Saltar al contenido

Vad var AIM?

29 de julio de 2021
aim aol instant messenger 463f8beb56de4bcf942fde0bda74f84f

AOL Instant Messenger, som introducerades 1997, var en av världens mest populära klienter för snabbmeddelanden. Den kostnadsfria AIM-programvaran låter användare skicka snabbmeddelanden till vem som helst på deras «kompislista». AIM innehöll också integration av sociala medier, delning av foto och filer, video- och ljudchatt, Buddy List-teman / -skinn och mer. Den 15 december 2017 upphörde AIM. Letar du efter AIM Mail? Medan AIM är snabbmeddelandeplattformen inte längre kvar, kallas AOLs e-posttjänst, ibland AIM Mail men kallas officiellt AOL Mail, lever och har det bra. Du kan logga in på AIM Mail här med ditt gamla AIM-användarnamn eller fullständiga AOL-e-postadress.

Vad var AIM?

AIM var en chattjänst tillgänglig från stationära datorer, mobila enheter och webbläsare. Du kan logga in med ditt AOL-konto för att kommunicera med någon av dina kontakter direkt.

Inte bara stödde AIM en-mot-en-chattar och gruppchattmeddelanden, det låter dig också chatta med dina Google Talk-vänner, kan ansluta till dina sociala mediekonton (Facebook, Twitter, Myspace, YouTube, Foursquare och andra) för att visa din matar, byter filer och delar platsuppdateringar. Om du hade en gammal telefon som inte stödde mobilappen kan du använda MÅL för TXT tjänst för att skicka och ta emot textmeddelanden med din kompislista via SMS. Ett annat sätt att använda det var via AIM Mail (AOL Mail). Det fanns en chattintegration som kopplades till AIM, så att du kan se e-postmeddelanden och chattmeddelanden på ett ställe. Andra funktioner släpptes under åren:

 • AIM Express: Avskalad webbläsarbaserad messenger för användare som inte kör det fristående programmet
 • AIM-sidor: Skapa en online-profil
 • AIM IM i realtid: Se vad den andra personen skrev i realtid
 • MÅL mot mobil: Skicka sms till mobiltelefoner

AIM-historia

Detta är en kort titt på AIMs historia, inklusive när några av de mer framträdande funktionerna har lagts till och tagits bort:

 • Maj 1997: AOL släpper AIM som ett fristående program för Windows
 • Maj 2006: AIM Pages introduceras och stängs sedan av 2007; AIM Phoneline släpps för att låta användare ringa och ta emot samtal och stängs sedan av 2009
 • Mars 2008: iOS-användare kan nu installera AIM-appen
 • April 2010: AIM kommer till iPad
 • December 2010: AIM-appar inkluderar annonser och är nu tillgängliga för Mac, Android, iOS, BlackBerry och andra plattformar
 • Juni 2015: Verizon Communications köper AOL
 • Juni 2017: Verizon kombinerar AOL och Yahoo i Oath Inc (senare betecknat som Verizon Media)
 • Oktober 2017: Det meddelas att AOL kommer att stängas av
 • December 2017: AIM har upphört

Varför stängdes AIM av?

AOL hade detta att säga i oktober 2017 om avstängningen av AOL Instant Messenger:

Vi vet att det finns så många lojala fans som har använt AIM i årtionden; och vi älskade att arbeta och bygga den första chattappen i sitt slag sedan 1997. Vårt fokus kommer alltid att vara att tillhandahålla den typ av innovativa upplevelser som konsumenterna vill ha. Vi är mer glada än någonsin att fokusera på att bygga nästa generation av ikoniska varumärken och livsförändrande produkter.

AIM-alternativ

AOL tillhandahöll aldrig ett alternativt chattprogram för AIM, men det finns massor av andra appar, tjänster och skrivbordsprogram som fungerar mycket som AIM gjorde. En intressant ersättare är AIM Phoenix. Det är inte anslutet till AOL eller Verizon Media utan är en server som gör att vissa versioner av AIM fortfarande fungerar. Företagets webbplats erbjuder AIM-klientnedladdningar och anvisningar för anslutning till servern. Andra applikationer för snabbmeddelanden fungerar fortfarande också, och de innebär inte att serverinställningar ändras eller nedladdning av arkiverade program. Facebook Messenger är en populär en som fungerar från telefoner, surfplattor, stationära datorer och webbläsare. Några andra exempel inkluderar WhatsApp, Signal, Telegram, Snapchat och Kik.