Saltar al contenido

Hur man integrerar en dator i ditt hemmabiosystem

4 de agosto de 2021
Home Theater Blue Soffits Dana Hoff 160839164 56a4a0f85f9b58b7d0d7e538

Vad man ska veta

  • Anslut en dator till en TV med TV: ns VGA- eller HDMI-ingång, eller använd en VGA-till-HDMI- eller USB-till-HDMI-omvandlare.
  • Använd en Blu-ray Disc-spelare eller mediestreamer för att komma åt och strömma ljud-, video- och stillbildsinnehåll från din dator till din TV.
  • Om din TV och dator har RS232, Ethernet-portar eller Wi-Fi, länka dem så att datorn kan styra funktioner och inställningar.

Den här artikeln förklarar hur du integrerar en stationär eller bärbar dator med en hemmabio, så att du kan använda din TV som en PC-bildskärm, få tillgång till en lysande upplevelse som fyller rummet, visa videor och foton på din TV och mer.

Använd din TV som en PC -bildskärm

Det enklaste sättet att integrera din dator med en hemmabio är att ansluta den till din TV. Du kan till och med ansluta en Surface -surfplatta till din tv. Med dagens HD- och 4K Ultra HD -TV kan skärmupplösningen och bildkvaliteten vara lika bra som många PC -skärmar. För att göra detta, kontrollera din TV om det finns en VGA -ingång (PC -bildskärm). Om inte kan du köpa en VGA-till-HDMI- eller USB-till-HDMI-omvandlare. Om din dator har en DVI-utgång kan du också använda en DVI-till-HDMI-adapter för att ansluta din dator till TV: n. Om din dator har en HDMI -utgång (de flesta nyare gör det) eliminerar detta behovet av en extra adapter. Du kan ansluta datorns HDMI -utgång direkt till en HDMI -ingång på TV: n. Med en dator ansluten till din TV har du ett stort skärmområde att arbeta med. Detta är inte bara bra för att titta på stillbilder och videor, men webbsurfning, arbete med dokument, videoskapande och bildredigering får ett nytt perspektiv. För spelare stöder vissa HD- och Ultra HD -TV: n 1080p 120Hz bildhastighetsinsignaler. Om du funderar på att använda din TV som en del av din PC -spelupplevelse, kontrollera både din dator och potentiell TV för denna funktion.

Få tillgång till ljud från din dator på ditt hemmabiosystem

Förutom att du ser datorns skärm på en TV måste du också få ljudet från datorn till antingen din TV eller hemmabiosystem.

Om din dator har HDMI, anslut den till en av HDMI -ingångarna på din TV eller hemmabiomottagare. Om du använder HDMI -anslutningen bör den också överföra ljud, eftersom HDMI kan överföra både video- och ljudsignaler. Oavsett om du har HDMI -utgången ansluten direkt till din TV eller via din hemmabiomottagare, ska din PC -skärm visas på din TV, och du ska höra ljudet från din TV eller hemmabiomottagare. Om din hemmabiomottagare upptäcker en inkommande Dolby Digital -bitström (från tjänster som Netflix eller Vudu, eller om du spelar en DVD på din PC), kommer den att avkoda signalen för ett fullt surroundljud. Om din dator inte har HDMI men har DVI eller VGA, kommer vissa lösningar fortfarande att ge dig tillgång till ljud. En lösning är att se om en av HDMI -ingångarna på TV: n har en uppsättning analoga ljudingångar kopplade till den. Om så är fallet, anslut din PC till den HDMI -ingången (via VGA eller DVI till HDMI -adapter) för att komma åt video och anslut sedan ljudutgångarna på din dator till den analoga ljudingången som är parad med den HDMI -ingången. Om du använder en hemmabiomottagare, se om din dator har flerkanaliga utgångar som vanligtvis används för ett drivande PC-surroundljudhögtalarsystem. Om så är fallet kan du använda samma utgångar (med hjälp av adaptrar) för att ansluta till en hemmabiomottagare som tillhandahåller en uppsättning analoga flerkanaliga förförstärkaringångar. Om din dator har en digital optisk ljudutgång kan du ansluta den till en digital optisk ingång på en hemmabiomottagare. När du använder en flerkanals analog eller digital optisk ljudlösning med en hemmabiomottagare måste du ansluta HDMI- eller VGA-utgången från din PC direkt till TV: n och göra dina ljudanslutningar separat till din hemmabiomottagare.

