Skip to content

Vilken surfplatta ska du köpa?

16 de september de 2021
GettyImages 499164007 5c91589046e0fb000187a3b9

Det finns nu många surfplattor, vilket innebär att det aldrig har funnits fler val när du försöker bestämma vad du vill köpa. Det första beslutet är vilken typ av surfplatta du vill ha, med surfplattor som sträcker sig från den ständigt populära iPad till billigare Android- och Amazon-lösningar till hybrid-surfplattor/PC-enheter som kör Microsoft Windows. Vi tittar på var och en och påpekar det goda och det onda.

iPad

Det råder ingen tvekan om att Apple går före när det gäller rena tabletter. IPad Pro är ett odjur, med en processor lika snabb eller snabbare än de flesta bärbara datorer och en underbar skärm som kan spela upp HDR -video. Dessutom har iOS-operativsystemet utvecklats till den punkt där iPad har ett kapabelt filsystem och kan köra två appar sida vid sida på skärmen. IPad Pro är också den dyraste rena surfplattan, med den nuvarande generationens 11-tums och 12,9-tums modeller. Men du behöver inte en iPad Pro för att kliva in i en iPad. Sjunde generationens iPad, som Apple kallar sin senaste 10,2-tums modell, stöder samma multitasking-funktioner som sin storebror. Den har kanske inte längre livslängd än de snabbare iPad Pro -modellerna, men den behöver den inte till ungefär halva priset. IPad är bäst för dem som vill ha en bra surfplattaupplevelse, inklusive de bästa apparna som är utformade för en större skärmplatta. Den senaste iPad -prislappen är billig jämfört med andra Apple -produkter men fortfarande dyr jämfört med Android- och Amazon -alternativ.

Android

Android har kommit långt under de senaste åren, men operativsystemet lyser starkare på smartphones än på surfplattor. Det är inte så att Android körs dåligt på surfplattor, men få tillverkare har tagit Android -surfplattan till nästa nivå som Apple har klättrat med iPad Pro. Android -surfplattor tenderar att vara billigare än en iPad, och för de flesta av dem dröjer de i bearbetningshastighet, grafikförmåga och batteritid. De kan vara bra för att surfa på webben, kolla Facebook och andra enkla uppgifter. Detta gör Android-surfplattor bra för dem som vill ha en surfplatta för hemmabruk bra på att spela och strömma video utan några av de tillagda företagsnivåerna eller hårdvaran som iPad har.

Amazon Fire

Amazon Fire -surfplattor är Amazons version av Android -surfplattan. Medan de kör en version av Android -operativsystemet är de i allmänhet låsta i Amazonas ekosystem, så du får inte tillgång till hela Google Play -marknaden utan att låsa upp enheten. Då är det bättre att köpa en Android -surfplatta. Amazon Fire -surfplattor rekommenderas för dem som inte kommer att använda sin enhet för mycket mer än att läsa böcker, strömma video, surfa på webben eller kolla Facebook.

Microsoft Surface och Windows Hybrids

Microsoft kan ha förlorat kriget om det mobila operativsystemet, men de har äntligen bestämt sig för en bra strategi. Det finns trots allt ingen anledning att vinna mobilkriget om mobila enheter blir lika kraftfulla som våra bärbara och stationära datorer. Surface -surfplattan leder paketet med hybrid -surfplattor som fungerar bäst om du också köper ett tangentbord och en mus. Ytan är bra i läget för endast surfplattor, men för att använda den lika smidigt som en iPad måste du använda ”metro” -appar i tablettstil. Det fina med Windows är hur det stöder så mycket programvara, även programvara och spel från år sedan. Men för att använda de äldre stationära apparna vill du ofta koppla in ett smart tangentbord med pekplattan eller ett tangentbord och muskombination. Hybrid-surfplattor är bäst för dem som är bundna till en viss programvara som bara körs på Windows, till exempel en app som används för arbete, eller för dem som inte är redo att dyka in i enbart surfplattans värld. De är också bra för dem som gillar PC-spel men inte känner att de behöver spendera $ 1500+ på en toppspelare. Surface-surfplattor varierar i pris från så mycket som en 12,9-tums iPad Pro till $ 1599, med de dyrare modellerna och de bästa bärbara datorerna.