Saltar al contenido

Varför dessa hörlurar från 1984 fortfarande är fantastiska

19 de junio de 2021
kossportaprowirelessonearheadphones1 48ebd22eae394decb5c6ebdd8b243451

Viktiga takeaways

  • Koss släppte Porta Pro-hörlurarna 1984.
  • Koss tillverkar fortfarande hörlurarna idag.
  • Det finns en livlig modding-scen för dessa billiga kulthörlurar.
1984 gjorde Koss de första Porta Pro-hörlurarna. Nästan 40 år senare kan du fortfarande köpa dem, och de är fortfarande några av de bästa hörlurarna. Porta-proffsen ser mycket ut som de billiga, trådbundna, skumdynade hörlurarna som kom med de första Walkmans och personliga stereoanläggningarna på 1980-talet, men de är mycket mer än så. Eller snarare, de är inget mer än det, bara gjort bättre än tävlingen. Idag är Porta Pros lätt tillgängliga över hela världen och finns i en mängd olika färger. Det finns till och med en Bluetooth-version om du inte tål ledningarna. «Jag är på mitt andra köp av Porta Pros nu», berättade programvarumarknadschef Caroline Lee Lifewire via e-post. «Små, lätta och bekväma att bära. De skulle vara bra att springa eller i gymmet. Anslut hörlurarna och du glömmer att du bär dem. De ser bra ut, väldigt retro och coola.»

Bekvämlighet

Till skillnad från Caroline är jag på mitt femte eller sjätte par Porta-proffs. I teorin har de livstidsgaranti, men jag har upptäckt att det i Europa är lättare att bara köpa ett nytt par. Själva hörlurarna är ganska robusta. Den svaga punkten är där ledningarna kommer in i öronsnäckorna. Ett bra yank, och du kan bryta en anslutning. Och ändå, trots detta (och några andra irritationer, som vi kommer att se senare), är Porta Pros helt värda det. Först är de bekväma. De är så lätta att du kan bära dem hela dagen utan trötthet, och skumkuddarna är mer än upp till uppgiften. Du kan köpa vadderade öronkuddar tillbehör, men när jag testade dem fortsatte de att falla av. «Koss Porta Pro sitter över örat och har ett trevligt bekvämt pannband för att minska stressen på öronen», säger Lee. «De håller sig bekvämare på huvudet utan att det glider och faller.» Det enda komfortrelaterade problemet är att hörlurarna har en otäck vana att ta tag i håret när du tar av dig dem. Och en sista anmärkning om passform: Det finns ett par omkopplare som gör att öronsnäckorna sitter fastare eller lösare på huvudet. De gör skillnad, men återställs till fasta varje gång du tar bort hörlurarna så att du snart ger upp.

Ljud

Ljudmässigt är dessa små saker fantastiska. Livlig, klar, med massor av bas, men aldrig lerig eller överväldigande. De har ett tydligt, lyhörd ljud som påminner om snygga elektrostatiska högtalare. «Anslut hörlurarna så glömmer du att du bär dem. De ser bra ut, väldigt retro och coola.» På något sätt lyckas Porta Pros låta bättre än de flesta andra hörlurar i deras prisklass, utan snygg bearbetning och 1980-tals teknik. Den andra aspekten av ljudet kommer från högtalarnas öppna design. En öppen design innebär att du kan höra omvärlden, vilket ytterligare bekämpar all trötthet i öronen. Jag gillar dem för att arbeta och ha på sig huset, för jag känner mig inte isolerad. Denna öppna design gör dem dock värdelösa på tunnelbanan. Du har det bättre med några AirPods Pro för det. Den öppna ryggen låter också ljudet, så om du lyssnar på hög, beat-tung musik kommer någon annan i ditt utrymme att hata dig.

Modding scen

Som det passar alla kultmaskinvaror finns det en hälsosam modding-scen för Porta-proffsen. En populär «mod» är att få tjockare öronplattor från Yaxi (Walkman-orange set ser bra ut), men det finns mycket mer djupgående anpassningar. Porta Pro Kramer mod involverar borrning av hål i plastavsnittet mellan högtalaren och örat för att öka klarheten, men resultaten kanske inte är värda ansträngningen. Andra mods inkluderar omvandling till avtagbara hörlurskablar (MMCX mod) eller uppgradering till en mindre trasslig kabel.

En moddad uppsättning Koss Porta Pro-hörlurar med en äldre version av iPod.

Hörlurarna är tillräckligt billiga för att du har råd att röra ihop, men för att vara ärlig finns det inget behov av att ändra något. Det finns en anledning till att dessa enkla hörlurar fortfarande blir starka efter så lång tid: de är redan fantastiska, ur lådan. Den enda rekommendationen jag skulle göra är att köpa någon form av bärväska för att hålla dem i. Detta förhindrar trassel i din väska, vilket är mycket sämre än öronsnäckans trassel eftersom Y-delen av kabeln bildar en ögla med huvudbandet. Det enklaste sättet är att köpa satsen med det officiella Koss-fodralet inkluderat, men det finns gott om billiga knockoffs på Amazon.

Snygg

Den sista anledningen till att Porta Pros är så coola är att de ser bra ut. Eller snarare, de har en cool retrostil. Jag föredrar några av de icke-standardfärgerna. Lager svart och blå är lite tråkig. Lyckligtvis finns det många alternativ. Majoriteten av Porta Pro-stilen kommer dock från dess retroutseende. Det är en äkta bit av vintage-1980-design för under $ 50. Så, om du bestämmer dig för att ta ett par, kolla upp något liknande Prince’s Sign O ‘the Times på din telefon i helgen och ta en promenad. Kom bara ihåg att köpa en USB-C- eller Lightning-to-jack-adapter, annars kommer du inte att kunna använda dem.