Saltar al contenido

Varför Octatrack är det konstigaste elektroniska musikinstrumentet som finns

3 de septiembre de 2022
Octatrack Black HERO 01 1920x1280 product name 5aee643eb6d0401dae92ee779b5a2c87

Viktiga takeaways

  • Officiellt är Octatrack en «8-spårs dynamisk prestandasamplare».
  • Det finns nästan ingen musikalisk uppgift som Octatrack inte kan göra.
  • Det är frustrerande, unikt och en fullkomlig kultklassiker.

Elektrons Octatrack är en 10 år gammal groovebox som är svår att lära sig, har föråldrade ljudeffekter och ingen tydlig användning. Ändå säljer denna legendariska maskin fortfarande idag, är fortfarande mycket älskad och är helt unik. Octatracket kommer från Sveriges Elektron och är kanske ett av de konstigaste elektroniska musikinstrument som någonsin byggts, från dess design till dess musikmanglande resultat. Octatracket är svårt att beskriva. Det är en stegsekvenser med åtta spår, men det är också en sampler, en åttaspårsinspelare, en MIDI-sequencer och en effektbox. Du kan använda den som en gitarrlooperpedal, eller bara som en mixer för annan utrustning. Och det är detta överflöd av möjligheter som leder till den första Octatrack-myten: att det är svårt att lära sig. «OT är lika mångsidig och idiosynkratisk. Med sin rika funktionsuppsättning är den oöverträffad, men avsaknaden av skyddsräcken i vissa områden gör den till en följeslagare med något högt underhåll», sa musikern och Octatrack-användaren Hans_Olo till Lifewire i en forumtråd. «Men att döma av antalet studiovideor som jag har sett den oväntat dyka upp i, 10 år senare, verkar det fortfarande vara det bästa valet [for] många artister, vilket jag tillskriver bristen på någon verklig konkurrens.»

Inlärningskurvor

Varje gång du läser om Octatrack kommer du att se att den har en «brant inlärningskurva.» Men detta är bara sant om du aldrig har använt en stegsekvenser tidigare. Det är djupt, visst, men inte svårare att lära sig än datorn eller telefonen du läser på just nu. På ett sätt, Octatrack är som en allmändator. Det kan pressas in i nästan vilken musikalisk roll som helst, och du kan vanligtvis hitta flera sätt att nå ditt mål. Denna komplexitet kan leda till frustration, men när du väl börjar rulla kan du göra allt med dedikerade knappar eller knappkombinationer. Titta på några av de här videorna som nämns av Hans_Olo, och du kommer att se det spelas som ett musikinstrument.

Octotrak dynamisk prestanda sampler ställs upp, sätts på och sitter på ett träbord

«Det är något med att kunna ställa in hårdvaran så flexibelt att den fungerar som du specifikt vill, som verkligen gör att den inte liknar något annat där ute,» sa musikern Tarekith till Lifewire i en forumtråd. «Även om det kanske också gör det så komplext för nya användare också.»

Vad gör den?

Ta en titt på bilden ovan. Den raden med 16 knappar representerar de 16 sextondelsnoterna i en takt med 4/4-musik. De kallas «trigs» för triggers, och de kan trigga ett sampel eller en MIDI-not. Men de kan också trigga en inspelning, eller användas för att spela ett sampel kromatiskt (vid olika tonhöjder). Eller så kan du skära upp ett prov och spela dessa skivor med dessa tangenter. Eller använd triggarna för att lägga till effekter till varje enskilt steg, allt beroende på vilket läge du är i. Titta sedan till höger och du ser en DJ-liknande crossfader. Detta kan också göra nästan vad som helst, men kärnan är att du kan ta vilken parameter som helst från valfri ratt eller ratt och använda crossfadern för att styra dem alla på en gång. Resultaten, som allt på Octatrack, kan vara antingen subtila eller vilda.

Octatrack dynamisk prestanda sampler närbild av crossfader

Och det är bara början. Det fina med Octatrack – och det som får musiker att komma tillbaka till det – är flexibiliteten och det roliga. Jag köpte nyligen en andra, efter att ha sålt den första för några år sedan, och hittills har jag bara använt den som en gitarrlooper med åtta spår, med alla sorters effekter mappade till den där crossfadern. Kopplad till en fotpedal är det nästan det roligaste jag har haft (musikaliskt) på flera år.

Visar dess ålder

På ett sätt är Octatrack grooveboxarnas George Clooney. Den börjar ta fart och visar sin ålder, men den ser fortfarande bra ut. Dess efterklangseffekt är grov men ändå charmig, och den lagrar ditt arbete på ett CF-kort. Ja, ett Compact Flash-kort.

Octatrack-samplaren står på sidan och omgiven av andra tillbehör

Men med åldern kommer erfarenheten. Elektronauts forum, där vi diskuterade Octatrack för den här artikeln, har mer än ett decenniums kunskap och råd för Octatrack. «Det finns definitivt en plussida med att ha en massiv användarbas och tio år av foruminlägg som tar reda på vad det kan göra och hur», säger musikern och forummedlemmen Jay B. «De djupa fansen är väldigt hängivna och spenderar förmodligen mer tid på att svara på frågor än jag spenderar på att göra musik överhuvudtaget.» Åldrande, bristfällig, svår att komma överens med, men helt värt det. Här är ytterligare 10 år, Octatrack.