Saltar al contenido

Vad skiljer en MP3 från en AAC?

2 de julio de 2021
mp3 aac definition 577a7d433df78cb62cfe1a9c

Människor kallar ofta alla musikfiler för «MP3», men det är inte korrekt. MP3 är en specifik typ av ljudfil och inte alla digitala ljudfiler är en MP3. Om du använder en iPhone eller annan Apple-enhet finns det en god chans att det mesta av din musik inte alls är MP3. Så vilken typ av filer är dina digitala låtar? Den här artikeln förklarar detaljerna i MP3-filtypen, det mer avancerade AAC-formatet som används av Apple och några av de andra vanliga ljudfiltyperna som fungerar och inte fungerar med iPhones och iPods.

 

Vad MP3-filer är och hur MP3-filer fungerar

MP3 är förkortning för MPEG-2 Audio Layer-3. Det är en digital mediestandard designad av Moving Picture Experts Group (MPEG), en branschgrupp som skapar tekniska standarder. Låtar som sparas i MP3-format tar mindre plats än samma låtar som sparats med ett ljudformat av CD-kvalitet som WAV (mer om det senare). De gör detta genom att komprimera data i låten. Att komprimera låtar till MP3-filer innebär att du tar bort delar av filen som inte påverkar lyssningsupplevelsen, vanligtvis de mycket höga och mycket låga ändarna av ljudet. Eftersom vissa data har tagits bort och en MP3 inte låter identisk med dess CD-kvalitetsversion kallas MP3 ett «förlorat» komprimeringsformat. Förlusten av vissa delar av ljudet har gjort att vissa ljudfiler kritiserar MP3-filer för att skada lyssningsupplevelsen, även om många inte kan höra skillnaden. Eftersom MP3-filer är komprimerade kan fler MP3-filer lagras i samma mängd utrymme än filer som använder förlustfria komprimeringsformat. Generellt tar en MP3 cirka 10% av utrymmet för en ljudfil med CD-kvalitet. Så om CD-kvalitetsversionen av en låt är 10 MB, kommer MP3-versionen att vara cirka 1 MB (detta kan ändras baserat på dina ljudkodningsinställningar).

 

Förstå bithastigheter och MP3-filer

Ljudkvaliteten på en MP3 (och alla digitala musikfiler) mäts med dess bithastighet. Högre bithastigheter betyder att filen har mer data så att MP3 låter bättre. De vanligaste bithastigheterna är 128 kps, 192 kbps och 256 kbps. Det finns två typer av bithastigheter som används med MP3: konstant bithastighet (CBR) och variabel bithastighet (VBR). Många moderna MP3-filer använder VBR, vilket gör filer mindre genom att koda vissa delar av låtar med lägre bithastighet och andra med högre bithastigheter. Till exempel är en sektion av en låt med endast ett instrument enklare och kan kodas med en lägre bithastighet. Delar av en låt med mer komplex instrumentering måste vara mindre komprimerade för att fånga hela ljudområdet. Genom att variera bithastigheten kan den övergripande ljudkvaliteten för en MP3 hålla sig hög medan filstorleken minskas ännu mer.

 

Hur MP3-filer fungerar med Apple Music och iTunes

MP3 kan vara det mest populära digitala ljudformatet online, men varken Apple Music eller iTunes Store erbjuder musik i det formatet (mer om det i nästa avsnitt). Trots det är MP3-filer kompatibla med Apple Music, iTunes och med alla iOS-enheter, som iPhone och iPad. Du kan hämta MP3-filer från:

  • Digitala nedladdningsbutiker.
  • Rippa låtar från CD, beroende på dina musik-konverteringsinställningar.
  • Många tjänster för delning av musikfiler.

 

Allt om AAC-ljudfiler

AAC står för Advanced Audio Coding. Det är en digital ljudfilstyp som har marknadsförts som efterföljaren till MP3. AAC erbjuder i allmänhet ljud av högre kvalitet än en MP3 när du använder samma mängd diskutrymme (eller mindre). Många tycker att AAC är ett eget Apple-format, men det är fel. AAC utvecklades av en grupp företag inklusive AT&T Bell Labs, Dolby, Nokia och Sony. Medan Apple har antagit AAC för sin musik kan AAC-filer faktiskt spelas på många andra enheter än Apple, inklusive telefoner som kör Googles Android OS, spelkonsoler och andra.

