Viktiga takeaways
- Facebook lanserar en enda högskolefunktion som heter Campus, vilket kräver att studenterna har en «.edu» -adress.
- Piloten har lanserats för studenter vid 30 amerikanska högskolor, med fler som förväntas 2021.
- Plattformen är utformad för att hjälpa eleverna att hitta gemenskap, särskilt under ett hårt läsår.
- Facebook lovar att det har tagit hänsyn till mental hälsa och säkerhet.
Eftersom många amerikanska campus fortsätter att kämpa med ökande fall av coronavirus och minska sociala aktiviteter har Facebook lanserat en funktion som heter Campus för att ge studenterna ett dedikerat utrymme för att chatta och organisera evenemang med sina kamrater. Medan Campus kanske låter mycket som vad Facebook erbjöd när det lanserades 2004, får de här funktionerna ny betydelse under ett år då flera universitetsområden förlitar sig mer på virtuellt lärande och ger färre möjligheter att få vänner i skolfunktioner. «Sociala medier är ofta en källa till stöd – emotionellt eller praktiskt – under tuffa tider.» ”För att komma in på studenter i koronavirusens tid kan det vara en livräddare att logga in på en bekant plattform som Facebook och kunna hitta potentiella klasskamrater med gemensamma intressen eller bakgrund, särskilt om det finns färre möjligheter att organiskt träffa människor i korridorerna. eller i organiserade aktiviteter, berättade Linda Charmaraman, chef för forskningslaboratoriet för ungdom, media och välbefinnande vid Wellesley College Lifewire i ett e-postmeddelande.
Något gammalt, något nytt
Facebook Campus kombinerar välbekanta funktioner som grupper och chattar och omformulerar dem i en miljö som bara studenter vid en viss högskola eller universitet kan se. Studenter använder sin «.edu» e-postadress för att komma åt denna miljö, vilket skapar en separat Campus-profil med sitt examensår (ett obligatoriskt fält) och valfri information som deras studier och hemstad. Facebook Campus-profiler är separata från dem på Facebook, men hämtar viss information som profilfoton. De gör det möjligt för studenter att bläddra i en campuskatalog, läsa ett universitetsspecifikt nyhetsflöde och skapa grupper. Campus erbjuder också en chattfunktion för grupper som liknar Messenger, så att medlemmar kan hålla konversationer i realtid om olika ämnen istället för att bara kommunicera via vägginlägg.
Studenter på 30 skolor kan nu skapa Campus-profiler och Facebook förväntar sig att lansera upplevelsen på fler högskolor nästa år, berättade en företagsordförande Lifewire under en telefonintervju. Skolor kommer att kunna göra anspråk på sina officiella sidor på plattformen för att göra meddelanden och dela relevant information med eleverna. Den sociala medieplattformen hade redan hört från eleverna före pandemin att ett särskilt utrymme för skolinformation skulle vara användbart, men de senaste händelserna har gjort det ännu mer relevant. ”Vi skapade den här produkten baserat på feedback och vägledning från studenter, högskolor och experter på psykisk hälsa och mobbning”, berättade Facebook Campus Product Manager Charmaine Hung Lifewire i ett e-postmeddelande. «Studenter står inför unika utmaningar just nu, och med Campus strävar vi efter att stödja dem genom att erbjuda ett dedikerat utrymme som hjälper dem att hålla sig socialt anslutna när de inte fysiskt kan vara tillsammans.»
Kommer eleverna att använda det?
Medan Facebook Campus kan hjälpa studenter att få vänner under ett tufft läsår, är en av de stora frågorna hur mycket de kommer att använda det när de skickar meddelanden från andra appar som Instagram, TikTok, YouTube och Reddit. En allmänt citerad 2018-studie från Pew Research Center visade att medan 95% av tonåringarna i åldern 13-17 hade tillgång till smartphones vid den tiden rapporterade endast 51% att de använde Facebook.
Pamela Rutledge, chef för Media Psychology Research Center, sa att konceptet har potential när man överväger att majoriteten av tonåringarna säger att sociala medier hjälper dem att känna sig anslutna – särskilt under pandemin. «Facebook Campus kommer att lyckas om det ger något som studenter inte kan få på andra ställen», sa Rutledge Lifewire i ett e-postmeddelande. «Fördelen med att starta Facebook Campus just nu är att studenter kommer att skapa nya beteendemönster, särskilt i virtuella och hybridmiljöer.»
Medan yngre ungdomar ofta tycker om visuella appar som TikTok, Instagram och YouTube, är Facebook «fortfarande populärt» bland studenter på grund av kopplingarna till organisationer och klubbar som de går med över tiden, säger Charmaraman. «Jag har upptäckt i min forskning med gymnasieelever att även om Facebook inte ens är bland de 10 mest populära sociala mediasidorna som används av sina kollegor, nämner de det ofta som relevant när de blir äldre – som om de sparar den tiden för när de är mer allvarliga eller mogna. »
Mental hälsa och säkerhet spelar en roll
Mental hälsa och integritetsproblem uppstår när en ny produkt för sociala medier lanseras, och Campus är inget undantag. Dataintrång som Cambridge Analytica-skandalen har lagt tonvikt på hur sociala medieplattformar använder personuppgifter. Facebook sa att det begränsar grupper och evenemang på Campus till specifika universitet och erbjuder ett alternativ att göra dem privata, samt att studenter kan blockera andra användare för att dölja sin personliga information.
«Vi skapade den här produkten baserat på feedback och vägledning från studenter, högskolor och experter på psykisk hälsa och mobbning.» Campusanvändarnas aktivitet kan också påverka innehåll, inklusive annonser, sa Facebooks sekretess- och datapolicychef Dianne Hajdasz i ett inlägg på Facebooks webbplats. «Detta innebär att din aktivitet på Facebook kan påverka vad du ser på Campus, och din aktivitet på Campus kan påverka vad du ser någon annanstans på Facebook», säger Hajdasz. Hälsa är också ett problem, med tanke på att högskolestudenter står inför ökade psykiska problem i samband med den pågående pandemin. Vissa akademiska studier har också kopplat ångest och depression till sociala medier. Facebook sa att man har begärt hjälp av flera experter inom mental hälsa när man bygger Campus. «Sociala medier är ofta en källa till stöd – känslomässigt eller praktiskt – under tuffa tider,» sa Rutledge.