Kombinera din dator och hemmabiokomponenter i ett nätverk

Alternativen för att integrera din dator i din hemmabioinstallation hittills kräver att datorn är nära din TV och hemmabiomottagare. Du kan dock integrera din dator i din hemmabio även i ett annat rum via ett nätverk. Förutom din dator kan du ansluta en smart-TV, mediestreamer, Blu-ray Disc-spelare och till och med många hemmabiomottagare till din internetrouter (antingen via Ethernet eller Wi-Fi), vilket skapar ett enkelt hemnätverk. Beroende på möjligheterna för dina anslutna enheter kanske du kan komma åt och strömma ljud-, video- och stillbildsinnehåll lagrat på din dator till din TV via en kompatibel Blu-ray Disc-spelare eller mediestreamer. Så här fungerar det att din TV, Blu-ray Disc-spelare eller mediestreamer kan ha en inbyggd app eller en eller flera nedladdningsbara appar som gör att den kan känna igen och kommunicera med din dator, som visas som ett media server (ytterligare programvara kan behövas). När den väl är identifierad kan du använda din TV eller en annan enhet för att söka efter PC -filer efter spelbara mediefiler. Den enda nackdelen är att beroende på din enhet eller appen som används kanske inte alla mediefiler är kompatibla, men det ger dig ett sätt att njuta av PC-lagrat mediainnehåll utan att behöva sitta framför datorn.

Hemmabiorumskorrigering

Ett annat sätt en dator kan bli en del av en hemmabio är som ett verktyg för att konfigurera och styra ditt system. Nästan alla hemmabiomottagare har ett högtalarsystem (aka Room Correction). Dessa går under olika namn, beroende på märke. Exempel inkluderar Anthem Room Correction (Anthem AV), MCACC (Pioneer), YPAO (Yamaha), Accu EQ (Onkyo), Audyssey (Denon/Marantz). Även om vissa detaljer varierar, fungerar alla systemen med hjälp av en medföljande mikrofon placerad i den primära lyssningspositionen. Mottagaren avger testtoner som mottagaren analyserar. Analysen gör det möjligt för mottagaren att ställa in rätt högtalarnivåer och delningspunkter mellan högtalarna och subwoofern så att ditt system låter bäst. På vissa hemmabiomottagare kan du använda en dator för att starta och övervaka processen eller högtalarinställningsresultaten. Resultaten kan bestå av numeriska tabeller och frekvensdiagram som kan exporteras och visas eller skrivas ut med en dator. För rumskorrigeringssystem som utnyttjar PC -start och bildskärm måste datorn anslutas direkt till hemmabiomottagaren. Men om mottagaren utför alla uppgifter internt och bara exporterar resultaten till ett USB -minne kan datorn vara var som helst.

Hemmabiokontroll

Ett annat sätt att en dator kan vara ett användbart verktyg är att använda den som kontrollnav för ditt hemmabiosystem. Om dina nyckelkomponenter (t.ex. din TV och hemmabiomottagare) och din dator har RS232, Ethernet-portar och, i vissa fall, Wi-Fi, med Internet Protocol, kan du länka dem så att datorn kan styra funktioner och inställningar. I vissa fall kan din dator också styra rumsbelysning, temperatur eller ventilation, och för videoprojektionssystem, styra motoriserade skärmar.

Poängen

Det finns flera sätt att använda en dator (eller Mac) som en del av ditt hemmabiosystem. Även om du kan integrera nästan vilken dator som helst i en hemmabioinstallation på någon nivå, kan du överväga att köpa eller bygga din egen hemmabio -dator (HTPC). Detta garanterar total kompatibilitet med din TV, hemmabio -ljudsystem, spel och streamingbehov. Tv-apparater blir också mer sofistikerade och inkräktar på vissa PC-funktioner, inklusive inbyggd webbsurfning, streaming och nödvändig hemautomationskontroll, till exempel lampor, miljö och säkerhetssystem. Kombinera det med funktioner för smartphones och surfplattor, som också kan strömma innehåll till PC- och hemmabiokomponenter direkt eller via ett nätverk, samt utföra funktioner för hemmabiokontroll via kompatibla appar. Det blir uppenbart att det inte längre finns någon hemmabio, enbart PC eller mobilverksamhet-allt smälter ihop som en alltomfattande digital livsstil.