Saltar al contenido

3D-TV är död – vad du behöver veta

29 de junio de 2021
GettyImages 598674382 58b452bf5f9b586046f51a9f

Låt oss inte slå runt: 3D-TV är död. Det är sorgliga nyheter för dem som är 3D-fans, men det är dags att möta fakta. Inga 3D-TV-apparater görs. Faktum är att de flesta tillverkare slutade göra dem 2016.

Avatareffekten

Innan du går in i «varför allt misslyckades» är det viktigt att veta varför det ens började. Det är något «Avatar-effekten». Även om 3D-filmvisning går tillbaka årtionden, släpps James Camerons Avatar 2009 var en spelväxlare. Med sin världsomspännande 3D-framgång började filmstudior inte bara pumpa ut en stadig ström av 3D-filmer till biografer utan TV-tillverkare, som började med Panasonic och LG, gjorde 3D tillgängligt för hemvisning med introduktionen av 3D-TV. Det var dock början på flera misstag.

Så vad hände?

Många saker samlades för att döda 3D-TV innan den verkligen började, vilket kan sammanfattas av tre faktorer:

  • Olycklig timing
  • Dyra och oförenliga glasögon
  • Extra kostnader

Låt oss ta en titt på dessa tre och andra frågor som plågade 3D-TV från början.

Den dåligt tidsinställda introduktionen av 3D-TV

Det första misstaget var tidpunkten för introduktionen. USA hade just gått igenom en stor konsumentköpsstörning med genomförandet av DTV-övergången 2009, där all radio-TV-sändning bytte från analog till digital. Som ett resultat köpte miljontals konsumenter mellan 2007 och 2009 antingen nya HDTV-apparater för att uppfylla de «nya» sändningskraven eller analog-till-digitala TV-sändningsomvandlare så att de kunde hålla sina äldre analoga TV-apparater lite längre. Detta innebar att när 3D-TV introducerades 2010, var de flesta konsumenter inte redo att kasta sina just köpta TV-apparater och sträcka sig in i plånboken igen, bara för att få 3D.

Glasen

Dålig timing var bara det första misstaget. För att se 3D-effekten på en TV var du tvungen att bära speciella glasögon. Och få det här, det fanns konkurrerande standarder som bestämde vilka glasögon du var tvungen att använda. Vissa TV-tillverkare (ledda av Panasonic och Samsung) antog ett system som kallas «aktiv slutare». I detta system var tittarna tvungna att använda glasögon som använde fönsterluckor som omväxlande öppnades och stängdes, synkroniserade med alternerande bilder från vänster och höger öga på TV: n för att skapa 3D-effekten. Men andra tillverkare (ledda av LG och Vizio) antog ett system som kallas «passiv polariserad», där TV: n visade både vänster och höger bild samtidigt, och de nödvändiga glasögonen använde polarisering för att ge 3D-effekten. Ett stort problem var dock att glasögonen som användes i varje system inte var utbytbara. Om du ägde en 3D-TV som krävde aktiva glasögon, kunde du inte använda passiva glasögon eller tvärtom. För att göra saken värre, även om du kunde använda samma passiva glasögon med vilken 3D-TV som helst som använde systemet, med TV-apparater som använde det aktiva slutarsystemet, kunde du inte nödvändigtvis använda samma glasögon med olika märken. Detta innebar att glasögon för Panasonic 3D-TV-apparater kanske inte fungerar med en Samsung 3D-TV eftersom synkroniseringskraven var annorlunda. Ett annat problem med 3D-glasögon var kostnaden. Även om passiva glasögon var billiga, var aktiva slutarglas mycket dyra (ibland så höga som $ 100 per par). För en familj på fyra eller fler eller om en familj regelbundet var värd för en filmkväll som kostade var ganska hög.

Extra kostnader (du behövde mer än bara en 3D-TV)

Uh-oh, fler kostnader framöver! Förutom en 3D-TV och korrekta glasögon, för att få tillgång till en riktig 3D-tittarupplevelse, behövde konsumenterna investera i en 3D-aktiverad Blu-ray Disc-spelare och / eller köpa eller hyra en ny 3D-aktiverad kabel- / satellitbox. När internetströmningen började ta fart måste du också se till att din nya 3D-TV var kompatibel med alla internettjänster som erbjöd 3D-streaming. Dessutom, för dem som hade en inställning där videosignaler dirigerades genom en hemmabiomottagare, skulle en ny mottagare krävas som var kompatibel med 3D-videosignaler från alla anslutna 3D Blu-ray Disc-spelare, kabel / satellitbox etc.

