Saltar al contenido

Vem äger WhatsApp? En historia över den mest populära meddelandeappen i världen

19 de junio de 2021
who owns whatsapp a history of the popular messaging app 5095864 5b385acf52c34d43a83ff3f73cc875b2

Ägs av Facebook, WhatsApp är enkelt att förstå och helt gratis att använda. Allt du behöver är en kompatibel smartphone och ett telefonnummer för att använda den. Här är en titt på hur WhatsApp grundades, dess länkar till Facebook, samt hur många meddelanden som skickas varje dag via tjänsten.

Hur grundades WhatsApp?

WhatsApp grundades av tidigare Yahoo! anställda Brian Acton och Jan Koum 2009. Paret upptäckte appbranschens potential tack vare App Store på iOS och började formulera en plan för att skapa en app för snabbmeddelanden. Appen lanserades exklusivt i App Store för iPhone-ägare i augusti 2009 innan den släpptes för Android i augusti 2010. I februari 2013 hade den cirka 200 miljoner aktiva användare och värderades till 1,5 miljarder dollar. I slutet av 2013 hade den nått 400 miljoner aktiva användare. Ursprungligen en textmeddelande-tjänst, röstmeddelanden tillkom 2013 och röstsamtal 2015. Videosamtal lades till i slutet av 2016, med gruppsamtal infördes 2018.

Äger Facebook WhatsApp?

Facebook förvärvade WhatsApp i februari 2014 för 19 miljarder dollar. Det blev en av en rad Facebook-ägda appar som också inkluderar den stora sociala nätverksappen för foton, Instagram. Ursprungligen debiterades en årlig abonnemangsavgift på $ 1, men denna avgift tappades i januari 2016 i ett försök att ta bort hinder för användare som är intresserade av att registrera sig för WhatsApp. I september 2017 lämnade medarbetare Brian Acton företaget enligt uppgift på grund av en tvist om hur Facebook ville tjäna pengar på WhatsApp. Han gick vidare för att starta en ny stiftelse, Signal Foundation, som ansvarar för den integritetsmedvetna snabbmeddelandeappen Signal. I april 2018 lämnade Jan Koum WhatsApp och blev filantrop som stöder många välgörenhetsändamål. WhatsApp har fortsatt att lägga till funktioner sedan dess grundare lämnade Facebook. Dessa inkluderar gruppljud och videosamtal, klistermärkesstöd, ett mörkt läge och möjligheten att stänga av störande användare permanent. I januari 2021 tillkännagavs att WhatsApp skulle införa en ny integritetspolicy som gör det möjligt för tjänsten att dela data med Facebook. Den nya politiken gäller inte i EU eftersom den strider mot kontinentens GDPR-politik, men den kommer att tillämpas någon annanstans i världen. Sekretesspolicyn har försenats till 15 maj 2021 på grund av en motreaktion från användarna och bristande tydlighet om dess betydelse.

Hur många meddelanden skickas dagligen via WhatsApp?

Facebook meddelade i ett finansiellt konferenssamtal i oktober 2020 att 100 miljarder WhatsApp-meddelanden skickades varje dag över hela världen. Det motsvarar 69 miljoner meddelanden varje minut. Utöver det spenderas cirka 2 miljarder minuter på att rösta WhatsApp röst- och videosamtal varje dag.

Hur tjänar WhatsApp pengar?

Tekniskt tjänar WhatsApp inga pengar. Det har inte gjort så sedan abonnemangsavgiften togs bort. WhatsApp Business är gratis för småföretag men erbjuder mer avancerade tjänster till medelstora och stora företag till ett pris. Klicka för att WhatsApp-annonser på Facebook omdirigerar användare från Facebook till WhatsApp och kan vara till nytta för företag. För det mesta tjänar Facebook och WhatsApp i icke-monetär bemärkelse genom att ha tillgång till miljarder användare och eventuellt ha tillgång till deras kontaktlistor. För närvarande har den och andra uppgifter inte använts för att förbättra konsumentinriktningen i Facebook-annonser, men det kan ändras med 2021: s integritetspolicy. I alla fall erbjuder WhatsApp dock end-to-end-kryptering så att ingen information kan hämtas från dina meddelanden.