Saltar al contenido

Vilken surfplatta ska du köpa?

17 de abril de 2023
GettyImages 499164007 5c91589046e0fb000187a3b9

Det finns nu många alternativ för surfplattor, vilket innebär att det aldrig har funnits fler val när du försöker bestämma vad du vill köpa. Det första beslutet är vilken typ av surfplatta du vill ha, med surfplattor som sträcker sig från den ständigt populära iPaden till billigare Android- och Amazon-lösningar till hybridsurfplatta/PC-enheter som kör Microsoft Windows. Vi tar en titt på var och en och pekar ut det goda och det dåliga.

iPad

Det råder ingen tvekan om att Apple leder vägen när det kommer till rena surfplattor. iPad Pro är ett odjur, med en processor som är lika snabb eller snabbare än de flesta bärbara datorer och en underbar skärm som kan spela upp HDR-video. Dessutom har iOS-operativsystemet utvecklats till en punkt där iPad har ett kapabelt filsystem och kan köra två appar sida vid sida på skärmen. iPad Pro är också den dyraste rena surfplattan, med den nuvarande generationens 11-tums och 12,9-tums modeller. Men du behöver ingen iPad Pro för att kliva in i en iPad. Den 7:e generationens iPad, som Apple kallar sin nyaste 10,2-tumsmodell, stöder samma multitasking-möjligheter som sin storebror. Den kanske inte har lika lång livslängd som de snabbare iPad Pro-modellerna, men den behöver den inte till ungefär halva priset. iPad är bäst för dem som vill ha en fantastisk surfplatta, inklusive de bästa apparna som är designade för en surfplatta med större skärm. Den nyaste iPadens prislapp är billig jämfört med andra Apple-produkter men fortfarande dyr jämfört med Android- och Amazon-alternativ.

Android

Android har kommit långt de senaste åren, men operativsystemet lyser starkare på smartphones än på surfplattor. Det är inte så att Android går dåligt på surfplattor, men få tillverkare har tagit Android-surfplattan till nästa nivå som Apple har klättrat med iPad Pro. Android-surfplattor tenderar att vara billigare än en iPad, och för de flesta av dem släpar de efter i bearbetningshastighet, grafikkapacitet och batteritid. De kan vara bra för att surfa på webben, kolla Facebook och andra enkla uppgifter. Detta gör Android-surfplattor perfekta för dem som vill ha en surfplatta för hemmabruk som är bra på att spela och strömma video utan några av de extra funktionerna på företagsnivå eller hårdvara som iPaden har.

Amazon Fire

Amazon Fire-surfplattor är Amazons version av Android-surfplattan. Medan de kör en version av Android-operativsystemet är de i allmänhet låsta i Amazonas ekosystem, så du får inte tillgång till hela Google Play-marknadsplatsen utan att låsa upp enheten. Då är det bättre att köpa en Android-surfplatta. Amazon Fire-surfplattor rekommenderas för dem som inte kommer att använda sin enhet till mycket mer än att läsa böcker, strömma video, surfa på webben eller kolla Facebook.

Microsoft Surface och Windows Hybrider

Microsoft kan ha förlorat kriget om det mobila operativsystemet, men de har äntligen kommit överens om en bra strategi. När allt kommer omkring finns det ingen anledning att vinna det mobila kriget om mobila enheter blir lika kraftfulla som våra bärbara och stationära datorer. Surface-surfplattan leder paketet av hybridsurfplattor som fungerar bäst om du dessutom köper ett tangentbord och en mus. Surface är utmärkt i enbart surfplatta-läge, men för att använda den lika smidigt som en iPad måste du använda «metro»-appar i surfplatta-stil. Det fantastiska med Windows är hur det stöder så mycket programvara, till och med programvara och spel från år sedan. Men för att använda de äldre apparna i skrivbordsstil, vill du ofta haka på ett smart tangentbord med pekplattan eller en kombination av tangentbord och mus. Hybrid-surfplattor är bäst för dem som är knutna till en viss mjukvara som bara körs på Windows, till exempel en app som används på jobbet, eller för dem som inte är redo att dyka in i en värld av enbart surfplattor. De är också bra för dem som gillar PC-spel men inte känner behov av att spendera $1500+ på en förstklassig spelrigg. Surface-surfplattor varierar i pris från så mycket som en 12,9-tums iPad Pro till $1 599, där de dyrare modellerna presterar lika bra som de bästa bärbara datorerna.