Saltar al contenido

Vilka skivformat kan spelas på en Blu-ray-spelare?

23 de junio de 2021
dvd blu ray cd discs 5804eea95f9b5805c2bdf70d

Var säker: Alla Blu-ray Disc-spelare kan spela DVD-skivor. Blu-ray har länge varit gynnad för dess bakåtkompatibilitet, vilket gör att användare kan spela CD-skivor, lagringsskivor och i vissa fall 3D Blu-ray-skivor. Alla Blu-ray-spelare kan också uppskala DVD-upplösning till HD-kvalitet, och vissa är nätverksaktiverade, vilket innebär att du kan använda dem för att få tillgång till streamingmediatjänster.

Uppskalning av innehåll på en Blu-ray-spelare

Standard DVD-upplösning är 480p, mycket mindre än 1080p-upplösning som stöds av HD- och UHD-Blu-ray-spelare (4K). De flesta Blu-ray-spelare kan uppskala standard-DVD-signalen till en som passar TV: ns standarder och dess anslutningar. Det betyder att med rätt utrustning kan en DVD uppskalas från 480p till 720p, 1080i, 1080p och på vissa spelare 4K. Naturligtvis behöver du en HD- eller 4K Ultra HD-TV för att se dessa standarder. Och även då är konverteringen inte alltid smidig, speciellt vid uppskalning till UHD.

Vilken typ av skivor du kan spela i en Blu-ray-spelare.
Alla Blu-ray Disc-spelare kan också spela CD-skivor. Vissa spelare kan också spela HDCD, SACD och DVD-Audio, samt skrivbara skivor som CD-R / RW. Vissa spelare låter dig rippa CD-skivor till ett USB-minne. Valda Blu-ray-spelare kanske också kan spela MP3-CD-skivor, DTS-CD-skivor, JPEG Photo eller Kodak Photo CD-skivor och AVCHD-skivor, men dessa format blir allt sällsynta. Se Blu-ray-spelarens manual eller produktsida för en fullständig lista över format och skivtyper som stöds.

Hur spelar en Blu-ray-spelare DVD och CD?

En Blu-ray-spelare har två lasersamlingar:

  • En «blå laser» för att läsa de mikroskopiska «groparna» som lagrar data från Blu-ray-skivor.
  • En «röd laser» för att läsa de lite större groparna som lagrar data från DVD och CD.

Blu-ray-spelare upptäcker automatiskt vilken typ av skiva som sätts in i den och väljer rätt laser som behövs för att spela den. Om skivan inte är kompatibel matar Blu-ray-spelaren ut skivan eller visar ett meddelande om att den är oförenlig.

Standard vs Ultra Blu-ray-spelare

Ultra HD Blu-ray-spelare stöder äkta 4K-upplösning. Vissa Blu-ray Disc-spelare kan uppskala innehåll till 4K men Blu-ray Disc-spelare kan inte spela Ultra HD Blu-ray-skivor. Du måste köpa en Ultra HD Blu-ray Disc-spelare samt en 4K Ultra HD-TV för att kunna njuta av UHD-upplösningen. Med detta sagt är Ultra HD Blu-ray-spelare bakåtkompatibla. De kan spela standard Blu-ray-skivor, DVD-skivor, CD-skivor och andra skivformat som tillverkaren har angett. De flesta Ultra HD Blu-ray-filmer levereras med en andra skiva med en vanlig Blu-ray-kopia av filmen. Detta gör att du kan titta på standardversionen tills du uppgraderar din hårdvara för att stödja UHD-innehåll. Om du är redo att hoppa till Blu-ray, läs den här listan över de bästa Blu-ray- och Ultra HD Blu-ray-spelarna.

Kan HD-DVD-spelare spela DVD- och CD-skivor?

Med undantag för några få första generationens modeller kan alla HD-DVD-spelare uppskala och spela DVD-skivor, CD-skivor och några andra skivformat. Formatet avbröts dock 2008, så du kan inte längre köpa nya HD-DVD-filmer. HD-DVD-spelare kan inte spela standard- eller Ultra HD Blu-ray-skivor.