Saltar al contenido

Vem är Siri’s Voice?

26 de junio de 2021
who is the voice of siri 5179633 e2be008670a54c7baf21f12ab2303e77

När du pratar med Apples Siri och ställer frågor, har du någonsin undrat vem Siri röst är? Det har vi verkligen. Det visar sig att svaret på den frågan inte är så enkelt. Även om du frågar Siri själv kommer det att berätta att det är en gåta designad i Kalifornien. Vi har dock spårat lite information som hjälper dig att förstå rösten bakom Siri.

Vem är Siri?

Siri är Apples röstassistent som fungerar på alla Apple-enheter, inklusive Mac och iOS-enheter som iPhones och iPads. Den introducerades först 2010 och integrerades i iPhone 4S. Även om rapporter har dykt upp om vem det kan ha varit tidigare är röstens identitet en hemlighet. Sedan iOS 11 har Apple använt nya röster och spelat in flera timmars tal som omfattar olika personligheter och uttryck för att få det att låta mer mänskligt och naturligt med sina svar. Även om det aldrig fanns någon bekräftelse från Apple angående källan till tidigare röster visste vi från intervjuer med voiceover-artister. Just nu finns det ingen indikation på vem rösterna är just nu.

Vad står Siri för?

Siri står för Speech Interpretation and Recognition Interface, men det har också lite extra betydelse. Namnet Siri på norska betyder «vacker kvinna som leder dig till seger», medan det på swahili betyder «hemligt». Att ha några olika betydelser fångar andan hos Siri ganska bra, vilket visar hur det är både taltolkning och ett försök till en form av AI i din telefon.

Vad hände med den ursprungliga Siri-rösten?

Susan Bennett, en voiceover-artist och tidigare sångare för Roy Orbison och Burt Bacharach, anses vara den ursprungliga amerikanska rösten för Siri. Enligt Bennett spelade hon in rösten 2005 utan att veta att hon en dag skulle bli en massivt populär röstassistent. Apple har aldrig bekräftat historien men har inte heller förnekat det. Allt vi vet är att om Bennett var rösten för Siri upphörde detta att vara fallet när Apple släppte iOS 7 i september 2013. The Guardian intervjuade Jon Briggs, en tidigare teknikjournalist som var den ursprungliga brittiska manliga rösten. Den första australiensiska rösten var voiceover-artisten Karen Jacobsen. Det finns ingen information om deras möjliga identitet med andra röster som tillhandahålls för andra länder och regioner.

Hur mycket får Siri betalt?

Enligt Bennett hade hon inget kontrakt med Apple och ingen aning om att företaget skulle använda sina inspelningar för Siri. Det beror på att Siri utvecklades baserat på inspelningssessioner som hon gjorde med ett annat företag. Eftersom hon inte hade något kontrakt innebar det att hon inte fick betalt av Apple direkt för jobbet, även om det ursprungliga företaget skulle ha betalat henne. Förmodligen är hon inte ensam heller, med Bennett som tror att Apple inte betalar någon av den ursprungliga Siris för användningen. Det är okänt om Apple betalar de nuvarande Siri-rösterna på något sätt.