2D-till-3D-konverteringsröra

Inse att vissa konsumenter kanske inte vill köpa all annan utrustning som behövs för en riktig 3D-tittarupplevelse, och TV-tillverkare bestämde sig för att inkludera 3D-TV: s kapacitet att utföra 2D-till-3D-konvertering i realtid – Big Mistake! Även om detta gjorde det möjligt för konsumenter att titta på befintligt 2D-innehåll i 3D direkt från lådan var 3D-upplevelsen dålig – definitivt sämre än att se på 3D.

3D är dim

Ett annat problem med 3D-TV är att 3D-bilder är mycket mörkare än 2D-bilder. Som ett resultat gjorde TV-tillverkare det stora misstaget att inte införliva ökad ljusutmatningsteknik i 3D-TV för att kompensera. Vad som är ironiskt är dock att med introduktionen av HDR-teknik 2015 började TV-apparater göras med ökad ljuseffekt. Detta skulle ha gynnat 3D-tittarupplevelsen, men i ett kontraintuitivt drag bestämde TV-tillverkarna att dumpa 3D-visningsalternativet och fokuserade sina ansträngningar på att implementera HDR och förbättra 4K-upplösning utan att hålla 3D i mixen.

3D, Live TV och Streaming

3D är mycket svårt att implementera för live-TV. För att kunna tillhandahålla 3D-TV-programmering krävs två kanaler, så att standard-TV-ägare fortfarande kan titta på ett program normalt på en kanal, förutom de som vill titta på 3D på en annan. Detta innebar ökade kostnader för sändningsnät för att tillhandahålla separata flöden till lokala stationer och för lokala stationer att upprätthålla två separata kanaler för överföring till tittare. Även om det är lättare att utföra flera kanaler på kabel / satellit var många konsumenter inte intresserade av att betala några extra avgifter, så erbjudandet var begränsat. Efter ett första antal 3D-kabel- och satelliterbjudanden föll ESPN, DirecTV och andra. Men Vudu, 3D Crave och vissa andra internetströmmande innehållskanaler ger fortfarande lite 3D-innehåll, men hur länge det kommer att vara är någons gissning.

Problem på detaljhandelsnivå

En annan anledning till att 3D misslyckades var den dåliga detaljhandelsupplevelsen. Först var det en hel del försäljningshype och 3D-demonstrationer, men om du gick in i många återförsäljare som letade efter en 3D-TV efter den första pressen, säljer inte längre välinformerade presentationer och 3D-glasögon saknades ofta eller, när det gäller aktiva slutarglasögon, inte laddade eller saknade batterier. Resultatet var att konsumenter som kan ha varit intresserade av att köpa en 3D-TV bara skulle gå ut ur affären utan att veta vad som fanns tillgängligt, hur det fungerade, hur man bäst kunde optimera en 3D-TV för bästa upplevelse och vad mer de behövs för att njuta av 3D-upplevelsen hemma. Ibland kommunicerades inte bra att alla 3D-TV-apparater kan visa bilder i standard 2D. Med andra ord kan du använda en 3D-TV precis som alla andra TV-apparater om 3D-innehåll inte är tillgängligt om 2D-visning är önskvärd eller mer lämplig.

Inte alla gillar 3D

Av olika skäl gillar inte alla 3D. Om du tittar på med andra familjemedlemmar eller vänner, och en av dem inte vill titta på 3D, kommer de bara att se två överlappande bilder på skärmen. Sharp erbjöd glasögon som kunde konvertera 3D tillbaka till 2D, men som krävde ett valfritt köp och, om en av anledningarna till att personen inte ville titta på 3D var att de inte tyckte om glasögon, att behöva använda en annan typ glasögon för att titta på 2D-TV, medan andra tittar på samma TV i 3D var en icke-start.

Att titta på 3D på en TV är inte detsamma som en videoprojektor

Till skillnad från att gå på den lokala biografen eller använda en hemmabiovideoprojektor och skärm är 3D-tittarupplevelsen på en TV inte densamma. Även om inte alla gillar att titta på 3D, oavsett om det är i en biograf eller hemma, accepterar konsumenter i allmänhet mer 3D som en filmupplevelse. I hemmiljön kan du titta på 3D med en videoprojektor (som fortfarande finns tillgänglig) och en stor skärm för en mer acceptabel filmupplevelse för många. Att se 3D på en TV, om inte på en stor skärm eller sitta nära, är som att titta genom ett litet fönster – synfältet är mycket smalare, vilket resulterar i en mindre än önskvärd 3D-upplevelse

Det finns ingen 4K 3D

Ett annat bakslag var beslutet att inte inkludera 3D i 4K-standarder, så när 4K Ultra HD Blu-ray-skivformatet introducerades i slutet av 2015 fanns det ingen möjlighet att implementera 3D på 4K Ultra HD Blu-ray-skivor, och ingen indikation från filmstudior att stödja en sådan funktion.

