Saltar al contenido

Varför Apple TV: s färgkalibrering är en stor sak

28 de junio de 2021
Apple unveils the next gen of appletv4k palmer screen 9eb171ce5b604b2984240883804590ca

Viktiga takeaways

  • Användare kan kalibrera sin AppleTVs färgbalans med sin iPhone-kamera.
  • Den här snabbkorrigeringen är inte riktig färgkalibrering, men det får din TV att se bättre ut.
  • Displayteknik är ett av Apples största fokus just nu.

Apple TV-användare kan nu kalibrera färgbalansen på sin TV med sina iPhones, och det är ganska bra. Det till och med fungerar med en projektor. Färgkalibrering är vanligt i avancerade arbetsflöden för design, film och fotografi. Det handlar inte bara om att få bilderna att se bra ut på skärmen. Det handlar om att göra dem korrekta. Tryckdesigners måste veta att det de ser på skärmen exakt matchar det de ser på den utskrivna sidan, till exempel. Och nu, med iOS 14.5, tar Apple det till din hem-TV. «De flesta av oss tar inte hänsyn till färgen på våra TV-apparater när vi tittar på, men det här verktyget hjälper dig att se var din tittarupplevelse kan förbättras», berättade teknikförfattaren Heinrich Long till Lifewire via e-post.

Ej kalibrerad

Apple TV: s färgbalansering liknar displaykalibrering. När du kalibrerar en skärm använder du en färgmätare för att jämföra skärmens färgutgång med tillgängliga färger. Denna process skapar en färgprofil som datorn använder för att justera utdata för att matcha målfärgerna. Apple TV-versionen använder din iPhones framåtvända True-Depth-kamera istället för en kolorimeter. IPhone-kamerorna är, det verkar, noggranna för denna typ av uppgift.

För att utföra färgbalansering placerar du iPhone på en rektangel som visas på TV-skärmen. Apple TV skickar en rektangel som går igenom flera färger, och iPhone mäter resultaten. Apple TV justerar sedan sin produktion så att TV: n visar en mer neutral färgbalans. Den faktiska bildskärmskalibreringen är mer komplex och löper genom tester på många olika ljusnivåer, till exempel för att kartlägga färgsvaret över skärmens ljusstyrka. Om du någonsin körde en färgprofil på din dator vet du att det tar längre tid än Apple TV-versionen. Det är viktigt att notera att din TV inte ingår i denna kalibrering. Apple TV justerar sin egen produktion istället för att instruera TV: n att ändra sitt beteende. Ändå ser resultaten i Apples pressmaterial bra ut, och du kan prova detta på din gamla Apple TV när din iPhone uppdateras till iOS 14.5 – detta är inte begränsat till den nyligen meddelade 4K AppleTV.

All In on Displays

Apple är all-in på sina skärmar och verkar ha för avsikt att föra ultra-avancerad teknik till vardagliga datorer. Pro Display XDR kan kosta $ 5000 utan stativ, men det är billigt jämfört med skärmar som Hollywood-produktioner använder. Detta sparar inte bara pengar. Det gör det möjligt att sätta bildskärmar av produktionskvalitet på uppsättningen där de kan användas under produktionen, snarare än att hålla tillbaka dem i postproduktionsstudion.

Apple iPad Pro liquidXDR-skärm som visar ett foto av någon i en pickup med neonljus som reflekterar från metallen och glaset.

Sedan finns det nya 2021 M1 iPad Pro, som har en förmodligen mer imponerande skärm än Pro Display XDR. Äldre skärmar använder en LED-panel som lyser hela tiden. Mörka områden uppnås genom att blockera denna bakgrundsbelysning med LCD-pixlar. IPad: s Liquid Retina XDR-skärm använder istället över 10 000 små lysdioder för att belysa skärmen bakifrån. Denna miniLED-skärm låter dig styra ljusstyrkan när som helst, vilket till exempel ger dig mycket rikare svarta. Däremot har 32-tums Pro Display XDR endast 576 lysdioder.

Ser bra ut

Lägg sedan till TrueTone, som använder sensorer för att justera iPhone-, iPad- och Mac-skärmar så att de matchar ljusets färg i ett rum (så färgerna ser mer naturliga ut under artificiellt ljus) och dess 120Hz ProMotion-displayteknik, och du kan se att skärmar är en stor prioritet för Apple. Och det är vettigt. Med iPhone och iPad är enheten ganska mycket bara en skärm med lite stödjande hårdvara. Rykten säger att nästa MacBook Pro kommer att sporta den här nya iPad-skärmen eller något mycket liknande.

En skärmdump av hur Apple TV är färgkalibrerat.

Det är därför intressant att den lägsta teknologin av alla dessa produkter är den som sannolikt kommer att påverka de flesta. IPad, Mac och iPhone ser redan fantastiska ut. Skärmarna är fantastiska, och få människor behöver verkligen de innovationer som kommer till Apples pro-enheter. Men tv-apparater ser generellt sett inte så bra ut. Avancerade tv-apparater är ofta kalibrerade på fabriken, men om du har en vanlig gammal tv där uppe på väggen, kommer Apple TV snart att få det att se bättre ut. Detta har åtminstone en betydande bieffekt för Apple. Eftersom dess färgbalanseringstrick bara fungerar med Apple TV kommer alla tv-apparater, andra appar och ingångskällor att se sämre ut. Det kan uppmana dig att föredra Apple TV: s inbyggda appar framför de på din TV, men det kan också uppmuntra dina gäster att gå ut och köpa Apple TV för sina egna hem.