ett USB-enhetsproblem i Windows 10

 1. Starta om din Windows 10-enhet. Det är lite av en kliché, men att stänga av och sätta på din Windows 10-dator eller surfplatta löser ofta problem i samband med att upptäcka hårdvaruenheter.

 2. Slå på din USB-enhet. De flesta USB-enheter slås på automatiskt när de är anslutna till en Windows 10-dator eller surfplatta, men vissa kan kräva att du slår på dem manuellt via en strömbrytare. Din dator kanske inte upptäcker vissa USB-enheter om de är avstängda.

 3. Kontrollera USB-enhetens batteri. Detta är ett vanligt problem som ofta är förknippat med trådlösa USB-möss eftersom de används ofta och lätt kan ta slut på strömmen. Det här problemet kan ofta förväxlas med en defekt USB-kontakt när det i verkligheten allt som behövs är ett nytt batteri. Om du använder en USB-mus kan du kontrollera om den har ström genom att vända på den och kontrollera det infraröda ljuset som ska vara synligt. Om inget ljus syns, se till att strömbrytaren under musen är vänd.

 4. Vänta tills din Windows 10-dator är påslagen. Långsammare datorer och surfplattor kan överväldigas av antalet operationer de behöver köra när de startas och kan ibland förbise nyligen ansluten USB-maskinvara. Om du använder en ny USB-enhet, vänta en minut tills din dator är helt påslagen innan du ansluter något till USB-porten.

 5. Uppdatera Windows 10. Uppdatering av Windows 10-operativsystemet kan inte bara ladda ner nödvändiga filer för att stödja nyligen släppt hårdvara och enheter, men det kan också åtgärda eventuella fel du kan få. Öppna om du vill söka efter de senaste uppdateringarna av Windows 10-operativsystemet inställningaroch välj sedan Uppdatering och säkerhet > Sök efter uppdateringar.

 6. Se till att USB-enheten är avsedd att ansluta till en Windows 10-dator eller surfplatta. Inte all hårdvara med en USB-kabel är tänkt att fungera med Windows 10. Ett exempel är Disney Infinity-baserna som är utformade för att fungera med specifika videospelkonsoler som Xbox One eller PlayStation 4. Ett annat skulle vara några av de tillbehör som släpptes för Apples Mac-datorer och bärbara datorer. Kontrollera USB-enhetens förpackning och instruktionsbok för kompatibilitetsinformation.

 7. Felsök. Windows 10 har ett inbyggt verktyg för att upptäcka fel och konflikter och korrigera dem. Att köra felsökningsverktyget kommer också att skanna din enhet efter nödvändiga drivrutiner och ladda ner dem om de är tillgängliga online. Öppna Felsökningsverktyget inställningar från Start-menyn eller Action Center och välj sedan Uppdateringar och säkerhet > Felsök. En gång på felsökningsskärmen, rulla ner listan med alternativ och välj Hårdvara och enheter. Välj Kör felsökaren för att starta systemgenomsökningen och reparationsprocessen. Innan du kör felsökningen, se till att USB-enheten som du har problem med är laddad, påslagen och ansluten till din Windows 10-surfplatta eller dator.

 8. Byt ut anslutningskabeln. Ibland kan kabeln som används för att ansluta en USB-enhet till en Windows 10-dator skadas på grund av slitage orsakad av överanvändning. Detta händer ofta med kablar som används mycket, till exempel de som är gjorda för laddning eller synkronisering av smartphones. Många USB-kablar är kompatibla med andra USB-enheter, så du kanske vill prova en kabel för en annan enhet som du äger innan du betalar för en helt ny.

 9. Ladda ner drivrutiner från hårdvarutillverkaren. Vissa enheter kräver specifika drivrutiner för att fungera korrekt. Dessa drivrutiner kan komma på en skiva som medföljer enheten när du köpte den, eller så kan du behöva besöka företagets webbplats och ladda ner dem därifrån. Produktens förpacknings- och instruktionsmanual kommer sannolikt att nämna rätt webbplats att hämta filerna från.

 10. Återställningsförare. Ironiskt nog kan ibland installation av nya drivrutiner negativt påverka enhetens funktionalitet, så att rulla tillbaka drivrutinerna till den tidigare versionen kan vara en lösning.

 11. Kontrollera strömkällan. Vissa USB-enheter, till exempel vissa externa Blu-ray-enheter, kräver mycket ström för att kunna köras, så det går inte att bara ansluta dem till en Windows 10-bärbar USB-port för att de ska fungera ordentligt. Enheter som denna har vanligtvis två USB-kablar. En av dessa ska anslutas till din dator för överföring av data, medan den andra är avsedd att anslutas till ett eluttag med en USB-port eller en annan enhet som kan fungera som en strömkälla. En USB-nätadapter eller en USB-hubb kan vara en bra investering. De finns i olika prispunkter och är ett praktiskt verktyg att ha runt huset för att ladda enheter utan att använda din bärbara eller stationära dator.

 12. Kontrollera om USB 3 och USB 2 är kompatibla. Majoriteten av USB 3-enheter kan ansluta till USB 2-portar på Windows 10-datorer och surfplattor, så kompatibilitet borde inte vara ett problem för det mesta. När tekniken utvecklas finns det en möjlighet att en USB 3-enhet kan behöva en USB 3-port. Men så är det värt att kontrollera förpackningen och bruksanvisningen för att vara säker. Majoriteten av USB 3-enheter stöder USB 2-kompatibilitet, så detta kommer mycket sällan att orsaka anslutningsproblem.

 13. Byt ut din USB-enhet. Detta borde vara den sista utvägen, men det kan också ofta vara nödvändigt eftersom ibland en USB-enhet bara kan brytas. Lyckligtvis kommer många företag att skicka en gratis ersättning för din felaktiga hårdvara om du köpte den relativt nyligen, och vissa kan erbjuda gratis eller rabatterade reparationstjänster. Om en gratis ersättning eller rabatt inte är tillgänglig kan det här vara den perfekta möjligheten att uppgradera till den senaste versionen av vilken enhet du behöver byta ut.