Vad slutet på 3D-TV innebär framåt

På kort sikt används fortfarande miljontals 3D-TV-apparater i USA och runt om i världen (3D-TV är fortfarande stor i Kina och i viss utsträckning i Europa), så filmer och annat innehåll kommer fortfarande att släppas på 3D Blu- stråle för den närmaste framtiden. I själva verket, även om 3D inte är en del av Ultra HD Blu-ray Disc-format, spelar de flesta spelare 3D Blu-ray Discs. Om du har en 3D-aktiverad Blu-ray- eller Ultra HD Blu-ray-skivspelare och en 3D-TV kan du fortfarande spela dina nuvarande skivor samt eventuella kommande 3D-Blu-ray-skivor. Det finns cirka 450 3D Blu-ray Disc-filmtitlar tillgängliga, med fler på kort sikt. De flesta 3D Blu-ray Disc-filmer levereras också med en standard 2D Blu-ray-version. Disney och Paramount marknadsför inte längre filmer på 3D Blu-ray Disc i USA, men de finns på andra utvalda marknader. Det betyder att du kan behöva köpa dem från internationella källor. Om du gör det, se till att de är regionkodkompatibla med din spelare och att de har ett engelskt ljudspår eller undertexter. Om man tittar på den långsiktiga 3D-TV kan komma tillbaka. Tekniken kan implementeras när som helst och modifieras för 4K, HDR eller annan TV-teknik, om TV-tillverkare, innehållsleverantörer och TV-sändare önskar att det ska vara så. Dessutom fortsätter utvecklingen av glasögonfria (inga glasögon) 3D, med ständigt förbättrade resultat. Skulle 3D-TV ha varit framgångsrika om TV-tillverkare skulle ha tänkt mer på timing, marknadens efterfrågan, tekniska frågor om produktprestanda och konsumentkommunikation? Kanske, eller kanske inte, men flera stora misstag gjordes och det verkar som om 3D-TV kan ha gått.

Poängen

Inom konsumentelektronik kommer saker och ting, som BETA, Laserdisc och HD-DVD, CRT, Rear-Projection och Plasma TV-apparater, med böjda TV-skärmar visar nu tecken på att blekna bort. Framtiden för VR (Virtual Reality), som kräver skrymmande huvudbonader, är fortfarande inte cementerad. Men om vinylskivor kan göra en oväntad stor comeback, vem ska säga att 3D-TV inte kommer att återuppliva någon gång? Under «under tiden», för de som äger och gillar 3D-produkter och innehåll, håll allt fungerande. För dem som vill köpa en 3D-TV eller 3D-videoprojektor, köp en medan du fortfarande kan – du kanske fortfarande hittar några 3D-TV-apparater på godkännande, och de flesta hemmabiovideoprojektorer erbjuder fortfarande 3D-visningsalternativet.

Extra bonus för 3D-fans

Samsung 85-tums UN85JU7100 4K Ultra HD 3D-kompatibel TV är en 2015-modell som fortfarande kan finnas tillgänglig via några återförsäljare från kvarvarande lager från en begränsad produktion som körs fram till 2017. Ingen Samsung 2016 (modeller med K), 2017 ( modeller med M), eller 2018 (modeller med N) är nu 3D-kapabla. Oavsett 2015 års modellförsörjning (betecknad med en J) är det som är kvar, om inte Samsung meddelar något annat. Om du har plats för en 85-tums TV och du är en 3D-fläkt kan Samsung UN85JU7100 vara en begränsad tillfälle. Ett annat återstående alternativ är 65-tums Sony XBR65Z9D 4K Ultra HD-TV med ett 3D-visningsalternativ som är en 2016-modell som också fortfarande finns tillgänglig på en begränsad basis. Om du är en hård 3D-fläkt, kolla in de fortsatta 3D Blu-ray Disc-recensionerna på Blu-ray.com och nätverk med andra fans från hela världen på 3D Blu-ray Movie Enthusiast Group på Facebook.

Vanliga frågor

  • Hur fungerar 3D-TV? En 3D-TV skapar en tredimensionell teaterupplevelse med överlappande bilder och signaler, vilka 3D-glasögon hjälper till att avkodas till en enda bild. Beroende på modell stöder vissa 3D-TV-apparater endast 3D-innehåll eller konverterar 2D-video till 3D.
  • Hur kan jag titta på 3D-innehåll på en icke-3D-TV? Om du gillar 3D-upplevelsen och inte har en 3D-TV kan du använda en projektor med en 3D-inställning. Ett annat alternativ är att välja en 8K TV som stöder glasfri 3D.