Saltar al contenido

Vilka delar behöver du för att bygga din egen stationära dator?

25 de junio de 2021
GettyImages 610567332 ba268ee7650242eb839b99c66cbc60ba

Innan du börjar bygga ditt första datorsystem är det viktigt att du ser till att du har fått alla nödvändiga delar för att skapa en funktionell hemdator. För många är det lättare att köpa ett förbyggt system men belöningen att bygga egna, plus de kostnadsbesparingar du kommer att uthärda, är värt ansträngningen.

 

Måste ha att bygga en dator

Nedan finns en lista över de viktigaste komponenterna som är nödvändiga för att skapa ett komplett system. Vissa objekt nämns inte, till exempel interna kablar, eftersom de vanligtvis ingår i andra delar som moderkortet eller hårddisken. På samma sätt, även om kringutrustning som en mus, tangentbord och bildskärm inte finns med i listan, är det viktigt att se till att du har dem.

Hårdvara Checklista för nya datorer
Komponent Beskrivning
Fall Det är detta som håller hela systemet ihop. Alla andra delar av datorn finns i den. Valet av en skalstorlek kan påverka vilka andra komponenter som kommer att kunna passa inuti den. Detta är också den synliga delen av systemet, så valet bör baseras på funktionalitet och estetik.
Strömförsörjning Vissa datorfodral kommer med en förinstallerad strömförsörjning, men många inte. Som ett resultat är det nödvändigt att få en strömförsörjning som fungerar med dina komponenter och har tillräcklig ström. Nyare funktioner som modulära kablar och effektivitetsbetyg är också något att tänka på. Se till att din strömförsörjning kan stödja dina systemkomponenter.
Moderkort Moderkortet är ryggraden i systemet. Den bestämmer vilken typ av komponenter som kan användas med systemet och antalet interna kringutrustning som datorn kan stödja. Det kommer direkt att påverka processorn som används och den totala mängden minne som kan stödjas.
Processor CPU: n är hjärnan i datorsystemet. Detta kommer att vara den primära faktorn i hur snabbt systemet är. Ironiskt nog har prestanda blivit så bra att många inte behöver en mycket dyr processor för vad de använder sin dator till.
Kylfläns Om processorn köptes via detaljhandelsförpackningen kommer tillverkarens kylfläns att inkluderas. Men för dem som köpte en OEM- eller specialprocessor kommer det också att vara nödvändigt att ha en CPU-kylare. Utan det kommer din CPU snabbt att bränna sig själv. Se till att alla kylflänsar du använder är utformade för uttaget, är korrekt klassade för processorns värmeeffekt och passar inuti ditt fodral. Det är också möjligt att använda ett vätskekylsystem istället för en fläkt och kylfläns.
Minne Utan minne kan datorn inte fungera. CPU: n behöver den för att lagra koden för att berätta för den hur man korrekt bearbetar data. Du måste veta vilken typ av RAM ditt moderkort använder och hur mycket du behöver. Minne påverkar direkt prestanda.
Hårddisk Den primära lagringsmetoden i alla stationära datorsystem är en hårddisk. Tidigare var det vanligtvis en 3,5-tums hårddisk. Idag bör de flesta överväga att använda solid state-enhet antingen för primär lagring eller för cachning.
DVD- eller Blu-ray-enhet (tillval) Optiska enheter är inte det krav de en gång var. Du kan till och med hämta Windows på en USB-enhet för installation. Du behöver verkligen bara en om du planerar att använda systemet för att spela upp CD-, DVD- eller Blu-ray-skivor.
Grafikkort (tillval) Nästan alla skrivbordsprocessorer har en integrerad grafikprocessor. Detta gör grafikkort mer specialiserade än tidigare. Du använder en av dessa om du planerar att spela 3D-spel eller kommer att vara det

accelererar icke-3D-program

som Photoshop eller videokodning.

Ljudkort (tillval) De flesta moderkort har någon form av en inbyggd ljudkontroll. Som ett resultat krävs inte ljudkort om du inte vill ha datorljud med högre kvalitet eller mindre beroende av processorn för att hjälpa till med datorljudet.

 

Installera enheter, ett operativsystem och mer

Vissa enheter är inte viktiga i den ursprungliga byggprocessen men kan vara användbara senare. Flash-enheter, externa hårddiskar och externa diskettenheter är några exempel. Du kan installera dem när som helst och till och med helt ta bort dem för alltid om du skulle välja eftersom de inte utgör en viktig PC-komponent. Medan ovanstående fokuserar på hårdvaran i stationära PC-system är det lika viktigt att datorn har ett operativsystem så att du faktiskt kan använda sig av den nya datorn. Windows och Linux är ett par alternativ. När du har installerat operativsystemet finns det andra saker du bör göra innan du överväger att din nya dator är «komplett».