 

Hur AAC fungerar

AAC är ett förlorat filformat, precis som MP3. För att komprimera ljud av CD-kvalitet till filer som tar mindre lagringsutrymme tas bort data som inte påverkar lyssningsupplevelsen – igen, vanligtvis i hög och låg ände. Som ett resultat låter AAC-filer inte identiskt med CD-kvalitetsfiler, men i allmänhet låter de tillräckligt bra för att de flesta inte märker skillnaden. Precis som MP3-filer mäts kvaliteten på en AAC-fil baserat på dess bithastighet. Vanliga AAC-bitrate inkluderar 128 kbps, 192 kbps och 256 kbps.

 

Hur AAC fungerar med Apple Music och iTunes

Apple har antagit AAC som sitt föredragna filformat för ljud. Alla låtar som streamas eller laddas ner från Apple Music eller säljs i iTunes Store är i AAC-format. Alla AAC-filer som erbjuds av Apple är kodade med 256 kbps.

 

Andra typer av ljudfiler som fungerar med iPhone, iPad och Mac

Medan MP3 och AAC är de mest populära typerna av ljudfiler som används med iPhone, iPad, Mac och andra Apple-produkter, är de inte de enda som fungerar. Här är en titt på några andra allmänt använda Apple-kompatibla ljudformat.

 

WAV-ljudfiler

WAV är en förkortning för Waveform Audio Format. Detta är en högkvalitativ ljudfil som ofta används på som CD-skivor. WAV-filer är okomprimerade och tar därför mer diskutrymme än MP3 eller AAC. Eftersom WAV-filer är okomprimerade (kallas ett «förlustfritt» format) innehåller de mer data och ger bättre, mer subtila och mer detaljerade ljud. En WAV-fil behöver vanligtvis 10 MB för varje 1 minuts ljud. Som jämförelse behöver en MP3 cirka 1 MB för varje 1 minut. WAV-filer är kompatibla med Apple-enheter men används inte vanligtvis, förutom av audiofiler.

 

WMA-ljudfiler

WMA står för Windows Media Audio. Det här är den filtyp som marknadsförs av Microsoft, företaget som uppfann den. Det är standardformatet som används i Windows Media Player, både på Mac och PC. Den konkurrerar med MP3- och AAC-format och erbjuder liknande komprimerings- och filstorlekar som dessa format. Den är inte kompatibel med iPhone och iPad.

 

AIFF-ljudfiler

AIFF står för Audio Interchange File Format. Ett annat okomprimerat ljudformat, AIFF, uppfanns av Apple i slutet av 1980-talet. Liksom WAV använder den cirka 10 MB lagringsutrymme per minut musik. Eftersom det inte komprimerar ljud är AIFF ett format av högre kvalitet som föredras av ljudfiler och musiker. Eftersom den uppfanns av Apple är den kompatibel med Apple-enheter.

 

Apple Lossless Audio Files

En annan Apple-uppfinning, Apple Lossless Audio Codec (ALAC) är en efterträdare till AIFF. Släpptes 2004, det var ursprungligen ett eget format. Apple gjorde den öppen källkod 2011. Apple Lossless balanserar mindre filstorlek med bättre ljudkvalitet. Dess filer är i allmänhet cirka 50% mindre än okomprimerade filer, men med mindre förlust av ljudkvalitet än med MP3 eller AAC.

 

FLAC ljudfiler

FLAC (Free Lossless Audio Codec) är ett ljudformat med öppen källkod som är populärt bland ljudfiler. Det kan minska storleken på en fil med 50-60% utan att ljudkvaliteten minskas för mycket. FLAC är inte kompatibelt med iTunes- eller iOS-enheter direkt, men det kan fungera med ytterligare programvara installerad på din enhet.

 

Ljudfiler som är kompatibla med iPhone, Mac och andra Apple-produkter

Kompatibel?
MP3 Ja
AAC Ja
WAV Ja
WMA Nej
AIFF Ja
Apple Lossless Ja
FLAC Med ytterligare programvara